Bravčová studená tlačenica fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. februára 2016
Bravčová studená tlačenica (fotorecept)
Foto: sracz

Kyslá kapusta na všetky spôsoby a huspenina, kočonina, studenô, …, studenina, či inšô, skrátka dobroty našeho krásneho Slovenska, bez ktorých si zimné mesiace nedokážem predstaviť! Že si na tej voňavej trasúcej sa lahôdke radi a s pôžitkom pochutnávame my dvaja s mojou najkrajšou ½_ičkou, to je jasné. Ale viete si predstaviť, že som na ňu naučil aj tunajších tzv. „domorodcov“. Teraz som ju pripravil v „Crock pot“ keramickom hrnci na pomalé varenie. … a keď ju zajedáte s domácim chlebíkom, ...!

8
porcií
12 - 15 minút
príprava
600 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000 - 1 200 g
1 700 - 2 000 g
750 - 800 g
1 ks
3 - 4 strúčiky
1 ČL
3 - 4 ks
1 - 2 ks
1 ČL
3 - 4 ČL
2 000 - 2 250 ml
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    … kožu mäsa dočistiť, vydrhnúť „špecikefkou № 2“, oholiť na hladko ako riťku dvojmesačného bábätka, znovu umyť pod tečúcou studenou vodou; do veľkého drôteného „vajíčka“ vložiť guličky čierneho korenia, strúčiky cesnaky, poprepichovanú suchú feferónku a bobkové listy, olúpať veľkú žltú cibuľu, pripraviť soľ a mletú sladkú červenú papriku

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poukladať do keramickej vložky „Crock pot_u“, zaliať studenou vodou; s množstvom soli buďte opatrní, zvlášť ak použijete aj údené kolienko, dosoliť sa dá aj po ochutnaní v bársktorej hodine varenia!

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nastaviť režim „pomalé varenie“ na 10 hodín, približne v ½ čase sme odošli spať

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a ráno nás už čakalo hotové „prekvapenie“, z povrchu ktorého som opatrne naberačkou pozbieral prebytočný tuk, uvarené mäso uložil na pomocnú tácňu, do veľkej misy cez husté sitko precedil „polievku“

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    s domácou krásnou pani, ruka v ruke, pomovou dvoch vidličiek sme povyberali všetky kosti, následne z mäsa narezali „gustušné“ kúsky, poukladali do tanierov a napokon som každý zalial rovnakým dielom vývaru, cez ešte hustejšie sitko

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a taniere poukladal na balkónový stolík; teplota okolo 6÷7 °C najlepšie zodpovedala pre pomalé tuhnutie huspeniny

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nuž a pochúťka, nadkrojená na 30÷40 mm kocky, zaliata citrónovou šťavou je pripravená na „lukulské“ hody! Poznámla vtipom: raz, niekedy v 50÷60 rokoch, do jednej z košických predajní „Mäso-údeniny“ vošla „origo kultivovaná“ dáma v strednom veku a požiadala obsluhujúcu mäsiarku, nemóte, prosím ich ten izé sviňací tlačivo pre mój édeš manžel Béluka? Na čo predavačka vľúdne odvetila, naďšágom, nesprávne lovensky pýtate, ten izé nie je tlačivo, ale tlačenica a ten též oné nemáme!!! Pretože, podľa želania krásnej pani, u ktorej bývam, ale aj podľa chúťok dcérky Bábiky, v mojej huspenine_kočonine bolo viac mäsa, ako vývaru, dovolil som si ju nazvať „Bravčová studená tlačenica“! V dobách dávnych jej konzumácia predstavovala celorodinný spoločenský rituál, počnúc lady Ann, cez rodičov, až po nás kotňakov!

    Bravčová studená tlačenica (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Ta huspenina, alebo sdudenô až tak svieti. Krásna 5* papina. Večer som tiež vytiahol z mrázaku suroviny a už som to aj postavil na sporák. Tak som išiel nazrieť čo je tu nové a čo nevidím huspenina. Mame tuším jednaké chute.
sovka62
Áno, toto je tá správna tlačenica. U nás býva rovnaká, bez kostí, bez kože, čisté mäso a vývar, nahusto. Navarila som pred dvomi týždňami, zvyčajne varím len raz do roka, ale keď vidím tú tvoju, tuším pôjdem ešte raz páčiť uja mäsiara.
terinka55
Najlepšia je takáto "miešaná". Dobre si navaril, veru by som si prisadla :-)
monty469
Ej ,netrebalo by ma dlho núkať,hneď by som si dala takú tlačenicu.Vyzerá a určite aj chutí super.5*
rulik
krásna, aj ja robím bez zeleniny, zdá sa mi potom sladká, takto má vyzerať,si myslím
smejkad
jaaaaj, ale by som si dala takuto fajnovu, ale moji nelubia a jednu porciu neurobim,jaaaaaaaj
stanislav747
smejkad, ani moji neľúbia a robím spravidla 3 mištičky. Ja to pojem za tri dni, haha.
mesiar50
Kamarát,huspeninu si zvládol prvotriedne.Vyzerá prinajmenšom vábivo.Gratulujem priateľu @sracz.
babkamt
huspeninu nám rada. Tá tvoja by mala byť u mňa na stole:-) No čo už, budem si ju musieť sama uvariť.
radox1
pekna číra je,asi aj ja pojdem o tyzden do huspeniny.
darinocka
Pre Smejkad , Stanislav747 a tých,ktorí by si dali studeninu zo zásob aj neskôr,odporúčam zasterilizovať mäsko s vývarom. Prvýkrát som okoštovala
sterilizovanú huspeninu,ktorú mi priniesla priateľka Irenka z Hanušoviec n/T. V 7 dl pohári zaliate mäsko. Stačilo dať sklíčko na pár minút do teplej vody,uvoľnenú "kočoninu" vyklopiť,poprípade ešte trošku roztopiť a kvôli tvaru naliať do inej nádoby. Fantastická pochúťka,ktorá je vždy po ruke.Vychladnutý, tuku zbavený, precedený vývar naliať na mäso v 7 dl pohári. Bez zeleniny!!! Sterilizovať minimálne 40minút. Veď aj v obchodoch,
/líd.../ sa predáva sterilizovaná huspenina. Skúste,ja doma nemám šancu zasterilizova ť. ;-)
darinocka
To najdôležitejšie je, ale moje poďakovanie za skvelý recept rodákovi Ferkovi - Sraczovi . <3 ;-*
aroooo
Teraz som tu objavila tento vynikajúci recept, huspeninu som nejedla min. 15 rokov,ako sme prestali chovať prasa a zabíjať, ale ju mám rada. Pokiaľ sa dobre pamätám ani u nás tam nešla zelenina. Po uvarení sa to tiež takto obralo, ale časť koží a trochu mäsa sa pomlelo a keď sa to dalo do misiek, usadilo sa to na dne, ináč kúsky mäsa ako Ty. K tomu po vychladnutí a stuhnutí ako k tlačenke cibuľa, ešte pokoreniť mčk a ocot a potrebujem stierače na monitor..... samozrejme aj keď neskoro hviezdne nebo a ide do VIP chlievika s receptami.