Bosniaky z celozrnnej ražnej, kukuričnej a hladkej múky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kedysi bosniaky patrili k mimoriadne obľúbenému slanému kysnutému pečivu starej Bratislavy, podávali sa k sýtym polievkam, gulášom, rôzne plnili nátierkami, salámou, šunkou, šalátmi, paštétami, vkladali sa do nich vyprážané rezne, fašírky, pečené mäso, cigánska pečienka, rôzna zelenina, čokoľvek, čo chutilo na slano, neviem, či sú ešte v predaji, nie sú veľmi známe všade na Slovensku, sú však výborné, preto pridávam svoj recept ako jednu z variantov na bosniaky.

5 kusov
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do vandlíka som dala múku pšeničnú hladkú, celozrrnnú hladkú chlebovú, kukuričnú polohrubú múku,...
  2. ...soľ, prášok do pečiva, premiešala som,...
  3. ...do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...
  4. ...zaliala časťou vlažného mlieka,...
  5. ...ked kvások vykysol, asi za 15 minút, pridala som rozšľahané vajce,merne zohriaty jogurt,....
  6. ...začala som rukami spracovávať na cesto, priliala som olej a pomalým pridávaním zvyšného mlieka po malých častiach, som všetko spolu dôkladne spracovala, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk a stien misy a na povrchu sa začali tvoriť bubliny, vzniklo hladké pružné nelepivé lesklé polotuhé cesto,...
  7. ...z ktorého som vytvarovala bochník, prikryla fóliou a dala som ho kysnúť do rúry vyhriatej na 35 stupňov C, ...
  8. ...kde takto nádherne vykyslo na dvojnásobok asi za 1 hodinu,...
  9. ...dala som ho na nepomúčenú dosku, nepodsypávať múkou!!!, s cestom sa výborne pracuje, vytvarovala som valec, rozdelila na 6 približne rovnakých častí ostrým nožom,...
  10. ...vytvarovala som z týchto častí 5 bochníkov, rozhodla som sa pre väčšie bochníky, preto 5 kusov,...
  11. ...bez dalšieho kysnutia som ich pokládla na plech s teflónovou fóliou, povrch v strede som narezala ostrým nožom do tvaru kríža,...
  12. ...2 x za sebou som potrela rozšľahaným vajcom, posypala hojne sezamovými semienkami,...l
  13. ...vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov C, piekla som ich 30 minút, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, upečené bosniaky som nechala vychladnúť na mriežke.
  14. Vychladnuté bosniaky som podávala k oprážanej kuracej pečeni.
  15. Jednu som rozlomila, aby bolo vidno striedku, vo vnútri sú bosniaky hutnejšej konzistencie, lebo obsahujú celozrnnú ražnú múku, kukuričnú polohrubú múku, sú prirodzene tmavšej farby z ražnej múky, vdaka jogurtu, oleju a vajcu lepšie vykysli a sú vláčne i na druhý deň, podávajú sa samostatne len sami o sebe alebo rôzne plnené, ako príloha k sýtejším polievkam ako fazulica, kapustnica, držková a podobne, tiež ku gulášom, rôznym perkeltom a k mäsu na šťave, pôvodne sa do cesta pridával varený alebo surový strúhaný zemiak, rasca, vajce nebolo v ceste, povrch býval posypaný hrubozrnnou soľou a bol obyčajne z dvoch druhov múk, ražná múka nesmela chýbať, tá určuje typickú nakyslastú chuť, pridala som recept z viacerých múk s jogurtom a olejom, vajcom, sezamom, novú zdravšiu verziu, bosniaky boli typické pre starú Bratislavu, mimoriadne obľúbené, na Slovensku menej známe, sú veľmi chutné s univerzálnym využitím, oplatí sa recept vyskúšať a upiecť doma, prajem vám, aby sa vám vydarili a chutili ako nám doma, nie je vôbec ťažké spraviť ich vlastnoručne, nie som si istá, ale neviem o tom, že by boli dnes niekde v predaji, keby aj boli, domáce je predsa len domáce. :-)