Batatové šúľance

Batatové šúľance s orieškami a makom

Autor receptu: redakcia

Skúste do cesta na šúľance namiesto zemiakov použiť bataty.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bataty uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame alebo roztlačíme pučidlom na zemiaky. K batatom pridáme vajce, múku a vymiesime na hladké cesto.
  2. Na pomúčenej doske z cesta odoberáme kúsky a v dlaniach vyšúľame menšie šúľance.
  3. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a do vriacej vložíme šúľance, premiešame, aby sa neprilepili o dno a varíme asi 6 – 10 minút domäkka.
  4. Lieskovce nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Horúce presypeme do utierky a vyšúchame, aby sa oddelila šupka.
  5. Do panvice s hrubým dnom nasypeme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Do karamelu prisypeme lieskovce, opatrne premiešame, aby sa obalili v karameli a preložíme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a stuhnúť, vznikne orieškový krokant.
  6. Vychladnutý orieškový krokant rozdrvíme napríklad valčekom na cesto a posypeme ním polovicu šúľancov poliatych roztopeným maslom.
  7. Druhú polovicu šúľancov posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.