Börek špenátovo-syrový fotorecept
Foto: cesminaz
Výborný börek so syrom a s čerstvými lístkami špenátu :-) Je to jeden z najchutnejších börekov.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
cca 3,5 dl vlažná |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
cca 200 g |
|
cca 200 g čerstvý |
|
|
|
Na potieranie: | |
podľa potreby |
|
125 g (82 %) |
|
1-2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka. Potom si na papier položený v strede stola na čistej plachte natrieme trocha oleja a položíme naň cesto. Následne celý bochník poriadne zo všade natrieme olejom a zakryjeme miskou na 20 minút.
-
2
Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Ja používam turecký kravský syr, sú dvojaké, jeden tvrdší čo sa dá rozmrviť a druhý je krémový. Oba sú výborné na to, ale na tento druh böreku používam radšej ten tvrdší. Jeden krúžok úplne stačí, má cca 200 g. A ďalej tu mám čerstvý špenát z mojej záhrady, ktorému potom lístky 2-3x prekrojíme. A napokon si spustíme aj maslo, ktorým budeme börek polievať.
-
3
Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho rukami rozťapkáme do tvaru veľkého kruhu. Ak sa málo šmýka, kľudne ho ešte trochu popolievajte olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne, ale pritom rýchlejšie rozťahujete cesto od stredu smerom k sebe na tenučko. Urobte najprv jednu stranu stola a potom druhú. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo, za 5 minút máte cesto natiahnuté na veľkosť stola 70x110 cm.
-
4
Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Ja to "hýbem/skladám" presne podľa papiera, lebo mám taký veľký plech. Následne na cesto porozsýpame polovicu syra a dáme polovicu špenátu. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zvyšný syr aj špenát, osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou :-) Toto skladanie böreku si treba prispôsobiť veľkosti vášho plechu, môj má 35x37 cm.
-
5
Börek spolu s papierom prenesieme na plech a celý natrieme zvyšným maslom (5-6 PL), ktoré sme zmiešali s 2 PL jogurtu. Napokon ešte posypeme černuškou so sezamom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.
-
6
Börek ešte horúci potrieme kúskom masla, ale kto má rád viac chrumkavé, ten potrieť nemusí :-)
-
7
Skoro mi už nezostalo čo fotiť, keďže si mi hladoši už posadali okolo stola a každý si ešte z teplého kúsok odtrhol k polievke :-) Chutí naozaj výborne a väčšinou sa na jedno posedenie aj celý zje. Dobrú chuť!
Priznám sa, bez mučenia, že už roky nie. Toto som robievala v časoch minulých, keď neboli vymoženosti dnešnej doby.,, ale vedela som a viem to, čo neuberá nič z toho, že ČEZMINAS je v tomto neprekonateľná a ozaj že veľmi, ale veľmi usilovná a šikovná.
Rozkecala som sa, prepáč, všetkým peknú nedeľu!
Môžeš použit na Slovensku dostupnú kravskú hrudku,alebo obyčajný hrudkovitý tvaroh :-) Ak chces,tak si ten tvaroh okvapkáš citrónom a dosolíš aby dostal syru podobnú chut,alebo len čisto tvaroh dáš.Robievam aj čisto s tvarohom,je tiež výborný.
ty dobrá víla
dnes ma knižka potešila..
zo srdca ti želám zdravie-šťastie
aj majetok nech vám rastie
strácam slová
ďakovať chcem zas a znova..
aj redakcii ďakujem
plní sa mi o dobrých ľuďoch sen
Ď A K U J E M
Milá @Radost teším sa,že ťa knižka potešila :-) Možno ťa niečo v nej zaujme a upečieš niečo sladkého vnúčatám :-) Prajem ti tiež vela zdravia a príjemný deň!
Čo je KKTC?
Ano syr môžeš použiť aký chceš, ale tvaroh s petržlenovou vňaťou je dosť nevýrazný. Ja by som odporučila ten Cottage sám alebo ako píšeš zmiešať. Ale určite tam daj aj pár kvapiek citrónu, dostane to syrovejšiu chuť🙂 Inak výborná je aj kombinácia tvaroh/syr + petr.vňať + cibula.
Skvela rada, dam, ochutim, dekuju :)