Bezlepková mrkvová torta
Foto: mirkajan
Je tu veľa receptov na mrkvovú tortu, táto je prirodzene bezlepková, keďže miesto múky sú v nej použité rôzne druhy orechov. Kto očakáva Zobraziť celý popisJe tu veľa receptov na mrkvovú tortu, táto je prirodzene bezlepková, keďže miesto múky sú v nej použité rôzne druhy orechov. Kto očakáva ľahký, nadýchaný korpus, bude sklamaný, keďže v ceste nie je múka a zároveň je tam mrkva, korpus je hutnejší, pripomína skôr raw dezerty (aj keď je pečený).
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
5 ks |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
125 ml (neutrálny) |
|
220 g |
|
220 g mleté (lieskové alebo vlašské) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 bal. |
|
400 g |
|
75 g |
|
70 g |
|
1 hrsť |
|
Krém: | |
250 g |
|
50 g |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Mrkvu nastrúhame na jemno. Celé mandle nahrubo posekáme. Lieskovce alebo vlašské orechy zomelieme. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme strúhaným kokosom. Rúru si vyhrejeme na 170 °C.
- 2
Do misy dáme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a olej, šľaháme kým zmes nezhustne a zhruba nezdvojnásobí svoj objem. Ostatné sypké suroviny dáme do misy a premiešame. Sypké suroviny a postrúhanú mrkvu opatrne vmiešame k našľahaným vajciam. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy. Pečieme cca 90 minút.
- 3
Kým sa torta pečie, pripravíme si krém. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Na drobno si posekáme zmes semienok a orieškov (ja som dala slnečnicové, tekvicové semienka a vlašské orechy).
- 4
Po upečení necháme tortu vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí natrieme vrch a boky torty krémom a posypeme posekanými semienkami a orechami.
Tiež mrkvová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu