Klasické bryndzové halušky

radox1 - fotkaradox1, 16. októbra 2013
Klasické bryndzové halušky
Foto: radox1

Dostala sa mi do rúk kvalitná ovčia bryndza, tak sem pridávam tento recept bez všakovakých sprostostí a dalších experimentov, ktoré tento klenot iba prznia.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2/3 objemu
1/3 objemu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle,pridáme múku,soľ,keby pustili zemiaky málo štavy pridáme vodu .Vypracujeme cesto a nechame odpočinúť, kým nám zovrie osolená voda v dostatočne velkom hrnci.Z cesta tvarujeme halušky-či už cez sito,alebo priamo z lopára,každý má svoj sposob.Ked vyplávajú na povrch ich ešte necháme 2-3 minuty vriet a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodíme do misky v ktorej je iba bryndza a výpek zo slaniny,čiže žiadna zakysanka,smotama,jogurt,dokonca som na vareche našiel bambino a podobné sprostosti.Bryndza sa horúcimi haluškami sama rozpustí a na zriedenie použijeme vodu v ktorej sa varili halušky.posypeme vyškvarenou údenou slaninou(neprerastenou),ja som to ešte obohatil nasekanou pažítkou.k tomu žinčica a možeme prasknút.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
kedže ide 100% ovčiu bryndzu,tak v haluškach zanechaju tuhšiu konzistenciu,ktoru je možné uvolnit tou vodou,pričom sa jedná o pár polievkových lyžíc.samozrejme je ju možné vynechať.
radox ma pravda ta voda tzv.obareniny urobi bryndzu smyklavu,lebo ako halusky chladnu,bryndza tuhne,stalo sa mi presne toto,ked som pre vnucilka urobila kalusky a kym prisiel a zacal jest,zacali chladnuta on sa ma pyta co si tam dala oni nie su take dobre,ked som ochutnala bola som sokovana,dala som vela bryndze nech su dobre a nedala som nic z obarenin.Bez vody sa musia momentalne jest,nesmu schladnut.
1x radox1
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@radox1 (22.5.2019 09:20)

OK :-), ja mám rada pažítku na chlebe s maslom :-).


1x haji