Bravčové na kreolský spôsob

sisok - fotkasisok, 1. mája 2013
Bravčové na kreolský spôsob
Foto: sisok

Tento recept bol môj prvý z kreolskej kuchyne a priznám sa, že táto kuchyňa ma dnes očarila svojou chuťou, ale najmä jednoduchosťou. Korenie kolombo Zobraziť celý popisTento recept bol môj prvý z kreolskej kuchyne a priznám sa, že táto kuchyňa ma dnes očarila svojou chuťou, ale najmä jednoduchosťou. Korenie kolombo je typické pre kuchyňu zo zámorskych francúzskych kolónii a dalo by sa prirovnať ku karí, no chuťovo je trochu jemnejšie. V pôvodnom recepte použili bravčovú panenku, ja som však použila bravčové líčka, ktoré sa napokon ukázali ako dobrý výber a náhrada spomínanej panenky.

4
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
300 g
1-2 ks
20 g
100 g banány, kokosový orech. hrozienka, orechy
2 ČL
150 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájanú nadrobno si osmažíme asi 2-3 minútky na oleji+masle. Pridáme bravčové mäso nakrájané na väčsie kusy a sprudka opečieme z každej strany. Keď je mäso zatiahnuté, pridáme na kúsky nakrájaný ananás. Môžeme použiť ananás z konzervy, šťavu dáme bokom, budeme ju potrebovať trošku neskôr. Mäso a ananás ochutíme kolombom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Celú zmes opekáme na prudkom plameni asi 8-10minút.

  2. 2

    Po 10 minútach pridáme exotickú zmes (sušené banány, kokosový orech, sušené hrozienka, exotické orechy), zalejeme sirupom z ananásu a podlejeme vodou. Stíšime plameň a dusíme približne 40 minút.

  3. 3

    Po 40 minútach odstavíme a podávame s ryźou.

Diskusia k receptu

babidka
Mne sa to paci :-)Musim si niekde pohladat z coho sa sklada to korenie kolombo , mozno by som si ho dokazala namiesat . Kreolsku kuchynu velmi nepoznam - iba ak z knih o americkom juhu . Budem rada ak este nieco pridas , rada skusam nove chute .
slavka2012
@2010 , naozaj, toto colombo nema v zlozeni uvedenu prazenu ryzu, ale mozno tam bude, lebo mne sa omacka, v ktorej som dusila masove gulky akosi sama zahustila a zvlacnela, myslela som, ze to bolo preto, ze sa odparila cast tekutiny... mne sa na colombo paci prave ta jemnejsia chut.
concord
@sisok
Asi si si pomýlila svetové strany.Exotické orechy to má byť čo? Keď sa tu snažíš zviditelniť, tak sem dávaj také recepty so surovinami ktoré sú u nás dostupné. Toto mi pripadá ako keby som dal v Bangladéši recept na bryndzové halušky.
sisok
@concord - zviditelnit? prosim ta, taketo reci si nechaj do krcmy. Recepty sa tu davaju, lebo ludia chcu ZDIELAT skusenosti a NIE ZVIDITELNIT SA!
sisok
@concord - a este jedna vec - spravny kuchar nepotrebuje nasledovat recept na 100%, ale prisposobi sa. Ak nema exoticke orechy (kesu, peking a pod), nemusi ich dat vobec, alebo ich nahradi inymi. TO SU KUCHARI! takze ma nerozculuj a svoju negativne a kriticke poznamky si nechaj pre tych, ktorych to zaujima
sisok
@katkasugar - dakujem Katka, ved to je cielom kazdeho kuchara, inspirovat...nie davat sa do popredia ako tvrdi concord, ktory nam este ziaden recept nepridal :)
izabella929
veľmi pekný a zaujímavý recept.-)) naviac , krásna titulna foto.-) skvelééé...
sisok
@izabella929 - dakujem za pekne slova (ja som s fotkou nebola spokojna, ale bolo to take dobre, ze som si povedala, ze prekusnem tu svoju povahu a pridam aj napriek tomu :)
helanka
spomienky na jedlo, ktore uz zrejme nebudem chutnat take ako bolo v Louisiana. tam ta Creole, Cajun Cuisine s mnozstvom originalnych typickych bayou zivocichov asi nema paru naviac s podfarbenim originalnej muziky aj spomienok na hroznych alligators a crocodiles.
tvoj recept jetu podnetom a inspiraciou na dalsie kreacie tejto ojedinelej stravy.
dogagador
@concord : mozno by v Bangladesh ludom bryndzove halusky aj zachutili....amikov chutia a tiez to nepoznaju, ani nemaju bryndzu..... Cloveksi musi pomoct, ako,vie, napriklad pouzitim kozieho syra, ktory vyzera ako bryndza, vonia ako bryndza, chuti ako bryndza, takze je to bryndza, aj ked draha.....
sisok
@helanka- co je bayou zivocich? Takze je to potvrdene, do tejto kuchyne este nakuknem :)
@dogagador- suhlasim s tebou na 100%. Ja som sa vcera na 5 min rozculila, ale concord za to nestoji :)
concord
@sisok
keď sledujem tie tvoje zlostné poznámky o teba by som si neoprel ani bycikel
pitbul
@sisok ja som sa vcera musela registrovat a napisat diskusiu o komentoch ako dava concord.exoticku zmes tu zozenies naozaj v kazdom obchode.dokonca v lidli maju namiesane.a mas pravdu kuchar musi byt kreativny.ved sa tu predava x druhov orieskov tak si dame namiesat ,no nie?vsetko sa da niecim nahradit.ide o kreativitu.inak super recept.
evanaaa
@concord , nie si tu dlho, je tu niekoľko tisíc receptov a ak so myslíš, že je to len naša klasika, tak sa mýliš.....táto stránka je o varení rôznych jedál, našich aj zahraničných, exotiku rátajúc. Je na to, aby sme sa naučili a videli, ako sa varí aj inde vo svete. A koreniny sa dajú väčšinou zohnať aj u nás, alebo nahradiť inými. Treba sa vediať prispôsobiť. Ty si tu samozvaným kritikom, ako som si už všimla. A @sisok , správne, z poodbných si ťažkú hlavu nerob a pridávaj recepty ďalej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia