Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami fotorecept
Foto: evusik
Biftek versus steak. Niekde som sa dočítala, že biftek alebo beefsteak sa pripravuje vždy a výlučne len z hovädzej sviečkovice zatiaľčo steak môžete pripraviť Zobraziť celý popisBiftek versus steak. Niekde som sa dočítala, že biftek alebo beefsteak sa pripravuje vždy a výlučne len z hovädzej sviečkovice zatiaľčo steak môžete pripraviť z čoho len chcete - z mäsa hovädzieho, bravčového, kuracieho ale hoci aj z lososa :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Hovädziu sviečkovicu som kupovala v stredu, najskôr som ju odblanila a nechala som ju v chladničke odležať, v piatok som si odrezala dva asi 4cm vysoké plátky
-
2
každý kúsok som najskôr rukou roztlačila koľko sa dalo (v žiadnom prípade nepoužite tĺčik na mäso, to by bola hrubá chyba) potom som mäso sformovala do kruhu a previazala kuchynským povrázkom aby pekne držalo tvar... na dosku som vyliala trochu oleja a v ňom som každý biftek vyváľala
-
3
celé farebné korenie rozdrvíme v mažiari a vysypeme ho na dosku
-
4
v podrvenom korení vyváľame každý kúsok mäsa... korenie je štipľavé takže opatrne, kto nemá rád štipľavé stačí keď mäso otlačí v korení iba z jednej strany... takto upravené bifteky zakryjeme a dáme aspoň na hodinku-dve do chladničky.
-
5
na smaženie si vyberieme vhodnú panvicu, ja som použila keramickú... neodporúča sa teflónová, vhodná je napr. zliatina... podľa toho potom aj môžete opekať nasucho alebo s troškou oleja, dôležité je mať panvicu dobre rozpálenú, pred opekaním ešte posypeme soľou.... opekáme 2 minúty z každej strany, kto nemá rád krvavý biftek opeká 4 minúty s každej strany a kto chce úplne prepečený opeká aj 9 minút z každej strany... hotový biftek preložíme na teplý tanier a zakryjeme ho miskou a odložíme do tepla
-
6
do panvice môžeme pridať trochu oleja a na ňom orestujeme zelenú fazuľku, posypeme sézamom, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a opražíme... odstavíme z ohňa a pridáme nakrájané sušené paradajky naložené v oleji a už len prehrejeme, pridáme pár kvapiek balzamica a ak treba soľ a korenie... ja mám paradajky naložené a ochutené takže nemusím toľko dochucovať... ešte treba dať pozor lebo pri vysokej teplote sa sušené paradajky veľmi rýchlo spália, preto ich stačí len prehriať...
-
7
okrem fazuľovo paradajkovej prílohy som k bifteku podávala zemiaky uparené v šupe, poliate cesnakovým dresingom (jogurt, cesnak)
-
8
ja mám rada takýto - krvavý :-)
viem, že nie každý má rád takéto krvavé "flákoty" ale mi mäsožravci si zgustneme :)
a čo sa týka fotiek, nechcem byť falošne skromná :( ale bez blesku zlé s bleskom ešte horšie... teraz sa v domácich podmienkach veľmi zle fotí... poriadne svetlo chýba :( ale vaše pekné komentíky ma samozrejme veľmi tešia :)
len-neviem-či malý dôchodok stačí-ked sa v luxusnej reštaurácii platí...
aaaleee-hádam budem mať zľavu...za túto oslôavnú odomňa správu..!!
:-)
krásne sviatky prajem tebe aj všetkým varecháčom :)