Bezlepkové pečivo
Bezlepkové pečivo

Bezlepkové žemle

kerensky1 - fotkakerensky1, 22. januára 2019
Bezlepkové žemle
Foto: kerensky1

Dobré bezlepkové žemle pripravené za pol hodiny.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

350 g
150 g
40 g
1 cl
1 cl
40 ml (vlažné)
1 cl
42 g
6 PL
Okrem toho:
 (na otieranie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Zo 100 ml vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Ostatné prísady dáme do misky, pridáme hotový kvások a všetko riadne vymiesime v mixéri.

    Bezlepkové žemle  - obrázok 1
  2. 2

    Plech vyložíme papierom na pečenie (z tohto množstva cesta mi vyjé žemle na 2 plechy). Z cesta vytvarujeme žemličky a ukladáme ich vedľa seba na plech. Ja si cesto naberiem veľkou lyžicou, prehodím do ruky a rukami rýchlo vyformujem žemľu (ak je to potrebné, ruky si vlhčím vlažnou vodou). Nôž namáčame do vlažnej vody a žemle 2x stredom narežeme do kríža. Žemle potrieme vlažným mliekom a posypeme makom, príp. semienkami.

  3. 3

    Necháme 10 minút podkysnúť, zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Ja ich pečiem 18 mininút najskôr na 175 °C, neskôr troška teplotu znížim.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
krásne, mix B je múka Schär?
haji
Pěkné žemle, povedené, fotogenické.
kerensky1
@123 (22.1.2019 19:35)
Dobry den

Ano jedna sa o muku SHER MIX B.
Mi zme vsak skusali zemlicky i z mukov PROMIX UNIVERZAL alebo BETA ale ma silnejsie zlozenie, treba vyskusat komu co vyhovuje.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia