Batatové šúľance
Batatové šúľance

Batatové šúľance s orieškami a makom

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 3. februára 2023
Batatové šúľance s orieškami a makom
Foto: Jana Štrbková

Skúste do cesta na šúľance namiesto zemiakov použiť bataty.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
2 ks (menšie)
1 ks
250 g
Navrch:
150 g
50 g
100 g mletý
podľa chuti
50 g




Postup

  1. 1

    Bataty uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame alebo roztlačíme pučidlom na zemiaky. K batatom pridáme vajce, múku a vymiesime na hladké cesto.

  2. 2

    Na pomúčenej doske z cesta odoberáme kúsky a v dlaniach vyšúľame menšie šúľance.

  3. 3

    Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a do vriacej vložíme šúľance, premiešame, aby sa neprilepili o dno a varíme asi 6 – 10 minút domäkka.

  4. 4

    Lieskovce nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Horúce presypeme do utierky a vyšúchame, aby sa oddelila šupka.

  5. 5

    Do panvice s hrubým dnom nasypeme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Do karamelu prisypeme lieskovce, opatrne premiešame, aby sa obalili v karameli a preložíme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a stuhnúť, vznikne orieškový krokant.

  6. 6

    Vychladnutý orieškový krokant rozdrvíme napríklad valčekom na cesto a posypeme ním polovicu šúľancov poliatych roztopeným maslom.

  7. 7

    Druhú polovicu šúľancov posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.

Diskusia k receptu

mamec
Dobrý nápad, lokše som už z batatu robila, ale do cesta som dala aj zemiaky. Určite vyskúšam aj šúľance:)
1boby
Varil som to. Je to dobrý recept.
mijaita
Ovalila bychv masle a pak v oriskach, na slano!! :-) A mozna i udelam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia