Batatové šúľance
Batatové šúľance s orieškami a makom
Autor receptu: redakcia
Skúste do cesta na šúľance namiesto zemiakov použiť bataty.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Bataty uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame alebo roztlačíme pučidlom na zemiaky. K batatom pridáme vajce, múku a vymiesime na hladké cesto.
- Na pomúčenej doske z cesta odoberáme kúsky a v dlaniach vyšúľame menšie šúľance.
- Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a do vriacej vložíme šúľance, premiešame, aby sa neprilepili
o dno a varíme asi 6 – 10 minút domäkka.
- Lieskovce nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Horúce presypeme do utierky a vyšúchame, aby sa oddelila šupka.
- Do panvice s hrubým dnom nasypeme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Do karamelu prisypeme lieskovce, opatrne
premiešame, aby sa obalili v karameli a preložíme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a stuhnúť, vznikne orieškový krokant.
- Vychladnutý orieškový krokant rozdrvíme napríklad valčekom na cesto a posypeme ním polovicu šúľancov poliatych roztopeným maslom.
- Druhú polovicu šúľancov posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.