Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový koláč

Tvarohový koláč s čučoriedkami

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 26. augusta 2024
Tvarohový koláč s čučoriedkami
Foto: Shutterstock

Čučoriedky sú úžasné plody - či už z lesa, alebo zo záhrady, dajú sa jesť po hrstiach, ale sú z nich aj výborné dezerty.

12
porcií
25 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
300 g
60 g
1 bal.
100 g
2 ks
Na vymastenie:
Na zaťaženie cesta:
Náplň:
500 g
2 ČL
50 g
1 ČL
1 bal. (v prášku)
200 g (33 %)
Navrch:
350 g čerstvé




Postup

  1. 1

    Korpus: Z múky, cukru, vanilkového cukru, masla a vajec vymiesime cesto. Okrúhlu formu na pečenie (priemer 26 cm) vymastíme maslom. Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme do formy a rukami ho zarovnáme tak, aby vznikol okraj vysoký približne 3–4 cm.

  2. 2

    Cesto prikryjeme papierom na pečenie. Navrch nasypeme strukoviny tak, aby bolo cesto trochu zaťažené. Cesto pečieme „naslepo“ vo vyhriatej rúre približne 10 minút.

  3. 3

    Náplň: Medzitým umyjeme čučoriedky a dobre ich osušíme. Smotanu vyšľaháme dotuha. Tvaroh zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, cukrom, vanilkovým extraktom a pudingovým práškom, kým sa dobre nespoja. Do tvarohovej zmesi vmiešame šľahačku.

  4. 4

    Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier na pečenie so strukovinami. Náplň nalejeme na korpus. Navrch rozložíme čučoriedky.

  5. 5

    Koláč pečieme 30–35 minút, kým náplň viditeľne nestuhne. Ak si nie sme istí, či je koláč prepečený, krátko zatrasieme formou, ak sa náplň ešte hýbe, potrebuje viac času.

  6. 6

    Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho vo forme úplne vychladnúť. Náplň zvyčajne ešte trochu stuhne.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia