Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Trošku menej obvyklý, ale veľmi chutný nedeľný obed je bravčové karé na zázvore a
cesnaku s kurkumou. Rezne z bravčového karé sa marinujú v chladničke 24 hodín v
cesnaku so zázvorom, soli a mletom čiernom korení preliate olejom. Prudko sa opečú na
oleji, vo výpeku sa orestuje cibuľa na plátky, pridá sa kurkuma a podleje vodou a vrátia
sa opečené rezne a všetko spolu sa ešte chvíľu podusí do mäkka. Vhodnou prílohou je
ryža, cestoviny alebo zemiaky.
4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút na 100 °C |
Postup
- Bravčové rezne som pokrájala na rezne, po obvode som ich nakrojila viackrát, aby sa pri pečení nekrútili. Naklepala som ich a posolila.
- Naklepané rezne som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Čerstvý zázvor som pokrájala na plátky, tie na tenké hranolčeky, ktorými som posypala rezne.
- Na každý rezeň som pretlačila jeden strúčik cesnaku.
- Takto pripravené rezne som preliala olejom a prikryté fóliou som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa chute navzájom dobre prepojili. Môžete si marinádu aj pripraviť najprv zvlášť zmiešaním ingrediencií a potom ju vmasírovať do rezňov.
- Ráno som marinované rezne vybrala z chladničky, nechala som ich zohriať 4 hodiny pri izbovej teplote, opiekla som ich v rozpálenom oleji v panvici - cca 4 minúty.
- Rezne som opiekla do červena aj z druhej strany - cca 4 minúty.
- Rezne som vybrala na tanier, do panvice som pridala zvyšok marinády a vo výpeku som restovala cibuľu, pokrájanú na tenké plátky, takmer do hneda
- Pridala som kurkumu.
- Vrátila som opečené rezne, podliala som ich malým množstvom horúcej vody a prikryté om všetko spolu dusila na strednom plameni asi 15 minút.
- Podávala som so slovenskou ryžou a uhorkovým šalátom. Výborne chutí s dusenou ryžou, zemiakmi na rôzny spôsob, ale aj s cestovinami podľa vlastného výberu.
- Mäsíčko je mäkkučké, má chuť zázvoru, ktorá výborne harmonizuje s cesnakom a použitými koreninami, rovnako aj šťavička, ktorú zahustí orestovaná a podusená cibuľka. Prajem dobrú chuť.