Foto: radox1
Dostala sa mi do rúk kvalitná ovčia bryndza, tak sem pridávam tento recept bez všakovakých sprostostí a dalších experimentov, ktoré tento klenot iba prznia.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle,pridáme múku,soľ,keby pustili zemiaky málo štavy pridáme vodu .Vypracujeme cesto a nechame odpočinúť, kým nám zovrie osolená voda v dostatočne velkom hrnci.Z cesta tvarujeme halušky-či už cez sito,alebo priamo z lopára,každý má svoj sposob.Ked vyplávajú na povrch ich ešte necháme 2-3 minuty vriet a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodíme do misky v ktorej je iba bryndza a výpek zo slaniny,čiže žiadna zakysanka,smotama,jogurt,dokonca som na vareche našiel bambino a podobné sprostosti.Bryndza sa horúcimi haluškami sama rozpustí a na zriedenie použijeme vodu v ktorej sa varili halušky.posypeme vyškvarenou údenou slaninou(neprerastenou),ja som to ešte obohatil nasekanou pažítkou.k tomu žinčica a možeme prasknút.
Kedysi som aj ja dávala vajíčko. Až raz bola súťaž vo varení halušiek a ujko, ktorý ju vyhral, televíznej reportérke prezradil, že vajce robí halušky ťažko stráviteľnými. Vyskúšala som, mal pravdu, takže odvtedy aj obyčajné múkové robím bez vajca.
=
"
"
"
----------------------------------------------------------------------------
vidis ze by bola uvedena medzi surovinami?ja si ju pridavam,lebo mi to tak chuti.
OK :-), ja mám rada pažítku na chlebe s maslom :-).