Bratislavské pajgle (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
U nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to nič neubralo.
28 minút na 210 - 17070 °C |
Postup
- Ako prvé si zarobím kvások.Do vlažného mlieka dám 1 pl cukru, 1 pl múky .Premiešam.Nechám vykysnúť.
Odvážim si múky.Pridám štipku soli , preosejem múky.
- V miske vymiešam zvyšok cukru s 2 žľtkami a maslom.Na to nasypem múku a vykysnutý kvások.Vypracujem cesto. Nechám cesto vykysnúť.
- Kým cesto kysne , pripravím si plnky.Ja som robila makovú a orechovú.
Mlieko som dala variť s cukrom. Potom som pridala mak, vanilkový cukor , strúhanú citrónovú kôru , slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume.
- Na orechovú plnku som dala variť mlieko s cukrom a vanilkou , pridala som mleté vlašské orechy, nechala som ich chvíľu spariť,pridala som strúhanú citrónovú kôru
.Niekedy pridám aj trochu anízu a rum.
;
- Vykysnuté cesto som trochu premiesila.Rozdelila som ho na 4 časti.
- Každú časť som rozvaľkala na obdľžnik, ktorý som natrela vlažnou plnkou.Cesto som zrolovala. Uložila som ho na mierne vymastený plech.
- Na potretie rozmiešam žľtok s 1 pl vody a 1 pl práškového cukru. Touto zmesou natriem pajgle . Potom ich dám pod otvorené okno , aby sa poleva uschla. Toto opakujem , kým neminiem celú polevu. Pred vložením koláča do rúry ich popichám vidličkou.
Rúru nastavím na 210 stupňov. Na tejto teplote pečiem koláč asi 10 minút , kým nechytí farbu. Potom znížim teplotu na 170 a pečiem ešte asi 17 - 20 minút.