Briošky v kvetináči fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. februára 2011
Briošky v kvetináči (fotorecept)
Foto: evusik

Aby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne Zobraziť celý popisAby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne len na pečenie :-)

6
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2,5 dl
80 g
100-120 g
2 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Z droždia (1/2 kocky), mlieka a cukru pripravíme kvások a po vzídení zamiesime cesto. Cukru dáme tak 100-120 g podľa toho ako chceme mať výsledné briošky sladké. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvetináče ponoríme celé do vody aspoň na 1-2 hod. V podstate doba zamiesenia, kysnutia a spracovania by mala stačiť.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 6 častí.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvetináče hlavne z vnútra osušíme, vymažeme tukom a vysypeme múkou. Na spodok každého kvetináča položíme koliečko vystrihnuté z papiera na pečenie. To preto lebo kvetináč má na dne dierku a tou by cesto pri pečení utekalo von a mali by ste problém dostať briošku von.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    jednotlivé bochníčky môžeme vložiť do kvetináča len tak, alebo sa môžeme trochu pohrať. Jeden bochníček rozšuľkáme na dlhý šúľok...

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a ten potom stočíme do kvetináča ako hada.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    alebo si jednu časť rozdelíme na dve, jednu v tvare guľky dáme naspodok, z druhej upletieme vrkoč a ten zatočíme na vrch bochníčka.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    alebo bochníček nastriháme nožničkami do tvaru ruže

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naplnené kvetináče dáme na plech, pre lepšiu manipuláciu, vrch potrieme vodou alebo žĺtkom a necháme ešte cca 30 minút podkysnúť...

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a dáme piecť na 180°C asi 25-30 minút. Použijeme klasický test špajdlou. Briošky necháme v kvetináčoch vychladnúť. Ešte teplé môžeme pocukrovať.

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podávame s maslom a džemom...

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dobrú chuť :-)

    Briošky v kvetináči (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

michsamant
Na briosky sa uz dlhsie chystam. Som prestudovala uz rozne recepty a postupy, uz len aby sa mi chcelo :) Mas ich krasne.
baculata
Toto je pre mna novinka, ani by mi nenapadlo niečo také, úžasný nápad.
julica
ách, nádhera, nádhera. sú brutálne krásne, o nápade s kvetináčmi ani nehovoriac. KKKKKK
evulines
Moje vnučky velmi lúbia briošky, maš ich krásne, ale ja mám plynovú trúbu, tak neviem, či budú také krásne ako tvoje.. Ukladám do KK.
sovka62
Evúšik, prosím ťa, aký priemer majú tie kvetináče? Aby som nezobrala veľké, alebo malé. Veľmi rada by som to skúsila.
tornadolue
@evusik veľmi sa mi to páči, pozrela som si aj tvoj chlieb a asi vyskúšam chlieb. Je jedno, aké použijem cesto? Nemôžem ani mlieko ani maslo, tak si nájdem nejaký iný recept, len chcem vedieť, či bude s tvojím krásnym postupom fungovať všetko.
kopretina
Pekla jsem je také v mufinkovém pekáčku - jsou menší, ale pěkně opečené.
evanaaa
Krása! V kvetináči piekol aj J.Olivier, tuším chleba ( alebo aj N. Lawwson?), ja som si zasa v Kauflande na niečo také kúpila 2 keramické kvetináče, menšie, asi 10-12 cm priemer, ale mala by som aspoň dva dokúpiť.Chcela som aj takéto hlinené ale som zaváhala. A teraz mám aj recept. Hádam na polovičnú dávku.
evusik
@sovka tie moje majú priemer 9cm a sú vysoké 8cm.... @tornadolue jasné, že môžeš použiť akékoľvek cesto, dôležité je aby cesto bolo tak do 2/3 kvetináča, keď vykysne tak je vlastne plný kvetináč a po upečení vyskočí pekne hore, myslím že to vidieť aj na foto, jediné čo sa mi občas stane, že nedám pozor a začnú mi prihárať zhora, tak ich musím tak po 20 minútach buď prikryť alobalom alebo dám na dolnú mriežku a prepnem len na spodný ohrev....
evanaaa
Aj ten chlebík je pekný. Takže, tvoje majú priemer 9 cm, horný?
elantra
perfektne! este kupit kvetinace a peciem briosky.
@evusik : mozem tam supnut aj tvaroh?
julica
a do hrantíka vlejem biskupský chlebiček, konečne ho bude dostatočné množstvo :)
evusik
@elantra samozrejme tvaroh alebo orechovú, makovú plnku hocičo čo bežne robíš, akurát to bude taký minikoláč. Ja s tým, že vyložím na stôl chlieb, alebo buchtu v kvetináči z obľubou šokujem návštevy :-)
gittka
a kolko potrebujem kvetinacikov na jednu tvoju davku?
klaura
veľnmi zaujímavý recept ... tlieskam ... :)
jerica
Tvoje recepty jeden krajší ako druhý :-)) toľko palcov ani nemám čo sú hore !!
jody
Jezkovy voci, to je uzasny napad!!! Namiesto rimskeho hrnca slovenske kvetinace! :-)))
maartina
tvoj chlebík v kvetináči sa mi veľmi páčil a tieto briošky nemajú chybu! ...asi sa tiež v obchode poobzerám po nejakých menších kvetináčoch, už vidím manželovu reakciu, keď do nich budem cesto dávať :DDD
evanaaa
Alebo aj jeden väčší na chlieb, ako som to v TV videla.
jerica
excelentných 100 bodov & chlebík bez komentu:-)
bejaja
fantastické, dobrý nápad, kúpim kvetináče a vyskúšam, ukladám do mojej KK..
vierik
Úžastné,tak isto kupujem kvetináče,nie na kvety,ale briošky :-)
cica2
wau, to je skvelý vynález, páči sa mi:))) 100 bodov ;-) ..briošky sú fakt krásne!!!!
jarunka
Tak toto je nieco vynimocne, este som nic take nevidela, ani nepocula. Vyzera to uzasne. Neviem ci by som si na take nieco trufla. Obdivujem ta.
kuchticka
@evusik , si skutocne napadita. Mna by to vobec nenapadlo piect briosky v kvetinaci asi preto, lebo nepoznam rimsky hrniec, iba tu z Varechy od @honestky ). Tie tvoje su krasne!!! Iste lepsie ako moje z plechovej formy.
evusik
@kuchti čka je to presne o tom rímskom hrnci. Ani ja ho nemám ale vždy som ho chcela. Už som to písala pri recepte na chlieb v kvetináči, že mám synovca keramikára a keď som od neho chcela rímsky hrniec a vysvetlila som čo to je, tak sa zasmial a povedal, že to môžem piecť aj v kvetináči... no a tak to vzniklo :-)
evusik
ďakujem všetkým za krásne komentáre :-)) som rada že som vás mojím nápadom potešila prípadne inšpirovala :-)
noelia
Podla pohladu psich oci......aj jemu chutilo......krasny psik.....som fanatik co sa rimskeho hrnca tyka ale tento napad.....vynikajuci ! To nevymyslis, to je zivot !!
Dakujem a pozdravujem aj pana synovca......krasne predjarne a rozvonane dni !!
orchidea
Už som si to napísala akú majú mať veľkosť kvetináče a koľko ich treba a... vlastne nemám už slová ktorými by som tento recept pochválila, všetky tu už boli minuté.... Krása!
tetuska
chlieb v kvetináči som už videla, tie briošky sú úžasné...
sovka62
Ďakujem za informáciu, Evúšik. Hneď som si po ne išla do predajne, ale na porazenie máme najmenšie 15 centimetrové. Tak musím počkať, kým príde dodávateľ.
rikina
naozaj, niečo úžasné. skvelý typ...
cinkla
Oh, neuveritelne ! A hrozne krasne. Toaby som kupila zase nove crepy, co ? Zda sa mi, ze ich nakoniec kupim. Cau.
dadesa
??? musía to byť len kvetináče, nemôžem ich dať aj do mafinových foriem????
honestka
Krasne sa ti vydarili @Evusik !

kludne mozes v crepnikoch robit aj maso nielen piect cesta. dierky na spodu sa zapchaju tuhym vodovym cestom, tak isto sa uslula z neho aj hruby pasik okolo vrchneho a nan sa pritlaci druhy pasujuci crepnik;
pri peceni sa ti zlepia spolu a posluzi ti to tak isto ako drahy "rimsky hrniec". spomenula som to aj pri fantastickom recepte, ktory piekla @Jerica /kurca v hline/.
Tu tiez dostat neglazurovane velike crepniky bez dierok a na spolocnych picknicoch ked sa stretne viacej rodin v prirode, sme v nich robili kacky, kurence a zivanske v pahrebe pricom jedlo neostalo len udusene ako v alobale, ale aj krasne vonalo pretoze bolo pripecene.

Vsak je chut niecoho co sa robi v hline neprekonatelna?
evusik
@honestka úplne s tebou súhlasím, že tá chuť je úplné iná ako keď robím takéto alebo podobné buchty v plechovej forme.... čo sa týka mäsa pečeného v hlinenej forme už to mám vyskúšané a keď budem najbližšie robiť tak pridám recept :-) problém s tými črepníkmi je ale ten, že nemôžeš použiť dva rovnaké pretože sa jednoduch nezmestia do rúry, treba mať jeden (max.10cm vysoký) a druhý tak 5cm vysoký a musia k sebe pasovať čiže mať rovnaký priemer.... ja som sa nad tým už našpekulovala aj naexperimentovala ale ako som už povedala niečo už mám odskúšané a keď to budem mať premakané dám na Varechu :-)
milko2123
VELMI MA PREKVAPILO, ZE CREPNIKY MOZU POSLUZIT AJ AKO PEKAC.
Chvalim dobry napad
honestka
momentalne na nieco ma napadlo v suvislosti s tym cestom, ako by sa dali kvetinace do rury ulozit vyskusam v malom a potom ti napisem.
martina34
fain nápad, určite majú aj lepšiu chuť, keď sú pečené v hline :-)
alexola
úplne ste mi vyrazili dych.. práve nedávno, pri upratovaní pivnice dal otec celej rodine "zákaz kupovania kvetináčov", lebo ich vraj máme priveľa a nepoužívame ich, no toto chcem vyskúšať, takže pribudnú ďalšie :)) len ešte pozisťujem, či zvládnu aj pobyt v peci pri vyššej teplote... CHVÁLIM NÁPAD :))
evusik
@alexola ja zas obdivujem tvoje koláče, pizzu atď. čo pečieš v tej úžasnej peci.... takže ak to vyskúšaš daj vedieť, alebo ešte lepšie odfoť a daj na Varechu :-)
onetouchscreen
Mila pani Evusik, vy ste tak neskutocne sikovna jak s varechu tak s tym blyskavym cudom, ze sa musim poklonit hlboko pred vami. Len tak dalej, dobre sa to cita, aj kuka na to. Ruky vam bozkavam.
evusik
milý pán @onetouchscreen (alebo pani? z profilu to neviem zistiť :-)) veľmi pekne ďakujem za pochvalu a som rada že som ťa mojim receptíkom potešila :-) ale veď ruky si bozkávať nemusíme :-))) ale na druhej strane keď som bola malá presťahobali sme sa do mesta a tam som všetky mamy mojich kamarátok zdravila Ruky bozkávam a neskôr to bolo už len "Skáááávam" už som nato aj zabudla :-)
elantra
evusik blahozelam k vyhre, uzi si to a este raz vdaka za krasny recept! :)
evusik
dievčence všetkým vám veľmi pekne ďakujem :-)
@jerica vyzerá to tak, že sa stretneme, ryby milujem :-)
jerica
@evusik teším sa aj ja na Teba nie len na jedlá z ryby ktoré tiež milujem, (len ja).
sjuz
evusik - gratulujem k výhre:)!!! super receptík, a krásna fotka:)!
remcula
Uffff!! :-))) To jsem se něco narolovala!!! @Evusik , gratuluji z celého srdce k nádherné výhře, moc vám to holky všem přeji a užíjte si to!!
evusik
Ďakujem za vyskúšanie :-) krásne sa ti podarili... ja som črepníky niekde odložila ani neviem kde, už som v nich nepiekla ani nepamätám :-)
45678
@evusik (4.5.2021 08:33)

Evka, ja som cesto preplietla a vložila do kameninovej babovkovej formy, ešte k veľkej noci, výborné cesto, ďakujem, len som nemala poznačené od koho je rcp. Viac krát som sa Tebou inšpirovala, si dobra kuchárka ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia