Tvarohový koláč s čučoriedkami
príloha Varecha, 26. augusta 2024
Foto: Shutterstock
Čučoriedky sú úžasné plody - či už z lesa, alebo zo záhrady, dajú sa jesť po hrstiach, ale sú z nich aj výborné dezerty.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
300 g |
|
60 g |
|
1 bal. |
|
100 g |
|
2 ks |
|
Na vymastenie: | |
|
|
Na zaťaženie cesta: | |
|
|
Náplň: | |
500 g |
|
2 ČL |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
1 bal. (v prášku) |
|
200 g (33 %) |
|
Navrch: | |
350 g čerstvé |
|
Postup
-
1
Korpus: Z múky, cukru, vanilkového cukru, masla a vajec vymiesime cesto. Okrúhlu formu na pečenie (priemer 26 cm) vymastíme maslom. Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme do formy a rukami ho zarovnáme tak, aby vznikol okraj vysoký približne 3–4 cm.
- 2
Cesto prikryjeme papierom na pečenie. Navrch nasypeme strukoviny tak, aby bolo cesto trochu zaťažené. Cesto pečieme „naslepo“ vo vyhriatej rúre približne 10 minút.
- 3
Náplň: Medzitým umyjeme čučoriedky a dobre ich osušíme. Smotanu vyšľaháme dotuha. Tvaroh zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, cukrom, vanilkovým extraktom a pudingovým práškom, kým sa dobre nespoja. Do tvarohovej zmesi vmiešame šľahačku.
- 4
Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier na pečenie so strukovinami. Náplň nalejeme na korpus. Navrch rozložíme čučoriedky.
- 5
Koláč pečieme 30–35 minút, kým náplň viditeľne nestuhne. Ak si nie sme istí, či je koláč prepečený, krátko zatrasieme formou, ak sa náplň ešte hýbe, potrebuje viac času.
- 6
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho vo forme úplne vychladnúť. Náplň zvyčajne ešte trochu stuhne.
Tiež Čučoriedkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu