Mrkvová torta

Bezlepková mrkvová torta

Autor receptu: mirkajan

Je tu veľa receptov na mrkvovú tortu, táto je prirodzene bezlepková, keďže miesto múky sú v nej použité rôzne druhy orechov. * Kto očakáva ľahký, nadýchaný korpus, bude sklamaný, keďže v ceste nie je múka a zároveň je tam mrkva, korpus je hutnejší, pripomína skôr raw dezerty (aj keď je pečený).

12
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 170 °C

Postup

  1. Mrkvu nastrúhame na jemno. Celé mandle nahrubo posekáme. Lieskovce alebo vlašské orechy zomelieme. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme strúhaným kokosom. Rúru si vyhrejeme na 170 °C.
  2. Do misy dáme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a olej, šľaháme kým zmes nezhustne a zhruba nezdvojnásobí svoj objem. Ostatné sypké suroviny dáme do misy a premiešame. Sypké suroviny a postrúhanú mrkvu opatrne vmiešame k našľahaným vajciam. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy. Pečieme cca 90 minút.
  3. Kým sa torta pečie, pripravíme si krém. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Na drobno si posekáme zmes semienok a orieškov (ja som dala slnečnicové, tekvicové semienka a vlašské orechy).
  4. Po upečení necháme tortu vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí natrieme vrch a boky torty krémom a posypeme posekanými semienkami a orechami.