Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. novembra 2013
Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept)
Foto: evusik

Biftek versus steak. Niekde som sa dočítala, že biftek alebo beefsteak sa pripravuje vždy a výlučne len z hovädzej sviečkovice zatiaľčo steak môžete pripraviť Zobraziť celý popisBiftek versus steak. Niekde som sa dočítala, že biftek alebo beefsteak sa pripravuje vždy a výlučne len z hovädzej sviečkovice zatiaľčo steak môžete pripraviť z čoho len chcete - z mäsa hovädzieho, bravčového, kuracieho ale hoci aj z lososa :-)

2
porcie
10 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
 (4-farebné)
Príloha:




Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu som kupovala v stredu, najskôr som ju odblanila a nechala som ju v chladničke odležať, v piatok som si odrezala dva asi 4cm vysoké plátky

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    každý kúsok som najskôr rukou roztlačila koľko sa dalo (v žiadnom prípade nepoužite tĺčik na mäso, to by bola hrubá chyba) potom som mäso sformovala do kruhu a previazala kuchynským povrázkom aby pekne držalo tvar... na dosku som vyliala trochu oleja a v ňom som každý biftek vyváľala

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    celé farebné korenie rozdrvíme v mažiari a vysypeme ho na dosku

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v podrvenom korení vyváľame každý kúsok mäsa... korenie je štipľavé takže opatrne, kto nemá rád štipľavé stačí keď mäso otlačí v korení iba z jednej strany... takto upravené bifteky zakryjeme a dáme aspoň na hodinku-dve do chladničky.

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na smaženie si vyberieme vhodnú panvicu, ja som použila keramickú... neodporúča sa teflónová, vhodná je napr. zliatina... podľa toho potom aj môžete opekať nasucho alebo s troškou oleja, dôležité je mať panvicu dobre rozpálenú, pred opekaním ešte posypeme soľou.... opekáme 2 minúty z každej strany, kto nemá rád krvavý biftek opeká 4 minúty s každej strany a kto chce úplne prepečený opeká aj 9 minút z každej strany... hotový biftek preložíme na teplý tanier a zakryjeme ho miskou a odložíme do tepla

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do panvice môžeme pridať trochu oleja a na ňom orestujeme zelenú fazuľku, posypeme sézamom, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a opražíme... odstavíme z ohňa a pridáme nakrájané sušené paradajky naložené v oleji a už len prehrejeme, pridáme pár kvapiek balzamica a ak treba soľ a korenie... ja mám paradajky naložené a ochutené takže nemusím toľko dochucovať... ešte treba dať pozor lebo pri vysokej teplote sa sušené paradajky veľmi rýchlo spália, preto ich stačí len prehriať...

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    okrem fazuľovo paradajkovej prílohy som k bifteku podávala zemiaky uparené v šupe, poliate cesnakovým dresingom (jogurt, cesnak)

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ja mám rada takýto - krvavý :-)

    Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tiginko
pekne si pripravila moju lásku v medium rare prevedení, len čo je pravda. A tie fotky máš ako vždy perfektné
danculka
pekné,chutné,ja ale prepečenejšie,ja by som ho chvíločku dlhšie pre seba opekala,super...
amelie
... o tomto tvojom bifteku sa mi dnes bude určite snívať:-)*
mariamka
ste tu odbornici, klobuk dolu, naozaj profesionalne, od hora az dole :)
evusik
dievčence a chlapec :) ďakujem...
viem, že nie každý má rád takéto krvavé "flákoty" ale mi mäsožravci si zgustneme :)
a čo sa týka fotiek, nechcem byť falošne skromná :( ale bez blesku zlé s bleskom ešte horšie... teraz sa v domácich podmienkach veľmi zle fotí... poriadne svetlo chýba :( ale vaše pekné komentíky ma samozrejme veľmi tešia :)
irenaw
toto sa mi páči ešte oveľa viac, ako to na pare ;-)))
radox1
super,ludia robia chybu ze do panvice daju suvislu vrstvu oleja,co je zle lebo potom sa uz maso prazi.tiez robim takto nasucho alebo do stredu panvice par kvapiek oleja.
evusik
@radox1 to je presne to čo ja vždy vravím - že jedným zo základov úspešného varenia je dobrý, kvalitný riad, radšej jednu dobrú aj keď drahú panvicu ako tri lacné teflónky... potom môžem smažiť aj bez oleja a nemusím sa báť že mi to zhorí, aj keď pozor samozrejme musím dávať :-)
tiginko
mne sa najviac osvedčila tá liatinová stejková panvica s vystúpenými rebrami, stačí len potrieť olejom, všetko je stečené pod mäsom. Mastnejšie bravčové mäso niekedy nepodmasťujem vôbec
evusik
@tiginko takú panvicu mám aj ja, takú štvorcovú s drevenou rúčkou tiež na nej robievam takéto rýchlovky... liatina je výborná, mám aj liatinový hlboký pekáč s pokrievkou, používam ho už hádam 30 rokov a raz ho zdedí moja dcéra pretože je nezničiteľný :) pritom všetko mäso ktoré pečiem v rúre pečiem len v ňom...
radost
@tiginko ma šokla s tým prsom soleným...@evusik s týmto "polosurovým"...ono sa mi to veľmo oboje ľúbi-pochutí si-kto má dobré zuby..ja sa stavím na obed-vezmem aj chlapa..môže byť hned...
len-neviem-či malý dôchodok stačí-ked sa v luxusnej reštaurácii platí...
aaaleee-hádam budem mať zľavu...za túto oslôavnú odomňa správu..!!
:-)
mesiar50
Samotné jedlo, no aj tá kombinácia zeleniny je vyhotovené na profesionálnej úrovni.Páči sa mi to, vyzerá báječne.
eviana
Skvelé jedlo, odborne pripravené, krásne naservírované... lahodí oku aj chuťovým bunkám :) Takéto ja môžem hocikedy :)
kukulienka71
@evusik ,ty si majsterka nielen v práprave pokrmu,ale aj v jeho podávaní,ja tomu hovorím "vyšší level".Keby bolo,dám ti aj 10*!
evusik
@kukulienka71 ďakujem za pochvalu:) mňa to baví a som rada keď sa to aj druhým páči :-)
krásne sviatky prajem tebe aj všetkým varecháčom :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia