Mrkvová torta
Bezlepková mrkvová torta
Autor receptu: mirkajan
Je tu veľa receptov na
mrkvovú tortu, táto je
prirodzene bezlepková,
keďže miesto múky sú v nej
použité rôzne druhy orechov. *
Kto očakáva ľahký,
nadýchaný korpus, bude
sklamaný, keďže v ceste nie
je múka a zároveň je tam
mrkva, korpus je hutnejší,
pripomína skôr raw dezerty
(aj keď je pečený).
12 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 170 °C |
Postup
- Mrkvu nastrúhame na jemno. Celé mandle nahrubo posekáme. Lieskovce alebo vlašské orechy zomelieme. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme strúhaným kokosom. Rúru si vyhrejeme na 170 °C.
- Do misy dáme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a olej, šľaháme kým zmes nezhustne a zhruba nezdvojnásobí svoj objem. Ostatné sypké suroviny dáme do misy a premiešame. Sypké suroviny a postrúhanú mrkvu opatrne vmiešame k našľahaným vajciam. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy. Pečieme cca 90 minút.
- Kým sa torta pečie, pripravíme si krém. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Na drobno si posekáme zmes semienok a orieškov (ja som dala slnečnicové, tekvicové semienka a vlašské orechy).
- Po upečení necháme tortu vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí natrieme vrch a boky torty krémom a posypeme posekanými semienkami a orechami.