Batatové šúľance s orieškami a makom
mesačník Varecha, 3. februára 2023
Foto: Jana Štrbková
Skúste do cesta na šúľance namiesto zemiakov použiť bataty.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Bataty uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame alebo roztlačíme pučidlom na zemiaky. K batatom pridáme vajce, múku a vymiesime na hladké cesto.
- 2
Na pomúčenej doske z cesta odoberáme kúsky a v dlaniach vyšúľame menšie šúľance.
- 3
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a do vriacej vložíme šúľance, premiešame, aby sa neprilepili o dno a varíme asi 6 – 10 minút domäkka.
- 4
Lieskovce nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Horúce presypeme do utierky a vyšúchame, aby sa oddelila šupka.
- 5
Do panvice s hrubým dnom nasypeme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Do karamelu prisypeme lieskovce, opatrne premiešame, aby sa obalili v karameli a preložíme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a stuhnúť, vznikne orieškový krokant.
- 6
Vychladnutý orieškový krokant rozdrvíme napríklad valčekom na cesto a posypeme ním polovicu šúľancov poliatych roztopeným maslom.
- 7
Druhú polovicu šúľancov posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Tiež šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu