Bezlepkový kváskový chlebík

Autor receptu: flower

Podľa receptu http://www.chefkoch.de/rezepte/562721154512184/Sauerteigbrot-mit-geriebenen- Aepfeln.html

100 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. 150 g kvásku si dáme cez noc aktivovať. Ja dávam 2 PL z odloženého kvásku z posledného pečenia + 1:1 voda a múka, čiže v tomto prípade 75 g múky (dala som pohánkovú) a 75 g vlažnej vody. V pôvodnom recepte použili perlivú minerálnu vodu.
  2. Keď je na druhý deň kvások hotový (môžme si 2 PL odobrať a odložiť do chladničky na ďalšie pečenie), pridáme ďalšie suroviny a zamiesime predcesto:
  3. Na kvások nastrúhame jablko, pridáme sirup/med a zamiešame. Pridáme minerálnu vodu a opatrne zmiešame. (Množstvo vody je závislé od typu múky, lepšie začať s menším množstvom). A nakoniec primiešame 500 g múky.
  4. Misku prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 2 - 4 hodín, kým sa cesto nezdvihne a nevzniknú bublinky.
  5. Hlavné cesto: Do pripraveného predcesta primiešame soľ, korenie (buď zmes korenia na chlieb alebo podľa chuti rascu a podobne...) a zvyšnú múku (jej množstvo prispôsobíme konzistencii - ani nie riedke, ani nie tuhé). Takto pripravené cesto dáme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a necháme podkysnúť ďalších 1-1,5hodiny.
  6. Chlieb vložíme do ešte chladnej rúry a pečieme pri 160 stupňoch 1,5 hodiny. Po dopečení vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť, najlepšie na rošte. V pôvodnom recepte chlebík po 70 minútach vybrali, odstránili papier na pečenie, chlieb potreli olivovým olejom a piekli ďalších 30 minút.
  7. Časy kysnutia sú závislé od teploty. Čím chladnejšie tým dlhšie... Môj kvások - tie 2 PL z posledného pečenia, bol po pridlhej prestávke o niečo slabší tak som do posledného kroku (hlavné cesto) pridala aj lyžičku sušeného droždia. Osobne nemám skúsenosť s vyrábaním čisto bezlepkového kvásku. Pôvodný kvások (tie 2 PL) mám stále čisto ražný. Ale podľa internetu je spôsob výroby čisto pohánkového kvásku rovnaký - to je poznámka pre tých, ktorí žiadny kvások nemajú a najprv si ho potrebujú zohnať. Dá sa kúpiť alebo doma vyrobiť za cca 5 dní.
  8. Mne tento chlebík najviac chutí ako hrianka :) Napriek jablku a medu nie je sladký a hodí sa aj pre klasickú slanú oblohu.