Vegetariánsky burger
Vegetariánsky burger

Burger s chlebovníkom fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 15. augusta 2018

Chlebovník (jackfruit) sa stáva čoraz viac populárnym práve vďaka svojej výnimočnej textúre v nezrelom štádiu pripomínajúcej vlákna v mäse. Takto chlebovník pripravujem na spôsob Zobraziť celý popisChlebovník (jackfruit) sa stáva čoraz viac populárnym práve vďaka svojej výnimočnej textúre v nezrelom štádiu pripomínajúcej vlákna v mäse. Takto chlebovník pripravujem na spôsob pulled pork do burgrov. :)

4
porcie
40 minút
príprava
35 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
2 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
1/3 ks
1/2 ks
Marináda na chlebovník:
1 ČL
1/2 ČL
3 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
1 PL
podľa chuti
Majonézový dressing:
4 PL
1 ČL
1 1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Zmiešame si prísady na marinádu a poriadne do nej zamiešame chlebovník (ja som tu použila ten vo vákuovom balení z DM, ale rovnako sa dá použiť aj ten z plechovky, len pozor - musí byť nezrelý, zrelý je sladký a pripravuje sa ako dezert), necháme marinovať na hodinu v chladničke.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si baklažán a cuketu - zľahka potrieme alobal olejom, kto chce, môže posypať troškou taco korenia, korením, soľou a pečieme 20-25 minút. Ja som mala ako prílohu jeden batát, ten som po vybratí zeleniny ešte dopekala 25 minút.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na polovicu a potom pásiky nakrájanú cibuľu si osmahneme na vyššom plameni do sklovita, potom znížime teplotu, necháme ešte 10 minút za občasného miešania karamelizovať, osolíme, ocukrujeme, okoreníme a opaprikujeme podľa chuti a odstavíme zo sporáka.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine prichádza na rad chlebovník, na troške oleja ho opekáme 10 minút, potom podlejeme s asi 30 ml vody a pod pokrievkou dusíme 20 minút.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Presunieme obsah panvice na pečiacim papierom vystlaný plech a pečieme 10 minút na 250 stupňoch. Tento krok nie je potrebný, ale ja osobne mám rada keď je chlebovník zvonka chrumkavý a má mierne "dymovú" vôňu. :)

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žemličky si prepolíme a opečieme zvnútra na suchej panvici. Kým sa opekajú, zmiešame si prísady na dressing a pripravíme si všetky súčasti k zosteveniu burgra.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opečenú žemľu z oboch strán potrieme dressingom a ukladáme paradajky, baklažán a cuketu, cibuľu, kyslé uhorky, upečený chlebovník a ľadový šalát.

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A takto vyzerá hotový burger, bohužiaľ fotku prierezu som nestihla spraviť :D Dúfam, že tejto dobrote dáte šancu, dobrú chuť! :)

    Burger s chlebovníkom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Chlebovník som jedávala pri svojom niekoľkoročnom pobyte v Ázii a chutil. Rada sa k nemu vrátim. Vďaka za námet a recept.