Zákusok so smotanovým krémom
Zákusok so smotanovým krémom

Bláznivý koláč ku káve fotorecept

mojack - fotkamojack, 22. apríla 2017
Bláznivý koláč ku káve (fotorecept)
Foto: mojack

Zaujal ma názov koláča. Čítam suroviny: voda, ocot, soľ... a kde je mlieko, vajíčko? Ozaj bláznivé... ale skúsila som a mením názor na recept nie názov receptu. :-)))

8 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

3 hrnček (1 hrnček = 250 ml)
1 hrnček
3 PL
štipka
2 ČL
3/4 hrnček
2 hrnček studená
2 PL
400 ml
250 ml
1 bal
2 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske zmiešame všetky suché suroviny.

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak isto aj mokré... a nezabudnúť ocot :-))

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spolu zamiešame, dáme na plech

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a upečieme.

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyšľaháme šľahačku so stužovačom a pridáme k pochúťkovej smotane s vanilkovým cukrom.

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natrieme na upečený koláč,

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    posypeme nastrúhanou čokoládou a necháme stuhnúť. A nakrájame... Pri pečení mi napadlo. Urobila som trochu zmenu a dala som verziu: Jedna polovica s lekvárom a druhá polovica ostala čistá. Chutili obidve.

    Bláznivý koláč ku káve (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Toto bude obdoba koláča z kyslého mlieka, ktorý sme kedysi s nadšením piekli. Nakyprí ho reakcia medzi kyslými prísadami a sódou bicarbonou. Je síce trošku gumovitejší ako klasický biskvit, ale chutný, často som ho piekla s kandizovanými kôrami, hrozienkami, drvenými orechmi a potom som ho už len natrela džemom a polevou. Lacný, rýchly, chutný, niet čo dodať.
@Sovka62 (23.4.2017 07:15)

...tiež som piekla z kyslého mlieka veľmi sme si ho neobľúbili. Tento je jemný a chuťovo výborný. Nabudúce pridám hrozienka a drvené orechy. Vďaka aj za tip. :-)
@Mojack (25.4.2017 20:41)
Ano, dříve to bylo obvyklé balení šlehačky. Jenže v dnešní době zeštíhlilo i její balení, a tak jsou k mání 210, 200 i 180 ml balení. Takže 250 ml je sice klasika, ale je lepší to zmínit. Zeštíhluje kdeco, jen moje fyzické tělo si tento příklad pramálo bere k srdci.
Recept sa podobá na perník, ktorý často pečiem. Keď nemám šľahačku tak vymiešam 250 g masla s práškovým cukrom a primiešam 200g orechov, zaparených horúcim mliekom. Môže sa pridať aj rum. Navrch dám čokoládovú polevu. Koláčik tak dlhšie vydrží a je vláčnejší.

Pridaj komentár k receptu: