Bratislavské pajgle (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

U nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to nič neubralo.

28 minút
na 210 - 17070 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zarobím kvások.Do vlažného mlieka dám 1 pl cukru, 1 pl múky .Premiešam.Nechám vykysnúť. Odvážim si múky.Pridám štipku soli , preosejem múky.
  2. V miske vymiešam zvyšok cukru s 2 žľtkami a maslom.Na to nasypem múku a vykysnutý kvások.Vypracujem cesto. Nechám cesto vykysnúť.
  3. Kým cesto kysne , pripravím si plnky.Ja som robila makovú a orechovú. Mlieko som dala variť s cukrom. Potom som pridala mak, vanilkový cukor , strúhanú citrónovú kôru , slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume.
  4. Na orechovú plnku som dala variť mlieko s cukrom a vanilkou , pridala som mleté vlašské orechy, nechala som ich chvíľu spariť,pridala som strúhanú citrónovú kôru .Niekedy pridám aj trochu anízu a rum. ;
  5. Vykysnuté cesto som trochu premiesila.Rozdelila som ho na 4 časti.
  6. Každú časť som rozvaľkala na obdľžnik, ktorý som natrela vlažnou plnkou.Cesto som zrolovala. Uložila som ho na mierne vymastený plech.
  7. Na potretie rozmiešam žľtok s 1 pl vody a 1 pl práškového cukru. Touto zmesou natriem pajgle . Potom ich dám pod otvorené okno , aby sa poleva uschla. Toto opakujem , kým neminiem celú polevu. Pred vložením koláča do rúry ich popichám vidličkou. Rúru nastavím na 210 stupňov. Na tejto teplote pečiem koláč asi 10 minút , kým nechytí farbu. Potom znížim teplotu na 170 a pečiem ešte asi 17 - 20 minút.