Parené buchty

Buchty na pare s makom

Autor receptu: redakcia

Pripravte si tradičnú pochúťku, ktorú milujeme od detstva.

4
porcie
25 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto: Do vlažného mlieka nasypeme kryštálový cukor a pridáme rozdrobené droždie. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Múku nasypeme do misy robota, prilejeme kvások, roztopené maslo, pridáme vajce a štipku soli. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.
  2. Cesto rozložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou pohára vykrojíme kolieska s priemerom asi 8 cm a doprostred vložíme lyžičku plnky, ktorú sme pripravili zmiešaním mletého maku a slivkového lekváru. Cesto spojíme a vytvarujeme do tvaru gule.
  3. Buchty paríme prikryté asi 10 minút. Hotové vyberieme na taniere, polejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom.