Slaný špenátový koláč
Slaný špenátový koláč

Börek špenátovo-syrový fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. mája 2019
Börek špenátovo-syrový (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný börek so syrom a s čerstvými lístkami špenátu :-) Je to jeden z najchutnejších börekov.

60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,5 dl vlažná
1 KL
Plnka:
cca 200 g
cca 200 g čerstvý
Na potieranie:
podľa potreby
125 g (82 %)
1-2 PL
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka. Potom si na papier položený v strede stola na čistej plachte natrieme trocha oleja a položíme naň cesto. Následne celý bochník poriadne zo všade natrieme olejom a zakryjeme miskou na 20 minút.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Ja používam turecký kravský syr, sú dvojaké, jeden tvrdší čo sa dá rozmrviť a druhý je krémový. Oba sú výborné na to, ale na tento druh böreku používam radšej ten tvrdší. Jeden krúžok úplne stačí, má cca 200 g. A ďalej tu mám čerstvý špenát z mojej záhrady, ktorému potom lístky 2-3x prekrojíme. A napokon si spustíme aj maslo, ktorým budeme börek polievať.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho rukami rozťapkáme do tvaru veľkého kruhu. Ak sa málo šmýka, kľudne ho ešte trochu popolievajte olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne, ale pritom rýchlejšie rozťahujete cesto od stredu smerom k sebe na tenučko. Urobte najprv jednu stranu stola a potom druhú. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo, za 5 minút máte cesto natiahnuté na veľkosť stola 70x110 cm.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Ja to "hýbem/skladám" presne podľa papiera, lebo mám taký veľký plech. Následne na cesto porozsýpame polovicu syra a dáme polovicu špenátu. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zvyšný syr aj špenát, osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou :-) Toto skladanie böreku si treba prispôsobiť veľkosti vášho plechu, môj má 35x37 cm.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Börek spolu s papierom prenesieme na plech a celý natrieme zvyšným maslom (5-6 PL), ktoré sme zmiešali s 2 PL jogurtu. Napokon ešte posypeme černuškou so sezamom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Börek ešte horúci potrieme kúskom masla, ale kto má rád viac chrumkavé, ten potrieť nemusí :-)

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Skoro mi už nezostalo čo fotiť, keďže si mi hladoši už posadali okolo stola a každý si ešte z teplého kúsok odtrhol k polievke :-) Chutí naozaj výborne a väčšinou sa na jedno posedenie aj celý zje. Dobrú chuť!

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@Kvakac (11.5.2019 14:11) ,
Priznám sa, bez mučenia, že už roky nie. Toto som robievala v časoch minulých, keď neboli vymoženosti dnešnej doby.,, ale vedela som a viem to, čo neuberá nič z toho, že ČEZMINAS je v tomto neprekonateľná a ozaj že veľmi, ale veľmi usilovná a šikovná.
Rozkecala som sa, prepáč, všetkým peknú nedeľu!


@Haji @Terinka @Izabelka @Olinecka @Frezia68 dakujem vám krásne za nahliadnutie a za vaše milé komentáre,som rada,že sa vám recept páči :-) @Farbuska kludne skús,neboj sa,toto cesto sa naťahuje samo od seba,netreba vela námahy :-) A lístkovému sa toto v žiadnom prípade nevyrovná! @Ivet74 :-) dakujem si zlatá.Rada počujem že je niekto s vyskúšanými receptami spokojný :-) Odporúčam ti vyskúšat aj tento,je to fantastické jedlo :-) @Denyany :-) no hej,mám ich tu viac,aj z tenkého válkaného a aj z kysnutého cesta :-) Každý si môže vybrat,ktorý mu je viac po chuti. Pozdravujem.
@Kvakac a @Terinka :-) viete,vôbec to nieje také ťažké ako sa to na prvý pohlad možno zdá.Ok,niektoré cestá sa možno naťahujú tažko :-/ ale toto je fakt hračka! Treba len vyskúšať :-) Verte,že sa to oplatí,lebo chuť válkaného böreku a ťahaného je úplne iná :-) Prajem každému príjemnú nedelu!
@Amelia11 (12.5.2019 08:55)

Môžeš použit na Slovensku dostupnú kravskú hrudku,alebo obyčajný hrudkovitý tvaroh :-) Ak chces,tak si ten tvaroh okvapkáš citrónom a dosolíš aby dostal syru podobnú chut,alebo len čisto tvaroh dáš.Robievam aj čisto s tvarohom,je tiež výborný.
@Cesminaz (12.5.2019 12:31)

ty dobrá víla
dnes ma knižka potešila..
zo srdca ti želám zdravie-šťastie
aj majetok nech vám rastie
strácam slová
ďakovať chcem zas a znova..
aj redakcii ďakujem
plní sa mi o dobrých ľuďoch sen
Ď A K U J E M
Hmm urcite vyskusam. Moje obľúbené ,keď sme v KKTC robia to čerstvé každý deň . Syr kúpim z tureckého obchodu. Pozerám ze ty máš biely turecky ...

Pridaj komentár k receptu: