Bezlepkové žemle
Dobré bezlepkové žemle pripravené za pol hodiny.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
| 350 g |
|
| 150 g |
|
| 40 g |
|
| 1 cl |
|
| 1 cl |
|
| 40 ml (vlažné) |
|
| 1 cl |
|
| 42 g |
|
| 6 PL |
|
| Okrem toho: | |
| (na otieranie) |
|
| (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Zo 100 ml vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Ostatné prísady dáme do misky, pridáme hotový kvások a všetko riadne vymiesime v mixéri.
-
2
Plech vyložíme papierom na pečenie (z tohto množstva cesta mi vyjé žemle na 2 plechy). Z cesta vytvarujeme žemličky a ukladáme ich vedľa seba na plech. Ja si cesto naberiem veľkou lyžicou, prehodím do ruky a rukami rýchlo vyformujem žemľu (ak je to potrebné, ruky si vlhčím vlažnou vodou). Nôž namáčame do vlažnej vody a žemle 2x stredom narežeme do kríža. Žemle potrieme vlažným mliekom a posypeme makom, príp. semienkami.
- 3
Necháme 10 minút podkysnúť, zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Ja ich pečiem 18 mininút najskôr na 175 °C, neskôr troška teplotu znížim.
Tiež bezlepkové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3









Dobry den
Ano jedna sa o muku SHER MIX B.
Mi zme vsak skusali zemlicky i z mukov PROMIX UNIVERZAL alebo BETA ale ma silnejsie zlozenie, treba vyskusat komu co vyhovuje.