Briošky v kvetináči (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Aby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne len na pečenie :-)

6
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia (1/2 kocky), mlieka a cukru pripravíme kvások a po vzídení zamiesime cesto. Cukru dáme tak 100-120 g podľa toho ako chceme mať výsledné briošky sladké. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.
  2. Kvetináče ponoríme celé do vody aspoň na 1-2 hod. V podstate doba zamiesenia, kysnutia a spracovania by mala stačiť.
  3. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 6 častí.
  4. Kvetináče hlavne z vnútra osušíme, vymažeme tukom a vysypeme múkou. Na spodok každého kvetináča položíme koliečko vystrihnuté z papiera na pečenie. To preto lebo kvetináč má na dne dierku a tou by cesto pri pečení utekalo von a mali by ste problém dostať briošku von.
  5. jednotlivé bochníčky môžeme vložiť do kvetináča len tak, alebo sa môžeme trochu pohrať. Jeden bochníček rozšuľkáme na dlhý šúľok...
  6. a ten potom stočíme do kvetináča ako hada.
  7. alebo si jednu časť rozdelíme na dve, jednu v tvare guľky dáme naspodok, z druhej upletieme vrkoč a ten zatočíme na vrch bochníčka.
  8. alebo bochníček nastriháme nožničkami do tvaru ruže
  9. naplnené kvetináče dáme na plech, pre lepšiu manipuláciu, vrch potrieme vodou alebo žĺtkom a necháme ešte cca 30 minút podkysnúť...
  10. a dáme piecť na 180°C asi 25-30 minút. Použijeme klasický test špajdlou. Briošky necháme v kvetináčoch vychladnúť. Ešte teplé môžeme pocukrovať.
  11. podávame s maslom a džemom...
  12. dobrú chuť :-)