Komentáre k receptu:
  • používateľ nemá avatar2010 28. februára 2019 o 10:50

    To je ale odvaha nazvat to prave, ja nie som daaky fanusik, ale pokial si pamatam ani babka ci mama ziadne vajce, klobasu, dva druhy muky nedavali a ked bola dobra bryndza ani kyslu smotanu nedavali hm... sorry asi nevedeli co robia.
    @zareaguj
  • kimlo - fotkakimlo 28. februára 2019 o 11:10

  • používateľ nemá avataralina598 28. februára 2019 o 11:15

  • rika111 - fotkarika111 28. februára 2019 o 11:29

    @2010 (28.2.2019 10:50)

    to je pravda ani my sme nikdy takto halušky nevarili, boli bez vajíčka, kyslej smotany a kolobásky.
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaradox1 28. februára 2019 o 11:41

    ja varim potom neprave.dievca,radsej tancuj a spievaj.
    @zareaguj
  • mijaita - fotkamijaita 28. februára 2019 o 12:16

    Jsem echt Prazak, nejaky patek na svete, ale halusky se vzdy varily bez vejce, bez klobasy a dokonce jsme ani neredili bryndzu! V samoskach byla k dostani jen takova mala, balicek, a vmichala se do horkych, uvarenych halusek. Polilo se skvarenou slaninou. Delam tak dodnes a kdyz mam na Slovensku chut na halusky, vzdycky se ptam, jestli neni bryndza nastavena smetanou. V pripade ze je, nedavam si je. Uzasnou chut bryndzy uplne potlaci. Stejne, jako v mnoha pripadech je posypou pazitkou nebo petrzelovou nati! Uz jsem poucena a vzdy se napred informuju, nez si halusky objednam. Zatim nejlepsi jsem jedla v kolibe pod Spisi. A u me doma :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarroxanne 28. februára 2019 o 12:22

    Ziadne vajce a muka zasadne len hladka. A klobasu tiez prec, zato pridat k slaninke pokrajanu cibulu. Ale co ja uz len mozem vediet, ked som z juzneho Slovenska, vsak ano..
    @zareaguj
     1x pivonka
  • používateľ nemá avatarviera1 28. februára 2019 o 12:32

    Recept-nerecept ☺.6ks zemiakov je koľko,resp. koľko bačov máš doma? Pre 4 osoby cca 1kg zemiakov (po očistení!), 25Dg hrubej múky,10Dg hladkej,2KL soli,10Dg slaninky popražiť do sklovita v 5Dg masti a 25Dg bryndze. Zemiaky po nastrúhaní chvíľu necháme postáť a zlejeme vodu,vmiešame múku so soľou,pretlačíme do vriacej vody za občasného premiešania,aby sa nelepili na dno a varíme cca 8-10min.Vyberieme do misy,prelejeme masťou zo slaninky,primiešame bryndzu a na tanieri posypeme slaninkou......Keď boli deti malé,robila som ich s taveným syrom,neskôr s bryndzou,ktorú som riedila smotanou (samotná bryndza bola pre nich horká).Múka sa dáva podľa toho,aké halušky máte radšej;s hladkou sú mazľavé,s hrubou sú tvrdšie.možno sú pre niektorých najchutnejšie s polohrubou.Treba si nájsť svoju chuť. My,čo variť vieme,nám recept netreba a ako uvaria tí,ktorým nenapíšete množstvá?
    @zareaguj
     2x jarca, jan1950
  • radox1 - fotkaradox1 28. februára 2019 o 12:37

    polohruba vyhrava.a naco davat slaninu do masti,ta si pusti az az.ked chce niekto redsie,tak sa pouziva ta obarova voda z halusiek a nic ine.

    » varecha.pravda.sk/recepty/klasicke-bryndzove-halusky/4549...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarviera1 28. februára 2019 o 12:40

    @Radox1 (28.2.2019 12:37)

    Keď máš prerastanú adidas slaninku,tak ti tej masti veľa nepustí :-).
    @zareaguj
     1x olinecka
  • radox1 - fotkaradox1 28. februára 2019 o 16:58

    @Viera1 (28.2.2019 12:40)

    jasne,ok.ja len preferujem cistu udenu bez mäsa.
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkafrezia68 28. februára 2019 o 18:54

  • evanaaa - fotkaevanaaa 28. februára 2019 o 18:56

    Veru, údená slanina je najlepšia....ale ešte som nikdy bryndzu neriedila vodou, nech bola aká bola, ona pri smažení povolí.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkabubaya 28. februára 2019 o 19:52

    @Radox1 (28.2.2019 12:37)

    Nato masť, lebo pravé slovenské musia plávať v masti. Alebo v masle. Prastará mať dala haluške do misky, urobila v strede jamku a naliala do nej, aj dookola štedro masti. Alebo masla na tvarohové.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarpochlebovac 28. februára 2019 o 19:53

    Konečne poriadny recept na PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY ! Takto som nikdy nerobila a už konečne viem že bryndzu treba riediť vodou. Akurát neviem či studenou alebo teplou vodou, dúfam že mi autorka receptu poradí.
    @zareaguj
     1x olinecka
  • bubaya - fotkabubaya 28. februára 2019 o 23:01

    @Pochlebovac (28.2.2019 19:53)
    PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ - nepočula som nikde za celý môj život, že by Stredoslováci riedili bryndzu VODOU, ani na Šajbe nie. Riedili a riedia ju šmejdi v obchodoch a šmejdi v reštauráciách, aby ošklbali zákazníkov. TU u nás na strednom Slovensku sa riedi bryndza na jar, keď je slaná a štipľavá, alebo sa mieša so smotanou, prípadne mliekom, keď je suchá a drobivá, alebo sa mieša so syrokrémom, keď niekomu takô chutí. A to tu napíšem a podpíšem ako 75% Liptáčka, čo prežila skoro celý život na strednom Slovensku.
    @zareaguj
  • olinecka - fotkaolinecka 1. marca 2019 o 08:05

    No odvážny recept, takéto som ešte nikdy nejedla , zriediť bryndzu vodou???? smutné!!!!!.Z hladkej múky????no neviem používam polohrubú.Prerastanu slaninku, kyslú smotanu na vrch a posypeme pažítkou.
    @zareaguj
     1x lubo54
  • používateľ nemá avataradjunkt 1. marca 2019 o 11:19

    Nazvať ich pravé stredoslovenské halušky je odvaha. Do halušiek sa nikdy nedáva vajíčko. Ja používam hrubú múku. A klobáska na bryndzových haluškách? No neviem, ale s pravými stredoslovenskými haluškami nemá nič spoločné. Som zo stredného Slovenska, tak sa pridŕžam tej starej klasiky. Do chrumkava opražená slaninka.
    @zareaguj
     1x bubaya
  • jan1950 - fotkajan1950 2. marca 2019 o 01:30

    @Adjunkt (1.3.2019 11:19)

    halusky sa robia bez vajca,iba hruba muka,a dnes uz nieto starych zemakov ako niekedy,su vodnate a ja nechavam stiec z nich vodu...lebo ked v nich ostane voda a este vajco tak treba dat viac muky...
    bryndzu vyberiem z ladnicky aby sa zohriala na izbovu teplotu a dam ju na scedene halusky....ona sa pekne rozpusti....a kysle mlieko k tomu...
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaradox1 2. marca 2019 o 10:47

    aby bolo jasne k tej vode.jedna sa o 2-3 pol.lyzice.ked je bryndza cisto ovcia ma tuhsiu konzistenciu,a ja mam rad halusky klzavejsie,nie tuhej konzistencie.
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkafrezia68 2. marca 2019 o 11:55

    @Radox1 : Voda tu viacerých pohoršila a ja len pripomeniem,že je to voda,kde sa varili halušky (haluškovica,ako sme ju doma nazývali a z ktorej sme robievali aj Demikát ) . A my sme v detstve zapíjali halušky práve tou haluškovicou,kde bola pridaná bryndza a rozmiešaná nám nahradila kyslé mlieko. Nie vždy bol dostatok všetkého,som vojnová generácia,ale bola to dobrôtka.Kto neverí,nech skúsi :-))).
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaradox1 2. marca 2019 o 12:19

    @Frezia68 (2.3.2019 11:55)

    spravne,navyse nezmeni chut bryndze ako smotana,zakysanka...................
    @zareaguj
  • oldomachac - fotkaoldomachac 2. marca 2019 o 19:16

    neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie (smile)  bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke (smile)


    @zareaguj
  • oldomachac - fotkaoldomachac 2. marca 2019 o 19:21

    oprava: neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie susta bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke nazvy

    @zareaguj


Pridaj komentár k receptu:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist