Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Trošku menej obvyklý, ale veľmi chutný nedeľný obed je bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou. Rezne z bravčového karé sa marinujú v chladničke 24 hodín v cesnaku so zázvorom, soli a mletom čiernom korení preliate olejom. Prudko sa opečú na oleji, vo výpeku sa orestuje cibuľa na plátky, pridá sa kurkuma a podleje vodou a vrátia sa opečené rezne a všetko spolu sa ešte chvíľu podusí do mäkka. Vhodnou prílohou je ryža, cestoviny alebo zemiaky.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové rezne som pokrájala na rezne, po obvode som ich nakrojila viackrát, aby sa pri pečení nekrútili. Naklepala som ich a posolila.
  2. Naklepané rezne som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Čerstvý zázvor som pokrájala na plátky, tie na tenké hranolčeky, ktorými som posypala rezne.
  4. Na každý rezeň som pretlačila jeden strúčik cesnaku.
  5. Takto pripravené rezne som preliala olejom a prikryté fóliou som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa chute navzájom dobre prepojili. Môžete si marinádu aj pripraviť najprv zvlášť zmiešaním ingrediencií a potom ju vmasírovať do rezňov.
  6. Ráno som marinované rezne vybrala z chladničky, nechala som ich zohriať 4 hodiny pri izbovej teplote, opiekla som ich v rozpálenom oleji v panvici - cca 4 minúty.
  7. Rezne som opiekla do červena aj z druhej strany - cca 4 minúty.
  8. Rezne som vybrala na tanier, do panvice som pridala zvyšok marinády a vo výpeku som restovala cibuľu, pokrájanú na tenké plátky, takmer do hneda
  9. Pridala som kurkumu.
  10. Vrátila som opečené rezne, podliala som ich malým množstvom horúcej vody a prikryté om všetko spolu dusila na strednom plameni asi 15 minút.
  11. Podávala som so slovenskou ryžou a uhorkovým šalátom. Výborne chutí s dusenou ryžou, zemiakmi na rôzny spôsob, ale aj s cestovinami podľa vlastného výberu.
  12. Mäsíčko je mäkkučké, má chuť zázvoru, ktorá výborne harmonizuje s cesnakom a použitými koreninami, rovnako aj šťavička, ktorú zahustí orestovaná a podusená cibuľka. Prajem dobrú chuť.