Foto: sracz
Kyslá kapusta na všetky spôsoby a huspenina, kočonina, studenô, …, studenina, či inšô, skrátka dobroty našeho krásneho Slovenska, bez ktorých si zimné mesiace nedokážem Zobraziť celý popisKyslá kapusta na všetky spôsoby a huspenina, kočonina, studenô, …, studenina, či inšô, skrátka dobroty našeho krásneho Slovenska, bez ktorých si zimné mesiace nedokážem predstaviť! Že si na tej voňavej trasúcej sa lahôdke radi a s pôžitkom pochutnávame my dvaja s mojou najkrajšou ½_ičkou, to je jasné. Ale viete si predstaviť, že som na ňu naučil aj tunajších tzv. „domorodcov“. Teraz som ju pripravil v „Crock pot“ keramickom hrnci na pomalé varenie. … a keď ju zajedáte s domácim chlebíkom, ...!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 000 - 1 200 g |
|
1 700 - 2 000 g |
|
750 - 800 g |
|
1 ks |
|
3 - 4 strúčiky |
|
1 ČL |
|
3 - 4 ks |
|
1 - 2 ks |
|
1 ČL |
|
3 - 4 ČL |
|
2 000 - 2 250 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
… kožu mäsa dočistiť, vydrhnúť „špecikefkou № 2“, oholiť na hladko ako riťku dvojmesačného bábätka, znovu umyť pod tečúcou studenou vodou; do veľkého drôteného „vajíčka“ vložiť guličky čierneho korenia, strúčiky cesnaky, poprepichovanú suchú feferónku a bobkové listy, olúpať veľkú žltú cibuľu, pripraviť soľ a mletú sladkú červenú papriku
-
2
poukladať do keramickej vložky „Crock pot_u“, zaliať studenou vodou; s množstvom soli buďte opatrní, zvlášť ak použijete aj údené kolienko, dosoliť sa dá aj po ochutnaní v bársktorej hodine varenia!
-
3
nastaviť režim „pomalé varenie“ na 10 hodín, približne v ½ čase sme odošli spať
-
4
a ráno nás už čakalo hotové „prekvapenie“, z povrchu ktorého som opatrne naberačkou pozbieral prebytočný tuk, uvarené mäso uložil na pomocnú tácňu, do veľkej misy cez husté sitko precedil „polievku“
-
5
s domácou krásnou pani, ruka v ruke, pomovou dvoch vidličiek sme povyberali všetky kosti, následne z mäsa narezali „gustušné“ kúsky, poukladali do tanierov a napokon som každý zalial rovnakým dielom vývaru, cez ešte hustejšie sitko
-
6
a taniere poukladal na balkónový stolík; teplota okolo 6÷7 °C najlepšie zodpovedala pre pomalé tuhnutie huspeniny
-
7
nuž a pochúťka, nadkrojená na 30÷40 mm kocky, zaliata citrónovou šťavou je pripravená na „lukulské“ hody! Poznámla vtipom: raz, niekedy v 50÷60 rokoch, do jednej z košických predajní „Mäso-údeniny“ vošla „origo kultivovaná“ dáma v strednom veku a požiadala obsluhujúcu mäsiarku, nemóte, prosím ich ten izé sviňací tlačivo pre mój édeš manžel Béluka? Na čo predavačka vľúdne odvetila, naďšágom, nesprávne lovensky pýtate, ten izé nie je tlačivo, ale tlačenica a ten též oné nemáme!!! Pretože, podľa želania krásnej pani, u ktorej bývam, ale aj podľa chúťok dcérky Bábiky, v mojej huspenine_kočonine bolo viac mäsa, ako vývaru, dovolil som si ju nazvať „Bravčová studená tlačenica“! V dobách dávnych jej konzumácia predstavovala celorodinný spoločenský rituál, počnúc lady Ann, cez rodičov, až po nás kotňakov!
sterilizovanú huspeninu,ktorú mi priniesla priateľka Irenka z Hanušoviec n/T. V 7 dl pohári zaliate mäsko. Stačilo dať sklíčko na pár minút do teplej vody,uvoľnenú "kočoninu" vyklopiť,poprípade ešte trošku roztopiť a kvôli tvaru naliať do inej nádoby. Fantastická pochúťka,ktorá je vždy po ruke.Vychladnutý, tuku zbavený, precedený vývar naliať na mäso v 7 dl pohári. Bez zeleniny!!! Sterilizovať minimálne 40minút. Veď aj v obchodoch,
/líd.../ sa predáva sterilizovaná huspenina. Skúste,ja doma nemám šancu zasterilizova ť. ;-)