Cheesecake
Cheesecake

Banánový cheesecake so slaným karamelom

siuuu - fotkasiuuu, 1. marca 2021
Banánový cheesecake so slaným karamelom
Foto: siuuu

Zostali banány, tak opäť raz cheesecake pre rodinku, keďže ja ho veľmi nemusím. Ale okoštovala som a bol chutný - lahodný, jemný, voňajúci po Zobraziť celý popisZostali banány, tak opäť raz cheesecake pre rodinku, keďže ja ho veľmi nemusím. Ale okoštovala som a bol chutný - lahodný, jemný, voňajúci po banánoch.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/02/bananovy-kolac-na-sposob-cheesecake-so.html

10-12
porcií
30 minút
príprava
50-55 minút
na 160 °C

Suroviny

Sušienkový základ:
200 g
80 g rozpustené
štipka
Plnka:
250 g
250 g
3 ks
3 ks
1 PL
podľa chuti
140 g (alebo hustý biely neochutený jogurt)
1 PL (alebo zemiakový)
Slaný karamel:
130 g
2 PL
40 g
100 ml
1/2-1 ČL




Postup

  1. 1

    Sušienkový základ: Sušienky rozmixujeme alebo podrvíme valčekom, zmiešame s rozpusteným maslom a štipkou soli a rovnomerne utlačíme na dno tortovej formy (použila som formu s priemerom 24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie (dno). Dáme do chladničky stuhnúť cca na 20 - 30 minút.

  2. 2

    Na krém zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor a vanilku, pridáme popučené banány, smotanu, škrob a po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes nalejeme na stuhnutý korpus a v rúre zohriatej na 160 °C pečieme cca 55 minút - 1 hodinu. Na spodok rúry som dala pekáč s vodou - vlhkosť by mala zabrániť popraskaniu koláča. Po upečení som nechala pol hodinku vo vypnutej rúre, potom som nechala vychladnúť na linke a nakoniec stuhnúť v chladničke.

  3. 3

    Na slaný karamel dáme do hrnca s hrubším dnom alebo do panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou cukor a vodu a necháme na miernom plameni cukor úplne rozpustiť - nezľaknite sa, keď sa z cukru najskôr utvorí biela tuhá škrupina - postupne sa rozpustí. Pridáme maslo, necháme rozpustiť, pridáme smotanu a nakoniec soľ, premiešame, necháme prebublať a odstavíme z plameňa. Necháme čiastočne vychladnúť, ale nie úplne, pretože potom karamel stuhne a bol by problém ho dostať na vrch koláča.

  4. 4

    Ozdobíme podľa chuti - ja som použila posekané oriešky (kešu, mandle, para, pistácie) a sušený kvet nechtíka lekárskeho.

    Banánový cheesecake so slaným karamelom - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Velmi povedený recept, chutné suroviny, pěkně zpracovaný postup a excelentní zdobení a foto! Co mě dostalo je zdobení, speciálně sušený měsíček - nechtík lekárský - jemnost kompozice. Jsi šikulka!!
marienka44
Dá sa pokrájať na porcie aj vrchný karamel? Prečo sú boky torty na ústrednej fotografii take prehnuté, preliačené dovnútra?
siuuu
@marienka44 (1.3.2021 22:43)

Karamel nestuhne úplne na tvrdo keďže je tam maslo aj smotana, je iba tuhý a dal sa mi pokrájať celkom dobre - ale polievala a krájala som hneď po stuhnutí na linke - lebo zvyšok išiel svokre, ale zvyšok karamelu mám v chladničke a dnes som vyjedala a dal sa lyžičkou brať, takže určite sa bude dať aj pokrájať - neviem prečo sa tie boky prehli, ale na chuti mu to neubralo ;)
haji
@siuuu počítám, že kdyby korpus - sušenky s máslem - byl vytažený po obvodě nahoru, nedošlo by k propadu plnky. Tím pádem by se musela gramáž surovin korpusu trochu povýšit. Ale je to detail, nemám rozpor, uskočení mi nevadí. Správně píšeš, na chuti neubírá.
Zdobení je moje slabé místo, tvůj styl obkukávám a jak se propracuji k torte, budu vediet... Díky za inspiraci, jsi zlatá!
1x siuuu
danila
Veľmi pekný koláčik, o chuti vôbec nepochybujem...Si ma inšpirovala, bude cez víkend
1x siuuu
sobon
No tak prehnute boky mi absolútne nevadila… tak je krásne nazdobeny že som si to ani nevšimla… máš talent na zdobenie, krása ako vždy👌
1x siuuu
siuuu
@sobon (3.3.2021 14:49)

Priznám sa, že ja som si tie boky vôbec nevšimla - až po upozornení ... zdobenie nie je moja silná stránka, preto to väčšinou vyriešim iba takto jednoducho.