Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. októbra 2012
Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept)
Foto: pusta

Trošku menej obvyklý, ale veľmi chutný nedeľný obed je bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou. Rezne z bravčového karé sa marinujú v Zobraziť celý popisTrošku menej obvyklý, ale veľmi chutný nedeľný obed je bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou. Rezne z bravčového karé sa marinujú v chladničke 24 hodín v cesnaku so zázvorom, soli a mletom čiernom korení preliate olejom. Prudko sa opečú na oleji, vo výpeku sa orestuje cibuľa na plátky, pridá sa kurkuma a podleje vodou a vrátia sa opečené rezne a všetko spolu sa ešte chvíľu podusí do mäkka. Vhodnou prílohou je ryža, cestoviny alebo zemiaky.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g bez kosti
2 cm čerstvý
4 strúčiky
2 ks stredne veľká
podľa chuti
podľa chuti
1/2 CL
3 PL




Postup

  1. 1

    Bravčové rezne som pokrájala na rezne, po obvode som ich nakrojila viackrát, aby sa pri pečení nekrútili. Naklepala som ich a posolila.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Naklepané rezne som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čerstvý zázvor som pokrájala na plátky, tie na tenké hranolčeky, ktorými som posypala rezne.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na každý rezeň som pretlačila jeden strúčik cesnaku.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravené rezne som preliala olejom a prikryté fóliou som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa chute navzájom dobre prepojili. Môžete si marinádu aj pripraviť najprv zvlášť zmiešaním ingrediencií a potom ju vmasírovať do rezňov.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ráno som marinované rezne vybrala z chladničky, nechala som ich zohriať 4 hodiny pri izbovej teplote, opiekla som ich v rozpálenom oleji v panvici - cca 4 minúty.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rezne som opiekla do červena aj z druhej strany - cca 4 minúty.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rezne som vybrala na tanier, do panvice som pridala zvyšok marinády a vo výpeku som restovala cibuľu, pokrájanú na tenké plátky, takmer do hneda

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som kurkumu.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrátila som opečené rezne, podliala som ich malým množstvom horúcej vody a prikryté om všetko spolu dusila na strednom plameni asi 15 minút.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávala som so slovenskou ryžou a uhorkovým šalátom. Výborne chutí s dusenou ryžou, zemiakmi na rôzny spôsob, ale aj s cestovinami podľa vlastného výberu.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäsíčko je mäkkučké, má chuť zázvoru, ktorá výborne harmonizuje s cesnakom a použitými koreninami, rovnako aj šťavička, ktorú zahustí orestovaná a podusená cibuľka. Prajem dobrú chuť.

    Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

fialka49
Aj my využívame často zázvor kvôli jeho liečivým účinkom nielen na čaj, ale aj na prípravu jedál. Tvoj recept ma zaujal a určite neostane iba založený v kuchárskej knihe. Ďakujem zaň.
pusta
@helca103 , áno je to dobrota. budem veľmi rada, ak vyskúšaš. ja robím len rok mäsko so zázvorom. predtým som túto kombináciu nepoznala, ale prišla som jej na chuť a môžemlen vrelo odporučiť ako aj kurkumu.
pusta
@fialka49 ,máš pravdu o tom, čo píšeš o zázvore. je to výborné aj po chuťovej stránke. to ja dakujem tebe.
pusta
@helca103 , dakujem za pridaný link - sú tam skvelé, zaujímavé a vyčerpávajúce informácie. isto potešia okrem mňa aj iných a náležite ich ocenia, lebo používanie kurkumy v našich podmienkach nie je také bežné. dakujem.
martamm
Už len pri pohľade na foto sa mi zbiehajú slinky, obľubujem takéto šťavnaté mäaká a so zázvorom, to bude pochúťka, ukladám...
pusta
@martam , áno je to pochúťka, výborné mäasíčko na šťave. dakujem.
helca103
presne tak @pusta kurkuma sa v kuchyni používa málo a treba ju spropagovať kôli liečivým účinkom :-)
1ariana
Paráda...tak toto si ukladám a asi na víkend urobím. Ďakujem.
lusinkab
krasny receptik :-) ukladam si ho a urcite vyskusam,zazvor davam do vsetkeho kde sa da a v mojej chladnicke nikdy nechyba, najviac ho milujem len tak zaliaty s horucou vodou,med a citron ;-)
pusta
@lusinkab , dakujem. tiež to tak robím, odkedy som objavila chuť zázvoru :-)
evanaaa
Cesnak, zázvor, kurkuma - protirakovinová trojka ( vraj nahradí aj chemoterapiu), a v spojení s rezníkmi a s cibulou jedlo báječnej chuti, predpokladám.
lelachel
práve varím tento recept na obed;puszta ďakujem za všetky Tvoje recepty sú vynikajúce.
pusta
@lelachel , to ma veľmi teší. to ja dakujem tebe, že moje recepty varíš a chutia. vdaka.
adelia
Recept vyzerá veľmi fajn - ale prečo je prosím zaradený do židovskej kuchyne??? Bravčové mäso a židia?
cesminaz
Prave tuto otazku somsi polozila ked som tento recept tu uvidela,ved ZIDIA ani nejedia "bravcove" (nic proti receptu)
delina
Mnaaam. Dnes sme si masko robili na obed a bolo vyborne. Cesnak, zazvor a kurkuma a su moje oblubene suroviny (zboznujem indicku kuchynu).
kakavo
Samozrejme že je. @pusta putovala so židmi z Egypta do Zeme zasľúbenej, kto by sa lepšie vyznal v Starom zákone???
1x leomax
vlastina48
Už se těším, až si tento recept vyzkouším, já dávám kurkumu do všeho, do pomazánek, na maso a ještě přidávám chilli, a kde to jde, tak dávám naložený medvědí česnek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia