Bezlepkové pečivo

Bezlepkové žemle

Autor receptu: kerensky1

Dobré bezlepkové žemle pripravené za pol hodiny.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Ostatné prísady dáme do misky, pridáme hotový kvások a všetko riadne vymiesime v mixéri.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie (z tohto množstva cesta mi vyjé žemle na 2 plechy). Z cesta vytvarujeme žemličky a ukladáme ich vedľa seba na plech. Ja si cesto naberiem veľkou lyžicou, prehodím do ruky a rukami rýchlo vyformujem žemľu (ak je to potrebné, ruky si vlhčím vlažnou vodou). Nôž namáčame do vlažnej vody a žemle 2x stredom narežeme do kríža. Žemle potrieme vlažným mliekom a posypeme makom, príp. semienkami.
  3. Necháme 10 minút podkysnúť, zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Ja ich pečiem 18 mininút najskôr na 175 °C, neskôr troška teplotu znížim.