Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. februára 2011
Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept)
Foto: sracz

Na pečené „kurátenko“ bolo u nás vyhlásené jeMnosmerné embargo. Som doma sám, v chladničke kilový kus karé bez kosti, povôdne určený na jednoduché rezne. Zobraziť celý popisNa pečené „kurátenko“ bolo u nás vyhlásené jeMnosmerné embargo. Som doma sám, v chladničke kilový kus karé bez kosti, povôdne určený na jednoduché rezne. „Ozvali“ sa mi vredy, prepaľované nemôžem, tak som zmajstroval túto fajnovku. A prečo s nervami? Nepoznám slovenský spisovný výraz pre „rapíky” z listovej časti zelera, ktorým som prišiel na chuť až tu! Už ho používam pomaly aj do krupicového flameri. Verte, neverte, zelerové silné „nervy“ majú univerzálne využitie a naviac sú veľmi zdravé!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
60´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, veľká
3÷4 PL
1 000 g, bez kostí
1÷1,5 PL
1 KL
1 ML
1 PL
1 PL
3÷5 strúčikov
2 PL, čerstvý strúhaný
100÷150 ml
6÷8 ks, čerstvé
1 zväzok, čerstvá
100÷150 ml, horúca
1÷1,5 PL




Postup

  1. 1

    v prázdnom nízkom hrnci som postrúhal veľkú, tentoraz žltú, cibuľu a

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravil som si koreniny, čerstvé rapíky zeleru a petržlenovú vňať, štyri strúčiky cesnaku a očistený ďumbier (asi na 2 PL strúhaného) - zázvor.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    plátky mäsa, z bravčového karé bez kosti, som pokrájal na ¼ , pridal ich k predrestovanej cibuli, premiešal a nechal ich spoločne ďalej restovať, až

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kúsky mäska takto „zbeleli”.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do mäsa, jemne „zosnúbeného” s cibuľou, som z pomocného tanierika vsypal koreniny (mletá červená paprika sladká 1÷1,5 PL; mleté čierne korenie 1 KL; rasca mletá 1 mokka (ML) lyžička; guľášové korenie 1 PL; vegeta 1 PL), prelisoval a pridal som aj 4 cesnakové strúčiky, postrúhal veľký „orech” asi 2 PL čerstvého ďumbiera a asi 100÷120 ml pikantnej salsy (zásoby leča sa mi minuli, v jeseni musím tentoraz zavariť „double”, čiže dupľom); takto, o „svadobných svedkov” obohatený základ som nechal 5÷7´ podusiť a

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridal som doň „C-éčka” rapíkov zeleru (tentoraz ich bolo 6) a stopkovú (dolnú) časť petržlenovej vňate, na drobno pokrájanú; zamiešal, zdroj tepla zaaretoval v najmenšej ¼ a nechal v pokoji prebiehať vlastnú „svadbu”; po 30´, asi v ½ čase (po vihodňarski vtedy, kedz še začal redovi), som pridal asi „decko” horúcej vody, zamiešal ochutnal, dosolil a po ďalších ~ 30´, keď už „prví svadobčania odpadli” som v ďalšom „decku” vlažnej vody „rozkvedlal” kopcovitú PL maizeny a pridal ju do hotovej „mňamky”.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    samozrejme, že som nezabudol urobiť chuťovú „próbu” s krajcom chlebíka.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podával som si s ryžou varenou klasickým spôsobom, do ktorej som v ½ čase pridal čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, z hornej časti zväzku, opatrne jemne premiešal s nechal prikryté ďalej variť.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    keď sa, asi po 5´÷ 7´, vo varenej ryži ukázali takéto dierky, tak som ju zamiešal, zdroj tepla vypol a prikrytú pokrievkou nechal „v pare dôjsť” do finále.

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: vyzerá takto,

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a pri jedení jednotlivých súst, to s Vami zamáva takto! Bars fajne! Prudko jedlé! Viete si určite živo predstaviť, čo ma „čaká”, keď sa moja „najkrajšejšia a najlepšejšia” ½ vráti okolo 21, 00 z ordinácie, do omamujúcou vôňou presýteného bytu! Dobrú chuť!

    Bravčové karé kúsky so zelerovými nervami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kata50
Láska k vareniu a veľký dar reči sála z celého receptu. Veď mne to tu vonia z monitoru. Ďakujem za recept.
zinnajdha
Ďakujem za recept.
Počula som, že v Kanade a Amerike zelerové rapíky aj vyprážajú obalené v trojobale.
Vieš do zemplínčiny preložiť "double trabble " ? ( dupľovana balamuta ).
zdezda
No téééééééda, zas som sa pochichúňala na tvojom "svadobnom obrade" v hrnci :-))))), mňam, chutilo by mi, no píšeš, že si sám a urobil si 6-8 porcií, to budeš papať 3 dni? Krásne si to naaranžoval aj s africkou fialkou, ktorá nerastie v Afrike :-)
tothka
Feri, výborný a ešte lepšie zdokumentovaný obrad, určite fantasticky chutil
tonicka53
no teda, dar reči úžasný :D krásne nafotené aj dopodrobna opísané, palček hore ! šikovný chlap, takého je radosť mať doma :-)))
babidka
ta to bars fajnota Fericku:-) Ale spomenula som si , ako som v predhistorickych casoch sla robit zelerovy salat a a kedze som socialistickym obchodom odchovana nevedela , ze americky kapitalisticky salat sa nerobi z bulvoveho ale rapikateho zeleru , salatik urobila a nikomu z nas nechutil....:-)Teraz sadime kazde leto AJ hriadku takehoto zeleru a salatik uz chuti:-)preto bude urcite chutit aj toto papanie !
frezia68
Bars šumna svadba!!! O fajnovej chuti výsledku ani nepochybujem a zelerové rapíky používam len od čítania Tvojich receptov a prišli sme im na chuť.A podľa toho známeho:..." učíme sa až do smrti..."vždy niečo dobré odkukám aj z Tvojich receptov.Len ten dar výrečnosti,zaujímavého opisu a írečité výrazy,to sa odkukať nedá...:-)))
alexdidi
Myslím, že tak ako niekedy sme ani nechýrovali o rapíkových zeleroch, tak za veľkou mlákou sa niekedy ťažko zháňa ten "náš" buľvový. Dokonca mnohí ani nevedia, že takí existuje.@sracz , určite bolo dobré to Tvoje papaníčko, krásne si ho prezentoval....
sovka62
Jáj, to je zase paráda! A chlebová skúška znamená, že si si ten krajec omočil a potom zjedol? Ak áno, to je super nápad. Ja by som si asi omočila tri a viac by mi ani nebolo treba, lebo to určite bol dobrééééé....
chudka
Tiež ma zaujím, čo táchlebová skúška dokazuje? Či už je hotovo, alebo to chutí ako má? Ďakujem za odpoveď. Ako nápad, skvelé . . :)
sracz
Ďakujem Vám, čučuriedky milé, za nádherné odozvy! /radiem a vŕŕŕŕnim blahom a samoľúbosťou! @zdezda _to iba 1. porciu som jedol sám, nie som Pišta-egojišta, s tými ostatnými sa mám s kým rozdeliť, čo činím stráááááááášne rád! @tonicka53 _kto ňeprepije a ukradňe, ta ma aj na paľenku; recept na "výchovu" si vypýtaj od mojeho lepšieho JA! @babidka _máš pravdu, ale US-áci nevedia o čo prichádzajú. Buľva zeleru ja v hovädzej polievke (a nie iba v nej) nenahraditeľná. Tajomstvo pestovania zeleru, spočíva v postupnom odhrabávaní jeho buľvy a odoberaní rapíkov v priebehu rastu; v posledných týždňoch je buľva na hriadke zachytená v pôde iba svojou 1/5; naučila ma to moja priateľka Anetka Tarbajová. @frezia68 _máš pravdu, aj ja som sa to naučil až tu; doma som pestoval zeler, rapíkami som kŕmil zajace, horné listy v tvare "gunčí" som rozdával susedom a suché pomrvené pridával do domácej vegety. Dnes si už deň bez rapíkov nedokážem ani predstaviť. Môžeš ho použiť na mnoho spôsobov a účelov. Aj tak še da i tak še da! Ta ňe? @alexdidi -máš pravdu, mám podobné skúsenosti! @sovka62 a @chudka - samozrejme, krajec (niekedy aj "burkovčak") chlebíka vložiť na hotové diello (perkelt, paprikáš či guľáš), nechať ho "nasosať" a potom zjesť. Bóžinku môj zlatý. Super mňamka, nežná chuť na jazyku a nebíčko v papuľke. Áno, je to moja mnemotechnická pomôcka, pre overenie chuti a pripravenosti "mäska i šťavulienky" na ich expedíciu na taniere, za účelom následnej konzumácie a "krochkania"! He-he! Trt makový! Bola a je to moja výhovorka (taktiež môjho brata i nebohého otca) na zdôvodnenie lúpeží, kradnutia a "kvárenia i džolenia" chutných štiav z mamkiných hrncov, ktoré následne musela tzv. nadstavovať, lebo nebolo čo dať na taniere, alebo čím dokončiť rizoto. Tento spôsob realizujem a využívam už viac ako 60 rokov a nikdy ma nesklamal! Vyskúšajte aj Vy, zvedavé okaté jazyčnice a dajte vedieť, či mám pravdu!
cinkla
Ferko, za doprovodne slovo ma 1 a jedlo vyzera , tiez bajecne.
chudka
Ďakujem za odpoveď, vyskúšam a potom napíšem dojmy. A autorovi prajem všetko len to najlepšie. Pekný deň.
cica2
ďalší úžasný receptík!!!! Vieš sa krásne vyhrať či s jedlom alebo foťákom a tvoj humor nemá chybu:))) Si šikovný a nech sa ti tak krásne darí naďalej ;-)
arasidka
A zase - pohľad na fotografiu, kde sa krásne namáča krajec chlebíka! Naše nepísané právo v dobe detstva - skôr, než sa guláš dovaril, tatino nám obom -mne i sestre krajíček chlebíčka namočil do šťavičky s tým, že do obeda už nejako vydržíme. Nie že by sme boli hladné až k omdletiu, ale si predstavte, beháte po dvore, naháňate sa s loptou a z kuchyni sa ťahá oknom vôňa a ja- káááá!!!Už hneď na začiatku, keď sa penila cibuľka na masti, už to bolo náramne voňavé a náš tata tomu rozumel , veď on bol naša "gazdinka" a mamina "živiteľ". Nebolo zriedkavosťou, že ocino navaril, naložil do obedára, sadol na bicykel a šup ho cez dve ulice za mamou do práce. Ej, ale jej ženy v krajčírskej dielni závideli. Keď narobil makové guľky, tak naložil plnú misu pre všetky, aby mame baby nezávideli makové zuby.
macusa
Aku mnamku som tu objavila! Mam v mrazaku bravcove kare nakrajane na platky ale vysmazene klasicke rezne to moc nemusime. Stopkaty zeler je uzasna zelenina a tato kombinacia musi byt super! Ukladam a cez vikend bude bravcovinka a la Sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia