Brusnicový koláč

Brusnicový tart (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Akonáhle som v obchode uvidela, že majú čerstvé brusnice, bolo rozhodnuté, čo bude ďalší koláč, ktorý upečiem.* Recept na korpus je univerzálny a používam ho na absolútne každý tart, ktorý pečiem. Je z receptu na limetkový tart od Veroniky Bušovej.

10-12
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
  2. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
  3. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 26-28cm). Okraje zrežeme. (TIP: Ak máte menšiu formu a ostane vám cesto, môžete z neho spraviť sušienky alebo ho natlačte do formy na muffiny a spravte si zo zvyšku náplne ešte minitart.) S cestom sa dobre pracuje a nebude problém ho vyklopiť ani z formy, ktorá nemá odnímateľné dno. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou).
  4. Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
  5. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. TIP: Tento krok zabezpečí, že korpus sa nerozmočí a zostane chrumkavý.
  6. Brusnice zvaríme s polovicou cukru a šťavou z limetky a polovičným množstvom vody. Necháme rozvariť domäkka. Vo zvyšnej vode rozmiešame škrob a nalejeme ho na zvarené brusnice. Za stáleho miešania na miernom stupni povaríme 2 minúty.
  7. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej peny. Vlejeme do náplne a zahrievame asi 2 minúty. Odstavíme, vmiešame maslo a rozmixujeme. Ja používam NutriBullet, ale môžete použiť aj ponorný mixér.
  8. Náplň nalejeme na korpus. Koláč uložíme do chladničky stuhnúť.
  9. Čokoládu rozpustíme a koláč ozdobne popíšeme. Nakoniec ozdobíme brusnicami. Dobrú chuť!
  10. Poznámka: Ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte moju snehovú roládu, recept nájdete TU.