Kysnuté pečivo
Bezlepkové gruľovníky
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
„Grule“ na východe znamenajú zemiaky, čiže názov sa odvodil od zemiakovo-bryndzovej plnky, ktorá tvorí základ tohto kysnutého pečiva.
15 porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme rozdrobené droždie. Necháme 10 - 15 minút vzísť kvások.
- Suroviny na cesto dáme do kuchynského robota aj s vykysnutým kváskom z droždia a necháme vymiesiť nelepivé cesto. Prikryjeme fóliou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.
- Uvarené zemiaky popučíme vidličkou a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, bryndzu. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou a vymiešame na hladkú plnku.
- Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú podložku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 5 - 7 mm. Vykrojíme kolieska, do stredu dáme lyžičku plnky a urobíme buchtičku, ktorú položíme spojom dole. Hotové buchtičky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dlaňou pritlačíme, aby vznikli placky. Necháme podkysnúť 20 minút.
- Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pred pečením potrieme gruľovníky vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a pečieme 15 minút.