čajot - choko , chayote, zeleninova hruska

Autor receptu: 2010

Kupil som na trhu, doniesol... a syn ma vysmial ze to je zelenina bez chuti.Tak som googloval co sa da s tym cudom vyrobit aby lepsie chutilo.Ktore teoreticky popisuju chutovo ako skrizeny kalerab s cukinou. Vonku je čajot pod menom choko, chayote. ( Popularne v juznej amerike odkial prislo ). http://botany.cz/cs/sechium-edule/

20 minut minút
príprava
15 minut minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najvacsi problem je s tou potvorou ako ju ocistit. Nastastie ma varovali ze ma vsebe taku lepkavu "miazgu" ked sa nareze ktora super drzi na rukach. Takze lacne gumove rukavice osupat ,rozkrojit na polku vykrojit semena ( podobne ako hruska ) a presne tak isto som nakrajal na tenko a sup do osolenej vody. ..ze vraj to odstrani lepkavost.
  2. Na googli radili ze sa to da pripravit barzajako ( nasladko na slano , zavarat atd.ale ked sa vari vode tak vysledok je len pre tych co maju radi "dietne " chute cize - nudne. Ze vraj najlepsia priprava je ako Cinu "stir fry".Do woku na rozpaleny olej trochu cibule a cesnaku oprazil pridal choko oprazil na vysokom plameni niekolko minut .Znizil plamen podlial talianskym vinom a par lyzic vody .Zakryl a podusil cca 7 minut.Choko sa neda dusit az do makka vzdy ostane z casti chrumkave. Poslednu minutu som pridal lyzicu balzamikoveho octu a cerstvu petrzlenovu vnat a ochutil sol , korenie.
  3. Vsade este pisu ze choko ma tendeciu pridat do seba ine chute ze sa da lahko ochutit.Servirovali sme ako prilohu k takej cestovine "pasta riso"ale dakde sa to vola aj "Orzo "ryzove cestoviny s kurcatom nakrajanym na kusky.Podobne co som davnejsie pridal. http://varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-stehna-s-orzom/6067-recept.html