Foto: evusik
Aby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne Zobraziť celý popisAby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne len na pečenie :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z droždia (1/2 kocky), mlieka a cukru pripravíme kvások a po vzídení zamiesime cesto. Cukru dáme tak 100-120 g podľa toho ako chceme mať výsledné briošky sladké. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.
-
2
Kvetináče ponoríme celé do vody aspoň na 1-2 hod. V podstate doba zamiesenia, kysnutia a spracovania by mala stačiť.
-
3
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 6 častí.
-
4
Kvetináče hlavne z vnútra osušíme, vymažeme tukom a vysypeme múkou. Na spodok každého kvetináča položíme koliečko vystrihnuté z papiera na pečenie. To preto lebo kvetináč má na dne dierku a tou by cesto pri pečení utekalo von a mali by ste problém dostať briošku von.
-
5
jednotlivé bochníčky môžeme vložiť do kvetináča len tak, alebo sa môžeme trochu pohrať. Jeden bochníček rozšuľkáme na dlhý šúľok...
-
6
a ten potom stočíme do kvetináča ako hada.
-
7
alebo si jednu časť rozdelíme na dve, jednu v tvare guľky dáme naspodok, z druhej upletieme vrkoč a ten zatočíme na vrch bochníčka.
-
8
alebo bochníček nastriháme nožničkami do tvaru ruže
-
9
naplnené kvetináče dáme na plech, pre lepšiu manipuláciu, vrch potrieme vodou alebo žĺtkom a necháme ešte cca 30 minút podkysnúť...
-
10
a dáme piecť na 180°C asi 25-30 minút. Použijeme klasický test špajdlou. Briošky necháme v kvetináčoch vychladnúť. Ešte teplé môžeme pocukrovať.
-
11
podávame s maslom a džemom...
-
12
dobrú chuť :-)
varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-z-kvetinaca-fotorecept/2...
@evusik : mozem tam supnut aj tvaroh?
Dakujem a pozdravujem aj pana synovca......krasne predjarne a rozvonane dni !!
kludne mozes v crepnikoch robit aj maso nielen piect cesta. dierky na spodu sa zapchaju tuhym vodovym cestom, tak isto sa uslula z neho aj hruby pasik okolo vrchneho a nan sa pritlaci druhy pasujuci crepnik;
pri peceni sa ti zlepia spolu a posluzi ti to tak isto ako drahy "rimsky hrniec". spomenula som to aj pri fantastickom recepte, ktory piekla @Jerica /kurca v hline/.
Tu tiez dostat neglazurovane velike crepniky bez dierok a na spolocnych picknicoch ked sa stretne viacej rodin v prirode, sme v nich robili kacky, kurence a zivanske v pahrebe pricom jedlo neostalo len udusene ako v alobale, ale aj krasne vonalo pretoze bolo pripecene.
Vsak je chut niecoho co sa robi v hline neprekonatelna?
Chvalim dobry napad
@jerica vyzerá to tak, že sa stretneme, ryby milujem :-)
Evka, ja som cesto preplietla a vložila do kameninovej babovkovej formy, ešte k veľkej noci, výborné cesto, ďakujem, len som nemala poznačené od koho je rcp. Viac krát som sa Tebou inšpirovala, si dobra kuchárka ?
ďakujem krásne, hlavne, že chutilo :-)