Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia fotorecept

stefanm - fotkastefanm, 17. apríla 2015
Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept)
Foto: stefanm

Keď som pracoval na tomto jedle prichytil som sa, že sa usmievam keď som jednotlivé kúsky mäsa tvaroval do batôžka. Už samo krásne slovenské slovo - batôžok – vyvoláva pocit dobrej nálady. Ale mne v tom momente prišla na myseľ pesnička pánov Filipa a Lasicu: Do batôžka si nalož, a pretože text viem naspamäť, hneď bolo po dobrej nálade a vedel som, že ju pre vás aj hudobne spracujem.

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
2 PL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Plnku si pripravíme z nadrobno pokrájanej slaniny, pár lístkov medvedieho cesnaku, pokrájaných sušených paradajok a olív, pridáme vajíčko, osolíme a okoreníme a zmiešame s mletými kukuričnými lupienkami.

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tenko rozklepané plátky kuracích prs osolíme, potrieme majonézou, položíme na nich primerané množstvo plnky, zbalíme do batôžkov a ...

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... uložíme do olejom zo sušených paradajok pomasténej zapekacéj misky.

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom prídeme na to, že nemáme doma alobal tak sa slušne oblečieme a ideme ho do obchodu kúpiť. Cestou sa zastavíme na jedno malé čapované+, preberieme s priateľmi dôležité aktuálne športové a kultúrne témy (politické témy sme si zakázali lebo medzi nami vznikali nechutné hádky).

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po návrate pripravené mäso mierne podlejeme vodou, zabalíme do nového alobalu a v rúre upečieme.

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme asi hodinku a medzi tým si pripravíme prílohu. Moja prvotná predstava bola podávať Batôžky porozumenia s opekanými zemiačkami ale pretože som zemiaky včera zabudol kúpiť tak som ich podával ...

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... s restovanou ryžou a mierne solamylom zahusteným výpekom s kari príchuťou.

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že v komentároch pod týmto receptom je predpoklad, že môžu vzniknúť hádky, urážky a osobné spory, všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránim! Fakt!

    Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
mal si ist znovu do obchodu kupit zemiaky a po ceste si dat dalsie capovane pivo ;) a ja blba som minule pre alobal poslala muza, nabuduce sa tiez stavim na pifco :)
Ďakujem vám za komentáre.
Len pri komente od @elena si neviem vysvetliť čo tým myslí. Ak je to pochvala-ďakujem zvlášť, ak kritika dovolím si vysvetlenie popisu tejto práce.

V úvode pred postupom prípravy jedla privádzam potenciálneho čitateľa do nálady v akej som pri práci na tomto jedle bol. Najprv pocit z krásy slovenského jazyka (batôžok!) a potom navodenie sa do depresívneho stavu z textu piesne, ktorá ma pri tom napadla a nutkanie zdôveriť sa s tým aj vám.

bod 1 - jednoduchý popis, ľahko zrozumiteľný postup pri príprave plnky z trochu netradičných prísad.

bod 2 - ani nie celou vetou rozpísaný ďalší krok pri príprave batôžkov.

bod 3 - popis umiestnenia batôžka do vhodnej nádoby pre ďalší postup práce.

bod - 4 pokus o drobné odľahčenie krátkym humorným vstupom do popisu receptu, ktorý má navodiť atmosféru radosti z vykonávanej práce. V mojom prípade sa jedná o skutočnú udalosť kde znamienko + pri výraze - jedno malé čapované - znamená poldeci, ako sa na chlapa z východu Slovenska patrí!

bod 5 - popis pokračovania v práci

bod 6 - pokus o humorné preklenutie od hlavného komponentu, zapekaneho plneného kuracieho mäsa, k podávanej prílohe a zároveň nenápadne upozornenie pre čitateľa, že si má skontrolovať či má doma všetko čo potrebuje k práci na svojich budúcich receptoch.

bod 7 - záverečný popis dokončenia pripravovaného jedla s popisom jeho stolovania.

bod 8 - s predvídavosťou recesisticky umiestnené UPOZORNENIE, ktoré by som mohol práve v tomto prípade tvojho okomentovania mojej snahy uplatniť, lebo neviem čo znamená tá poznámka o logistike pri práci na recepte, tak by som predpokladal, že to nesúvisí priamo s receptom. Ale tu sa to vymazať nedá tak preto ti to takto vysvetľujem. Je to logisticky dostačujúce? Alebo ?....

Len tak na okraj. Dnes varím halušky s tvarohom a opraženou slaninkou. Včera som totiž nezabudol kúpiť zemiaky. Peknú sobotu vám prajem a nezabúdajte sa pri práci zabávať.

Pridaj komentár k receptu: