Biftek so zelenou fazuľkou a sušenými paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Biftek versus steak. Niekde som sa dočítala, že biftek alebo beefsteak sa pripravuje vždy a výlučne len z hovädzej sviečkovice zatiaľčo steak môžete pripraviť z čoho len chcete - z mäsa hovädzieho, bravčového, kuracieho ale hoci aj z lososa :-)

2
porcie
10 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädziu sviečkovicu som kupovala v stredu, najskôr som ju odblanila a nechala som ju v chladničke odležať, v piatok som si odrezala dva asi 4cm vysoké plátky
  2. každý kúsok som najskôr rukou roztlačila koľko sa dalo (v žiadnom prípade nepoužite tĺčik na mäso, to by bola hrubá chyba) potom som mäso sformovala do kruhu a previazala kuchynským povrázkom aby pekne držalo tvar... na dosku som vyliala trochu oleja a v ňom som každý biftek vyváľala
  3. celé farebné korenie rozdrvíme v mažiari a vysypeme ho na dosku
  4. v podrvenom korení vyváľame každý kúsok mäsa... korenie je štipľavé takže opatrne, kto nemá rád štipľavé stačí keď mäso otlačí v korení iba z jednej strany... takto upravené bifteky zakryjeme a dáme aspoň na hodinku-dve do chladničky.
  5. na smaženie si vyberieme vhodnú panvicu, ja som použila keramickú... neodporúča sa teflónová, vhodná je napr. zliatina... podľa toho potom aj môžete opekať nasucho alebo s troškou oleja, dôležité je mať panvicu dobre rozpálenú, pred opekaním ešte posypeme soľou.... opekáme 2 minúty z každej strany, kto nemá rád krvavý biftek opeká 4 minúty s každej strany a kto chce úplne prepečený opeká aj 9 minút z každej strany... hotový biftek preložíme na teplý tanier a zakryjeme ho miskou a odložíme do tepla
  6. do panvice môžeme pridať trochu oleja a na ňom orestujeme zelenú fazuľku, posypeme sézamom, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a opražíme... odstavíme z ohňa a pridáme nakrájané sušené paradajky naložené v oleji a už len prehrejeme, pridáme pár kvapiek balzamica a ak treba soľ a korenie... ja mám paradajky naložené a ochutené takže nemusím toľko dochucovať... ešte treba dať pozor lebo pri vysokej teplote sa sušené paradajky veľmi rýchlo spália, preto ich stačí len prehriať...
  7. okrem fazuľovo paradajkovej prílohy som k bifteku podávala zemiaky uparené v šupe, poliate cesnakovým dresingom (jogurt, cesnak)
  8. ja mám rada takýto - krvavý :-)