Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. júna 2015
Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept)
Foto: pusta

Kedysi bosniaky patrili k mimoriadne obľúbenému slanému kysnutému pečivu starej Bratislavy, podávali sa k sýtym polievkam, gulášom, rôzne plnili nátierkami, salámou, šunkou, šalátmi, paštétami, Zobraziť celý popisKedysi bosniaky patrili k mimoriadne obľúbenému slanému kysnutému pečivu starej Bratislavy, podávali sa k sýtym polievkam, gulášom, rôzne plnili nátierkami, salámou, šunkou, šalátmi, paštétami, vkladali sa do nich vyprážané rezne, fašírky, pečené mäso, cigánska pečienka, rôzna zelenina, čokoľvek, čo chutilo na slano, neviem, či sú ešte v predaji, nie sú veľmi známe všade na Slovensku, sú však výborné, preto pridávam svoj recept ako jednu z variantov na bosniaky.

5 kusov
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

350 g
150 g
100 g
21 g
1 CL
2 CL
cca 100 ml
1 ks
120 ml
180 ml
Na potretie bosniakov:
1 ks
Na posypanie bosniakov:
podľa chuti
Do cesta ešte:
1 balenie




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala múku pšeničnú hladkú, celozrrnnú hladkú chlebovú, kukuričnú polohrubú múku,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...soľ, prášok do pečiva, premiešala som,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala časťou vlažného mlieka,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...ked kvások vykysol, asi za 15 minút, pridala som rozšľahané vajce,merne zohriaty jogurt,....

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...začala som rukami spracovávať na cesto, priliala som olej a pomalým pridávaním zvyšného mlieka po malých častiach, som všetko spolu dôkladne spracovala, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk a stien misy a na povrchu sa začali tvoriť bubliny, vzniklo hladké pružné nelepivé lesklé polotuhé cesto,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z ktorého som vytvarovala bochník, prikryla fóliou a dala som ho kysnúť do rúry vyhriatej na 35 stupňov C, ...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...kde takto nádherne vykyslo na dvojnásobok asi za 1 hodinu,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...dala som ho na nepomúčenú dosku, nepodsypávať múkou!!!, s cestom sa výborne pracuje, vytvarovala som valec, rozdelila na 6 približne rovnakých častí ostrým nožom,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vytvarovala som z týchto častí 5 bochníkov, rozhodla som sa pre väčšie bochníky, preto 5 kusov,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...bez dalšieho kysnutia som ich pokládla na plech s teflónovou fóliou, povrch v strede som narezala ostrým nožom do tvaru kríža,...

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...2 x za sebou som potrela rozšľahaným vajcom, posypala hojne sezamovými semienkami,...l

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov C, piekla som ich 30 minút, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, upečené bosniaky som nechala vychladnúť na mriežke.

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vychladnuté bosniaky som podávala k oprážanej kuracej pečeni.

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Jednu som rozlomila, aby bolo vidno striedku, vo vnútri sú bosniaky hutnejšej konzistencie, lebo obsahujú celozrnnú ražnú múku, kukuričnú polohrubú múku, sú prirodzene tmavšej farby z ražnej múky, vdaka jogurtu, oleju a vajcu lepšie vykysli a sú vláčne i na druhý deň, podávajú sa samostatne len sami o sebe alebo rôzne plnené, ako príloha k sýtejším polievkam ako fazulica, kapustnica, držková a podobne, tiež ku gulášom, rôznym perkeltom a k mäsu na šťave, pôvodne sa do cesta pridával varený alebo surový strúhaný zemiak, rasca, vajce nebolo v ceste, povrch býval posypaný hrubozrnnou soľou a bol obyčajne z dvoch druhov múk, ražná múka nesmela chýbať, tá určuje typickú nakyslastú chuť, pridala som recept z viacerých múk s jogurtom a olejom, vajcom, sezamom, novú zdravšiu verziu, bosniaky boli typické pre starú Bratislavu, mimoriadne obľúbené, na Slovensku menej známe, sú veľmi chutné s univerzálnym využitím, oplatí sa recept vyskúšať a upiecť doma, prajem vám, aby sa vám vydarili a chutili ako nám doma, nie je vôbec ťažké spraviť ich vlastnoručne, nie som si istá, ale neviem o tom, že by boli dnes niekde v predaji, keby aj boli, domáce je predsa len domáce. :-)

    Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
bubaya
Pusta vám vysvetlila, čo je to bosnak, a pridala dobrý recept, ja pridám etymologické okienko:
Bosniak - Dalamánok. Pečivo z poväčšine ražnej múky.
Uhorská šľachtičná Žofia Bosniaková rozdávala chudobným ľuďom malé bochníky ražného chleba - stadiaľ pochádza názov bosniak.
Dalamánok - dalamánka: Francúzski vojaci v Prahe kupovali od nemeckých pekárov chlieb - tmavý ražný, a nazvali ho nemecký chlieb - pain d´Allemand. Nechutil im, boli zvyknutí na lepšie a ten názov bol dosť nelichotivý. Ktorí vojaci to ale boli, sa už nepamätám, možno za Rudlfa II.
Dalamánky dostať ešte aj teraz, kúpila som v Kauflande. Sú celkom dobré, ak sú čerstvé, cítiť v nich ražnú múku a nie sú veľmi hnedé, takže asi nebudú dofarbované.
Kedysi ako mladá študentka som ich kupovala v Žiline na Masaryčke. Bol tam stánok s okienkom, kde predávali len dalamánky, za 50 centov, rovno z pekárne. Ešte teplé, chrumkavé, a boli tak strašne dobrééééé.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@pusta , bosniak ako má byť :-).
A ja pridávam príbeh:
Kedysi dávno brigádovala moja kamarátka v pekárni kde sa piekli aj bosniaky a opísala nám ako ich pán pekár robil. Pekár zobral odvážené kúsky cesta do každej ruky, napľul na obidve dlane, ugúľal tvar bosniaka a odložil, a tak to išlo ďalej. Odvtedy som si bosniak nekúpila, takže ak, tak jedine domáca výroba :-).
Preto si recept uložím.
1x elixir
klukodvody
Moc děkuji za přidání bosniakov mám radost že konečně vím co to je .Je to uložené a hvězdičky přidané .
1x elixir
zolik
pekny recept. z mojich spomienok najlepsie predavali v pekarni pod Manderlakom, hojne posypane hrubou solou. nepouzivam kukuricnu muku. poradis pomer muk bez nej? dakujem
1x elixir
klukodvody
@bubaya také děkuji za vysvětlení vzniku názvu a původu to mám moc rád a těší mně to .
@dr to není hrůza to pekaři dělali a já jako kluk chodil kupovat rohlíky takové ty dlouhé a sypané solí a strááááášně dobré ručně dělané a pekaři když to dokončili a dělali tu nejkřupavější špičku rohlíku ,tak si také slinili prsty .No a jak to bylo dobré .
1x elixir
bubaya
@dr , To by ma netangovalo ani periférne, však v pekárenskeji v peci je dobre 300°c, to neprežije žiaden bacil, ani vírus. Horšie sú tie chemické sajrajty, ktoré nám dnes pchajú do "chleba". Na tie nič neplatí.
klukodvody aj ja mám rada jedlo s príbehom.
radox1
to je ten bosniak k tomu nedelnemu obedu?pekny, hodnotenie bude vysoke.
1x elixir
marcel83
Tvrdit, ze bosniaky, u nas "bosnáky", su povestne pre Bratislavu a na ostatnom Slovensku nie tolko zname, je pekne povysenecke. Mal som 7, chodil do druhej triedy na ZDS a mama mi do rozkrojeneho pozdlzne naukladala sunku (ano, aj ta bola znama mimo BA), platok tvrdeho syra, kolecko rajciny a pasik papriky. Zabalila do servitky a sup do sacku igelitoveho a do tasky.Ale ten, co mi mama balila na desiatu nebol z kukuricnej muky.... A mal aj krajsi tvar...
havino
Na Slovensku menej známe? Som chodila od 5 ročníka ZŠ po 9 ročník na Vlčince 1 v Žiline, oproti škole obchod, kde pred vyučovaním som si sama kupovala bosniak za 50 halierov, soľou posýpaný. Tento recept môže byť o.k., ale sú to žemle, nie bosniaky, pečiem pravidelne dva roky, rôzne pečiva, chuť mám už odskúšanú, BOSNIAKY sú zásadne z ražnej a chlebovej múky, nikdy nie zo špeciál hladkej 00, bez mlieka, bez jogurtu, ale s vodou, s pridaním rasce, musia byť vyslovene chlebovej chuti, volajú sa historicky, ked Žofia rozdávala chudobným malé CHLEBY. Tento recept s bosniakmi má málo spoločné, len ražnú múku, ak sú zmodernizované, zdravšie s jogurtom, je to na škodu veci, lebo kto nepozná chuť chlebových bosniakov, ani nespozná. Výborný recept je, ktorý pridala @tatrano čka od @iva63 , mám odskúšané a hlavne mi ide o chuť bosniakov, nie o recept.
jozka2
Pozrela som si aj od iva63,aj tento obidva vyzeraju velmi jedle.Ako pise havino,rozdiel by som ani nepoznala od originalu,tento nazov nepoznam.
1x elixir
pusta1
@svedka , to je dobrá správa :-), @zdensk , to ma teší, @bubaya , je to tak, ja som to videla tiež v jednom veľmi pútavom dokumentárnom seriáli s názvom Chlieb náš každodenný, kde sa o tom všetkom presne takto hovorilo, som rada, že si sa o svoje vedomosti podelila,@dr , áno, tak sa to kedysi v starých pekárňach robievalo :-)
milý@klukodvody , sľúbila som ti a rada som svoj sľub splnila,
dakujem vám za pochvalu a za uloženie do kk.
pusta1
@zolik , vdačne, ak použiješ dva druhy múk, najlepšie pšeničnú hladkú chlebovú, ja používam T650, neviem či vo Švajčiarsku máš takú možnosť, kombinuj vždy s ražnou chlebovou múkou v pomere 1:1,
taký pekný recept tu má @iva63 , už som podľa jej receptu robila, aj foto som pridala, môžem len odporúčať :-)
@havino , nemyslím, že je to na škodu, pridala som recept na modernejšiu zdravšiu verziu, sú tu medzi nami aj takí, ktorým sa to zíde, sama sa s takým niečim doma stretávaš denne, recept od @iva63 som už viackrát robila a môžem len chváliť, máš tam ak moje fotky z pečenia :-) @radox1 , to už je čo povedať, potešil ste ma :-)
@marcel83 , no super, mám z toho radosť, že aj u vás sú známe a že vám tak skvele chutilo, čo vaša maminka pripravila, ach tie mamy naše, aj mne moja mama robievala v detstve a veľmi veľa rokov skôr,
@jozka2 , ak si prečítaš moje komentáre, tiež som o tom písala, aj som ich piekla, sú výborné. nedivím sa, že ich nepoznáš ani ty, mňa sa viac varecháčov už pýtalo, čo sú bosniaky, a to z rôznych kútov Slovenska a sú to zároveň vynikajúci kuchári, prekvapilo ma, že to nepoznajú, teraz ma však príjemne prekvapilo, koľkí to poznajú :-)))
@zolik , my sme kupovali bosniaky tam kde ty, v pekárni pri Manderláku, potom bola jedna úžasná pekáreň na Obchodnej, kde sa aj piekli, úžasne dráždivo to tam rozvoniavalo a dlhé fronty stáli na bosniaky , krútili sa v hadoch, tam sme kupovali ešte teplé bosniaky a aj na Vajnorskej bola taká perfektná predajňa, tie boli posypané hojne hrubozrnnou soľou, milý@klukodvody , aby som nezabudla, tie chrumkavé dlhé rohlíky si dobre pamätám z detstva, mávali sme ich k držkovej a gulášom :-)
@martamm , to ma nesmierne teší, že tebe sa môj recept zíde :-)
dakujem vám za všetky milé komentáre, za pochvalu, uloženie do kk a udelené hviezdičky, váš záujem a vaša pozornosť ma potešili :-)))
pusta1
@all , ešte som chcela dať do pozornosti, že tieto moje bosniaky sa dajú použiť aj týmto spôsobom, asi v hornej tretine im priečne zrežete vrch, dolnú časť vydlabete striedku, /tú použijete v inom recepte napr. do plnky/, dookola necháte okraj asi 1 cm silný.
1. do vnútra s vydlabanou striedkou nalejete polievku, ktorú posypete syrom dáte zapiecť do rúry, vrch môžete opiecť tiež a bude tvoriť klobúčik na polievke - veľmi dekoratívne a chutné :-)
2. naplníte napr. zmesou zeleniny, klobásy, inej údeniny, syra,alebo pečeného či vareného mäska zmiešaného so syrom, s kyslou smotanou a vajíčkami , naplnený bosniak dáte do rúry zapiecť, prikryjete dekoratívne zrezaným klobúčikom a podávate za horúca.
3. naplníte vydlabaný spodok bosniaka na studeno majonézovým šalátom, šalátom zo zeleniny, čímkoľvek, čo vám chutí, dekoratívne ozdobíte salámom, šunkou, syrom, čerstvou zeleninkou, vňaťami a podávate
nech sa páči :-)
vašej fantázii a vašej sa medze nekladú :-)
beatacsontosova
ach mňam, na bosniaky sa chystám už veľmi dlho, no doteraz som mala pocit, že som na ne ešte "nedorástla", no vyzerajú jednoducho, určite spravím, milujem cesnačku v bosniaku (a teda môj drahý ju robí výbornú, no pečivo musím dodať ja :-) )
tinca
@pusta zbožňujem polievky v bosniaku /guláš,cesnačka,fazuľovica s údeným a.p./ Kedysi ich bolo dostať u nás, dnes vymizli nikde ich nezoženiem ani v súkromnej pekárni ani v raťazcoch, takže neostáva nič iné len upiecť trebars aj podľa tvojho receptu.
1x pusta1
klukodvody
@pusta i já mám na jidelníčku v restauraci česnečku zapečenou se sýrem v chlebíku a ostrý -ďábelský guláš a k němu česnekové bagety .@tinca u nás se dá objednat ale jako mražený od firem co dodávají pro restaurace a už je vydlabaný a má pokličku s takovou stopečkou na uchopení .
1x pusta1
pusta1
@beatacsontosova , neboj, zvládneš to, nie je to ťažké, no vidíš spojíte sily a budete mať perfektnú pochúťku doma :-)
Milá @tinca , ja tiež, presne tie polievky som mala na mysli :-)
no vidíš, vymizli bosniaky, viacerí mi to hovorili, osobne neviem, ako je to v súkromných pekárňach a v obchodných reťazcoch dnes, lebo pečivo a chlieb pečiem už roky doma. to je škoda. :-(
Milý@klukodvody , na takéto dobroty som chodievala kedysi do reštaurácií, je skvelé, že ty ich vo svojej reštaurácii podávaš, tá česnečka určite dráždivo vonia i to ostatné :-)
a tie zmrazené vydlabané bosniaky sú pre mňa novinkou, veľmi praktické a šikovné :-)
ešte som si spomenula, že z tých českých špecialít som ešte doma piekla kedysi Rozpeky k polievkam, iste poznáš tú úžasnú dobrotu aj ty :-)
dakujem vám za pekné príspevky.
1x pusta1
evanaaa
Samozrejme, bosniaky som aj ja jedávala, teraz sa ale po nich ani nepozerám, mala som rada ich chrumkavú kôrku, striedku len tak vydlabávala, nemusela som k nemu ani nič mať. Ale polievku do nich by som asi nerobila, keď som pozerávala relácie o varení, všimla som si, že chlebík poslúžil len ako miska, nik ho nezjedol, zostalo len pre sliepky a prasiatka.......ale dobrý bol recept od - ak sa nemýlim, Stana Dančiaka na zapečený syr a papriku a ešte niečo, čo si už nepamätám, tam sa dal celý zjesť, nielen jeho obsah.
klukodvody
@evanaaa věř ,že mně nejde zpátky ani kůrčička ani z polévky to je chlebík nasáklý sýrem a česnekem a z guláše také nic je to zase palčivé a nasáklé omáčkou ale guláš se u nás dělá jinak a nějaké také přidám .
pusta1
@evanaaa , nemýliš sa, ten recept od pána Stana Dančiaka so syrom a paprikami, slaninkou bol super, nazvalo ho lukulské hody :-)
bosniaky naplnené polievkou sú úžasné, to si si teda veľmi zle všimla,celkom iste zjedli aj ten bosniak, len zábery boli zostrihané kvôli času, žiadne zvyšky pre domáce zvieratká, ten zvyšok je to najlepšie z celého, nasiaknutý bosniak polievkou či omáčkou,ako ked bosniakom vytieraš perfektnú šťavičku :-)
pravdu píše @klukodvody , inak najlepšie spraviť a ochutnať, by si sa presvedčila sama.
Milý@klukodvody , potvrdzujem tvoju pravdu, mám rovnakú skúsenosť ako ty a perfektný chuťový zážitok :P :-)
1x pusta1
drahyjon
@Pusta ,
dobré bosniaky som mal vždy rád, divil som sa, prečo ich prestali vyrábať a ponúkať, preto vďaka za pekný recept. Iba pred nedávnom som ich objavil v predajni Kaufland v Podunajských Biskupiciach. V iných kauflandoch som ich nenašiel. Asi nie sú také dobré ako tie z Tvojho receptu, ale dajú sa. Pekný deň prajem.
evanaaa
@pusta , v tých, čo som pozerala, po dojedení hostiteľ(ka) zberal(a) chlebové misky zo stola, takže preto som to písala, možno ich ona nejak spotrebovala, ale určite nie tí, čo z nich jedli a nemám na mysli tie od Dančiaka.......a nebolom to len raz.
pusta1
@evanaaa , viem, že nemáš na mysli pána Dančiaka, ja som nič také však nevidela ako ty, asi si videla inú reláciu.
@drahyjon , aj ja mám skúsenosť ako ty, že určitý a dlhý čas bosniaky prestali vyrábať, preto som sa ich naučila a pečiem ich pre nás sama. potešila ma správa, že ich už dostať v Podunajských Biskupiciach. :-)
dakujem ti za peknú pochvalu :-)
Pekný deň prajem aj ja tebe a dakujm za tvoje želanie :-)
zugu
Naletela som, hoci sa mi prísady zdali podozrivé - všetko skoncilo v koši, hoci bosniaky vyzerali zvonka krásne. Vnútro bolo sypké a tazke ako pri krehkom ceste. Buď tam malo byť viac droždia alebo pred pečením ešte nechať kysnúť. Ale možno to len bol nie celkom stastny nápad robiť bosniaky z celozrnnej múky. Rozhodne neodporúčam.
pusta1
@zugu , mne sa vidí podozrivý tvoj postup, o to skôr, že tvoja dnešná registrácia, pochbujem, že si recept vôbec robil/a.
počkám si na hodnotenie takých ako je napr. @klukodvody , @beatacsontosova , @martamm - to sú všetko veľmi seriózni varecháči, napíšu pravdu, ked odskúšajú, či už pozitívnu či negatívnu, im verím.
cucka
@zugu , odporúčam odfotiť a pridať fotku, z takého množstva ražnej múky k pomeru pšeničnej a bez daľšieho kysnutia na plechu, musia byť len kamene, mazlave lepiace cesto, ražná múka má málo lepku, kukuričná múka bez lepku. Prosím otázka, ten prášok do pečiva v postupe, nie je v surovinách, aký účel plní? Kedy sa do bosniakov pridával aj prášok do pečiva? Toľko omáčky pre nepodarené bosniaky.
pusta1
@cucka , prášok do pečiva je v surovinách, stačí čítať, má kypriacu úlohu, cesto nadľahčí a tiež zdvihne, stačí menej droždia, nie každý znáša veľa droždia, aj tak cesto vykysne, pšeničná múka má dostatok lepku,. cesto nádherne vykyslo - obrázok č.8, toto je diétnejšia verzia bosniakov, zíde sa mnohým chorým a je chutná aj pre zdravých.
váš klomentár má len jeden účel, a to rýpavý.
na obrázku poslednom vidno bosniak aj roztrhnutý a pekne štruktúru vnútra, čiže nič z toho, čo je vo vašom komentári neobstojí, váš komentár má jediný účel a to rýpavý.
rada by som konečne videla zverejnenú vašu prácu ajs fotopostupom, nech sa v nej všetci varecháči pokocháme, ukážte, čo viete :-)
pusta1
@cucka , skôr než napíšete jedovatý komentár, poriadne si prečítajte recept, upozorňujem v bode č.9 postupu, že cesto dávam na nepomúčenú dosku, nepodsypávať múkou, cesto nelepí a výborne sa s ním pracuje!!!
kakavo
Recept na bosniaky stojí za figu borovú. Toto nemá s bosniakmi nič spoločné. A jediný jedovatý komentár je od @pusta1 !
havino
bože môj prečo? človek otvorí varechu a zas nepodarené bosniaky, otázky, odpovede, už som sa k receptu vyjadrila 1.juna a stojím si za slovom, tieto žemle sa nemôžu volať BOSNIAKY, aj ked sú v zdravšej verzii, tak prečo ten úvod o Žofii Bosniakovej, tá dávala chudobným chlebové bosniaky a nie ražné žemle. Keby som ich včera nepiekla, tie svoje a teraz tu čítam zas tie jedovaté odpovede autorky, tak nepíšem. Takéto podobné bosniaky som si kupovala JA ked som mala 10 rokov a nie, že na Slovensku neboli známe. Prášok do pečiva do kysnutého? do sladkého áno. ale do chlebového cesta? chcela si mať istotu ja viem, lebo ražná veľmi ťažšie kysne, veľmi zlý pomer múk. Recept si slubila varecháčovi, solídnemu, ferovemu @klukodvody , tak prosím nezávadzaj novodobými a zdravšími variantami, bosniaky sú len bosniaky, zdravšie neexistujú, sú to v podstate malé chleby, aby sa každému ušlo v tej dobe chudobných. Ražné žemle tvoj recept môže byť, áno,zdravšie varianty sú, to by bol recept v poriadku a vieš veľmi dobre, že viem o čom píšem.



leomax
@havinecko milá, máš 100% pravdu. Toto nemá s bosniakmi nič spoločne. To len jedovatá slina autorky receptu je o tom presvedčená, ale my, čo sme bosniaky jedávali vieme, že toto je len nejaká "buchta", ktorá môže byť dobrá, ale s bosniakom nemá nič spoločné.
lilith66
Celozrnné obiloviny a tiež celozrnné múky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá je pomerne ťažko stráviteľná a rozkladá sa buď namáčaním alebo fermentáciou, špeciálne ražná celozrnná múka obsahuje najviac kyseliny fytovej, ktorá, ak nie je rozložená, tak spôsobuje demineralizáciu tela a horšiu stráviteľnosť jedla. Pri pečení s celozrnnými múkami je preto vhodnejšie použiť kvások, nie droždie. Kysnutie s droždím je nedostatočné, neprebieha tam riadny fermentačný proces, je príliš krátke. Pečiem s kváskom, pomer celozrnnej ražnej a špaldovej múky držím na cca 2:3,5 , pri nižšom pomere je chlebík menej nakysnutý a hutnejší.
1x havino
pusta1
@havino , nikoho nezavádzam, napísala som pravdu, nič jedovatého.
nerobila som klasiku, viem robiť aj klasiku,o to sa ty neobávaj. aj ja môžem pridať fotky z mojich, mám nafotené, sú pridané i na varechu.
pokiaľ o to ide, JA som ich kupovala dobrých 15 rokov skôr ako ty, tak o čom mi to tu rozprávaš??? tebe sa o nich vtedy ani nesnívalo. nie iba do sladkého kysnutého cesta sa pridáva prášok do pečiva, aj do slaného.
pozri dobre, ako nádherne cesto vykyslo - bod č.8, pozri sa, kde kyslo.
o akých mojich odpovediach to tu splietaš? o čo ti ide? máš tam aj prierez, netvrd, že ty múky nekombinuješ, kombinácia múk je správna. ale áno, aj zdravšie verzie existujú, nielen tradičné. dala som zdravšiu verziu, nikomu svoj recept predsa nevnucujem, komu sa nepáči, spokojne si môže vybrať iný, ja mu v tom nebránim, komu sa páči, ten si zase vyberie môj recept.
@lilith66 , pekný komentár, je mi to známe. dakjem.
pusta1
@havino , skúsim pridať moje tradičné bosniaky, len, aby si verila, že pečiem modernú verziu, ale aj tradičnú, jedine neposypem hore hrubozrnnou soľou, lebo nám sú slané dosť. nepečieš ich len ty. tie klasické som kupovala už v 1955 roku v BA, tak ma láskavo nepresviedčaj. nemyslím si, že boli všade známe, neskôr hej, ale zase nie všade, aj dnes sa ma spýtajú z rôznych kútov Slovenska, že čo sú bosniaky, a sú to skúsení kuchári.
nech sa páči, moje foto:



annika84
Teraz ma napadlo,ze bosniaky som kupovala u nas v Banskej Bystrici na namesti v malickej,ale zato velmi fajnovej pekarnicke,u Mihalika.Unho sa da este kupit vyborne pecivko,co s najmenej pouzitia pridavnych latok.Naozaj odporucam.
nadia56
Tieto zemle mozu byt naozaj chutne, prilezitostne vyskusam,autorka by mala zmenit nazov receptu z bosniaka na zemle, cela diskusia je zbytocna, lebo pani si stale trva na svojom bosniaku z troch druhov muky a asi ani svoj nazor nezmeni,este dodavam, ze na jej pripadne komentare reagovat nebudem, nech sa nesu v akomkolvek duchu,vsetkym prajem krasny letny den:-)
používateľ nemá avatar
mdk
mdk
peciem doma pecivo, mam na to pec, tak som chcela skusit aj tieto bosniaky - pravdu povediac, po zarobeni cesta bolo moc tuhe a uz vopred som vedela, ze sa bude po upeceni drobit, tak som pridala este mlieko a varene zemiaky podla seba a teraz to je ono - pekne
makkucke ako vaticka. Inac, do cesta som nedavala prasok do peciva, iba kvasnice a to dvojnasobne mnozstvo. Akonahle ide do cesta kvasok nekazim cesto sodou BB alebo pr.do pec.
používateľ nemá avatar
mdk
mdk
a zabudla som napisat - kukuricnu muku som nedavala, lebo do " tzv.bosniakov" mi nepasuje. Tak som dala pomer chlebovej muky
a celozrnnej special stredna - pouzivam na grahamove rozky tuto
muku a mam ju overenu do vsetkeho celozrnneho peciva.
Takze som z povodneho receptu hore urobila uplne novy :D ked som
si vsetko upravila podla seba. Az na to, ze recept by sa mal dat taky,
aby ho menej skusene kucharky a pekarky nemuseli upravovat.
Odskusala som kukuricny chlieb s kapiou od teba, takisto mi nechutil, mrvil sa. Chcela som odskusat nieco nove ale zostavam
pri klasike - zemiakovy chlieb s domacou rascou, to je nebicko v papulke.
malenka77
@havino (1.6.2015 21:52) Chodila som do Žiliny na strednú školu a doteraz sa mi zbiehajú sliny na bosniaky ktoré som si tam kupovala.Neviem či pochádzajú práve od Žofie Bosniakovej, ale ich chuť bola po tmavej chlebovej a ražnej múke/ veď kde by sa na chudobnom Považí kedysy vzala kukurica/.Uvítala by som originál recept. Vďaka Majka. m.boumova77@seznam.cz