Bezlepková kakaová torta s pribináčikovo-banánovou plnkou
Foto: strobi
Korpus torty je bez múky a bez cukru. Je výborný, nadýchaný a nádherne tmavý.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Cesto: Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme na sneh so štipkou soli a dáme zatiaľ do chladničky. Vyšľaháme si tiež žĺtka do peny a postupne pridáme kakao/karob. Aby nám neostala tuhá hmota, priebežne pridávame teplú vodu (nie horúcu, aby sme nespravili z vajíčok praženicu :D) Následne pridáme roztopený med/ryžový sirup a vsypeme posekané orechy. Na záver do zmesy vmiešame aj sódu bikarbónu a spojíme s vyšľahaným snehom. Pečiaci papier uložíme na spodok tortovej formy a boky vymastíme mäkkým máslom. vlejeme cesto a pečieme pri teplote 150 stupňov, termoobeh, cca 30 min. Korpus bude na vrchu mäkký, avšak vo vnútri už suchý a nelepivý. Pri klasickej trúbe treba 170 stupňov. Po dopečení a jemnom prechladnutí, si korpus prekrojíme na polovicu (tip urobíme to nitkou).
- 2
Plnka: Vyšľaháme si dve smotany na šľahanie dotuha, V druhej miske si vymixujeme roztlačené banány spolu s tvarohom. Pridáme pár kvapiek tekutej stévie, alebo ryžového sirupu, či medu, podľa chuti, ale nie je nutnosťou, lebo banány sú dosť sladké. Primiešame k šľahačkám a na záver jemne vmiešame dva práškové pudingy bez varenia. Ostane krásne tuhá plnka, ktorú môžeme natierať na korpus, časť si odložíme, aby sme mohli natrieť vrch a boky korpusu (tip - túto plnku odporúčam natierať na korpus cca 2 hodinky pred podávaním, pretože ak tortu urobíte deň vopred a naplníte aj plnkou, šľahačka v plnke už nedokáže držať svoj tvar a začne sa roztápať).
- 3
Poleva: Rozlámeme si čokoládu na kúsky, vlejeme smotanu na šľahanie a v hrnci ich miešame, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Pri prvej bublinke, ktorá sa objaví na povrchu zohrievanej polevy, hrniec s polevou odstavíme. Polevu môžeme už po chvíli nalievať na tortu, pričom pekne drží aj keď ju dávame na boky. Šľahačkou v čokoláde docielime to, že poleva stuhne a pritom ostane stále mäkká na pekné krájanie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu