Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový koláč

Bezlepkový tvarohovo-čučoriedkový koláč s mandľovou posýpkou

novalim - fotkanovalim, 28. mája 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový tvarohovo-čučoriedkový koláč s mandľovou posýpkou
Foto: novalim

Čučoriedky sú ovocie v našich končinách celoročne dostupné. Nielenže výborne chutia, ale obsahujú napríklad vo veľkom množstve vitamín C, B6, železo, horčík a Zobraziť celý popisČučoriedky sú ovocie v našich končinách celoročne dostupné. Nielenže výborne chutia, ale obsahujú napríklad vo veľkom množstve vitamín C, B6, železo, horčík a karotén. Ich modré farbivo antokyán má antioxidačné účinky. Dnes vám predstavujeme recept na tvarohový koláč bez lepku, ktorý je plný tohto zdravého a chutného ovocia. S voňavou krémovou plnkou a chrumkavou mandľovou posýpkou na povrchu si ho zamilujete na prvé ochutnanie nielen vy, ale aj vaše deti.
Zdroj: www.novalim.sk

15
porcií
90 minút
príprava
30-35 minút
na 175-190 °C

Suroviny

Krehké cesto:
300 g (+ na pomúčenie dosky)
90 g
90 g
2 ks
1/2 ČL
1 bal.
štipka
Plnka:
400 g
3 ks
1 bal.
60 g roztopené
100 ml (bez alkoholu)
150 ml
60 g
1,5 PL
1 ČL
100 g
350 g čerstvé
3-4 PL (alebo z čiernych ríbezlí)
Mandľová posýpka:
60 g (alebo nasekané mandle)
40 g
50 g studené
50 g (alebo krupicový)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si krehké cesto. V mise spolu vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovou pastou na hladký krém. Po jednom pridávame vajcia a dôkladne ich zapracujeme do zmesi. Postupne pridávame preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré vyformujeme do gule a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme odležať do chladničky aspoň na 30 minút, pokojne však aj na dlhšie.

  2. 2

    Kým cesto odpočíva v chlade, pripravíme tvarohovú plnku. Vanilkový cukor vyšľaháme so žĺtkami a s tvarohom. Pridáme maslo, vaječný likér, mlieko, múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Dobre všetko premiešame gumenou varechou. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme sneh, ktorý postupne zapracujeme do tvarohovej hmoty.

  3. 3

    Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a preložíme na plech s rozmermi približne 25x40 cm. Cesto ešte prstami poroztláčame ku okrajom, aby bolo rovnomerne rozložené po celom plechu (cesto nevyvyšujeme po bokoch plechu). Trochu ho popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút pri teplote 175 °C.

  4. 4

    Predpečené cesto z rúry vyberieme, potrieme čučoriedkovým alebo ríbezľovým lekvárom, na ktorý rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Na vrch poukladáme, prípadne trochu pozatláčame do plnky umyté a dôkladne osušené čučoriedky. Vrch koláča posypeme mandľovou mrveničkou. Tú si pripravíme ručným zmiešaním všetkých prísad. Medzi prstami miesime suroviny, až kým sa nevytvorí sypká mrvenička.

  5. 5

    Koláč vložíme naspäť do rúry, zvýšime teplotu na 190 °C a pečieme ešte asi 20 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť, a potom odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Vychladený dezert nakrájame na štvorce alebo malé obdĺžniky a pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia