Briošky v kvetináči (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Aby ste si nemysleli, že som presádzala kvietky a nejaké kvetináče mi zostali a tak som v nich piekla, nie tieto kvetináče mám špeciálne len na pečenie :-)
6 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Z droždia (1/2 kocky), mlieka a cukru pripravíme kvások a po vzídení zamiesime cesto. Cukru dáme tak 100-120 g podľa toho ako chceme mať výsledné briošky sladké. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.
- Kvetináče ponoríme celé do vody aspoň na 1-2 hod. V podstate doba zamiesenia, kysnutia a spracovania by mala stačiť.
- Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 6 častí.
- Kvetináče hlavne z vnútra osušíme, vymažeme tukom a vysypeme múkou. Na spodok každého kvetináča položíme koliečko vystrihnuté z papiera na pečenie. To preto lebo kvetináč má na dne dierku a tou by cesto pri pečení utekalo von a mali by ste problém dostať briošku von.
- jednotlivé bochníčky môžeme vložiť do kvetináča len tak, alebo sa môžeme trochu pohrať. Jeden bochníček rozšuľkáme na dlhý šúľok...
- a ten potom stočíme do kvetináča ako hada.
- alebo si jednu časť rozdelíme na dve, jednu v tvare guľky dáme naspodok, z druhej upletieme vrkoč a ten zatočíme na vrch bochníčka.
- alebo bochníček nastriháme nožničkami do tvaru ruže
- naplnené kvetináče dáme na plech, pre lepšiu manipuláciu, vrch potrieme vodou alebo žĺtkom a necháme ešte cca 30 minút podkysnúť...
- a dáme piecť na 180°C asi 25-30 minút. Použijeme klasický test špajdlou. Briošky necháme v kvetináčoch vychladnúť. Ešte teplé môžeme pocukrovať.
- podávame s maslom a džemom...
- dobrú chuť :-)