Foto: flower
Podľa receptu http://www.chefkoch.de/rezepte/562721154512184/Sauerteigbrot-mit-geriebenen- Aepfeln.html
na 160 °C
Suroviny
Predcesto: | |
150 g |
|
1-2 ks |
|
1 PL (alebo jačmenný sladový sirup/sirup z cukrovej repy) |
|
500 g (pohánková, ryžová...) |
|
500-600 ml |
|
Hlavné cesto: | |
|
|
2-3 ČL |
|
150 g |
|
1 PL (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
150 g kvásku si dáme cez noc aktivovať. Ja dávam 2 PL z odloženého kvásku z posledného pečenia + 1:1 voda a múka, čiže v tomto prípade 75 g múky (dala som pohánkovú) a 75 g vlažnej vody. V pôvodnom recepte použili perlivú minerálnu vodu.
- 2
Keď je na druhý deň kvások hotový (môžme si 2 PL odobrať a odložiť do chladničky na ďalšie pečenie), pridáme ďalšie suroviny a zamiesime predcesto:
- 3
Na kvások nastrúhame jablko, pridáme sirup/med a zamiešame. Pridáme minerálnu vodu a opatrne zmiešame. (Množstvo vody je závislé od typu múky, lepšie začať s menším množstvom). A nakoniec primiešame 500 g múky.
- 4
Misku prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 2 - 4 hodín, kým sa cesto nezdvihne a nevzniknú bublinky.
- 5
Hlavné cesto: Do pripraveného predcesta primiešame soľ, korenie (buď zmes korenia na chlieb alebo podľa chuti rascu a podobne...) a zvyšnú múku (jej množstvo prispôsobíme konzistencii - ani nie riedke, ani nie tuhé). Takto pripravené cesto dáme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a necháme podkysnúť ďalších 1-1,5hodiny.
- 6
Chlieb vložíme do ešte chladnej rúry a pečieme pri 160 stupňoch 1,5 hodiny. Po dopečení vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť, najlepšie na rošte. V pôvodnom recepte chlebík po 70 minútach vybrali, odstránili papier na pečenie, chlieb potreli olivovým olejom a piekli ďalších 30 minút.
- 7
Časy kysnutia sú závislé od teploty. Čím chladnejšie tým dlhšie... Môj kvások - tie 2 PL z posledného pečenia, bol po pridlhej prestávke o niečo slabší tak som do posledného kroku (hlavné cesto) pridala aj lyžičku sušeného droždia. Osobne nemám skúsenosť s vyrábaním čisto bezlepkového kvásku. Pôvodný kvások (tie 2 PL) mám stále čisto ražný. Ale podľa internetu je spôsob výroby čisto pohánkového kvásku rovnaký - to je poznámka pre tých, ktorí žiadny kvások nemajú a najprv si ho potrebujú zohnať. Dá sa kúpiť alebo doma vyrobiť za cca 5 dní.
- 8
Mne tento chlebík najviac chutí ako hrianka :) Napriek jablku a medu nie je sladký a hodí sa aj pre klasickú slanú oblohu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem :) No kváskovanie ma baví, ale priveľa lepku mi ani tak nerobí dobre. Ale bez formy by som taký nedala :)
tak držím prsty :) Kváskovanie je zábava :)
a prečo nie? Keď pečieš vo forme (vystlanej papierom na pečenie) "najhoršie" čo sa môže stať, je že chlebík nebude veľmi nadýchaný ale skôr hutný (spľasnutý), ale to je pri bezlepkovom či čisto ražnom aj tak veľmi pravdepodobné, keďže chýba lepok :) Kvások si na prvý pokus môžeš kúpiť a aspoň vyskúšať :) Je to zdravšia príprava obilnín, stojí to za to :)
tak to je super :) Ja si to striedam, teraz mám kokosový "chlebík" aby som nemala stále obilniny, a potom opäť namiešam nejaký kváskový, ale skúsim dať len trocha pohánky (kvôli výraznej chuti) a pridám napríklad pšeno.