Banánový cheesecake so slaným karamelom
Foto: siuuu
Zostali banány, tak opäť raz cheesecake pre rodinku, keďže ja ho veľmi nemusím. Ale okoštovala som a bol chutný - lahodný,
jemný, voňajúci po Zobraziť celý popisZostali banány, tak opäť raz cheesecake pre rodinku, keďže ja ho veľmi nemusím. Ale okoštovala som a bol chutný - lahodný,
jemný, voňajúci po banánoch.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/02/bananovy-kolac-na-sposob-cheesecake-so.html
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Sušienkový základ: | |
200 g |
|
80 g rozpustené |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
140 g (alebo hustý biely neochutený jogurt) |
|
1 PL (alebo zemiakový) |
|
Slaný karamel: | |
130 g |
|
2 PL |
|
40 g |
|
100 ml |
|
1/2-1 ČL |
|
Postup
-
1
Sušienkový základ: Sušienky rozmixujeme alebo podrvíme valčekom, zmiešame s rozpusteným maslom a štipkou soli a rovnomerne utlačíme na dno tortovej formy (použila som formu s priemerom 24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie (dno). Dáme do chladničky stuhnúť cca na 20 - 30 minút.
- 2
Na krém zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor a vanilku, pridáme popučené banány, smotanu, škrob a po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes nalejeme na stuhnutý korpus a v rúre zohriatej na 160 °C pečieme cca 55 minút - 1 hodinu. Na spodok rúry som dala pekáč s vodou - vlhkosť by mala zabrániť popraskaniu koláča. Po upečení som nechala pol hodinku vo vypnutej rúre, potom som nechala vychladnúť na linke a nakoniec stuhnúť v chladničke.
- 3
Na slaný karamel dáme do hrnca s hrubším dnom alebo do panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou cukor a vodu a necháme na miernom plameni cukor úplne rozpustiť - nezľaknite sa, keď sa z cukru najskôr utvorí biela tuhá škrupina - postupne sa rozpustí. Pridáme maslo, necháme rozpustiť, pridáme smotanu a nakoniec soľ, premiešame, necháme prebublať a odstavíme z plameňa. Necháme čiastočne vychladnúť, ale nie úplne, pretože potom karamel stuhne a bol by problém ho dostať na vrch koláča.
- 4
Ozdobíme podľa chuti - ja som použila posekané oriešky (kešu, mandle, para, pistácie) a sušený kvet nechtíka lekárskeho.
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem milá @haji ... to je také jednoduché zdobenie - také mám najradšej, a hlavne to zvládnem aj ja, čo nemám trpezlivosť sa veľmi s tým hrať :-D
Karamel nestuhne úplne na tvrdo keďže je tam maslo aj smotana, je iba tuhý a dal sa mi pokrájať celkom dobre - ale polievala a krájala som hneď po stuhnutí na linke - lebo zvyšok išiel svokre, ale zvyšok karamelu mám v chladničke a dnes som vyjedala a dal sa lyžičkou brať, takže určite sa bude dať aj pokrájať - neviem prečo sa tie boky prehli, ale na chuti mu to neubralo ;)
Zdobení je moje slabé místo, tvůj styl obkukávám a jak se propracuji k torte, budu vediet... Díky za inspiraci, jsi zlatá!
Priznám sa, že ja som si tie boky vôbec nevšimla - až po upozornení ... zdobenie nie je moja silná stránka, preto to väčšinou vyriešim iba takto jednoducho.