Bezlepkový bryndzový koláč
Bezlepkový bryndzovník
Autor receptu: novalim
Ak máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkučký bryndzovník bez lepku
podľa nášho receptu.* Kysnuté cesto z našej bezgluténovej múky Promix Beta sa vám zaručene podarí. Plnku môžete zvoliť
podľa vlastnej chuti, my sme pripravili bryndzovú a koláč sme posypali kôprom. Slovenská klasika - čo poviete, vyskúšate?
4-6 porcie |
50 (+ kysnutie) minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto (trvá to aj 10 minút), posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou a žĺtkom. Potom zapracujeme aj do tuha vyšľahané bielky. Ak treba, podľa chuti mierne osolíme.
- Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do jedného veľkého alebo dvoch menších kruhov s hrúbkou asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto vo vnútri kruhu jemne zatlačíme tak, aby nám vznikol priestor na plnku. Natrieme plnkou a necháme ešte 10 minút prikryté podkysnúť.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 - 20 minút do zlatista. Bryndzovník necháme mierne vychladnúť, posypeme čerstvým nasekaným kôprom a ozdobíme ešte aj kúskami bryndze.