Foto: luciasjm
U nás vianočný chod č.2, hneď po oplátkach.
Postup
-
1
Spravíme si kvások: vlažné mlieko (nie horúce), 2 PL cukru, rozdrobené droždie. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45-60 min.
- 2
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. ( nie príliž blizko, bobaľky vyrastú ! ) Pečieme pri teplote 250°C do ružova.
- 3
Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli. Sadáme k stedrovečernému stolu. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
už ráno na štedrý deň ich polejem vareným mliekom z cukrom aby sa rozmačali a pred podavaním ich ešte polejem maslom.Naši priatelia nám obyčajne chodia povinšovať Vianočné sviatky a ja ich vyslúžim pupakmi a makovníkom ,orechovníkom ,lebo že robím najlepšie kysnuté cesto.