Bezlepkový kakaový závin

Bezlepkový kakaovník z kysnutého cesta

Autor receptu: novalim

Tak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne.* A pokojne ho môžete použiť nielen na prípravu kakaovníka, ale aj akéhokoľvek iného závinu. Napríklad orechovníka, makovníka a pod. Jeho základom je naša múka Promix Beta, ktorá je bez alergénov a je špeciálne namiešaná na to, aby sa vám s ňou darilo kysnuté cesto bez lepku. Veríme, že vám bude chutiť.

120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske dobre premiešame suché prísady – bezgluténovú múku Promix Beta, pohánkovú múku, sušené droždie, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a potom aj mokré prísady – vajce, jogurt, masť a mlieko. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto. Je dôležité miesiť ho aspoň 7 minút, aby sa všetky prísady poriadne prepojili a cesto sa začalo tvarovať do lepkavej kompaktnej gule.
  2. Vymiesené cesto mokrými rukami ešte vytvarujeme do bochníka a prikryté plastovou fóliou ho necháme v miske v teple vykysnúť na dvojnásobok. Vykysnuté cesto viditeľne narastie, prevzdušní sa a bude pórovité. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime a potom dlaňami roztlačíme na menší obdĺžnik. Ten potrieme zmäknutým maslom, posypeme najprv vrstvou práškového cukru a potom aj horkým kakaovým práškom.
  3. Cesto zrolujeme a opatrne ho premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikrytý ho necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť.
  4. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Kakaovník pred pečením potrieme dvomi vrstvami rozšľahaného vajíčka, špáradlom ho skrz prepichneme na viacerých miestach, aby mala kade unikať para a kakaovník tak nepraskne, resp. len minimálne. Kakaovník pečieme asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.