Cheesecake

Banánový cheesecake so slaným karamelom

Autor receptu: siuuu

Zostali banány, tak opäť raz cheesecake pre rodinku, keďže ja ho veľmi nemusím. Ale okoštovala som a bol chutný - lahodný, jemný, voňajúci po banánoch.

10-12
porcií
30 minút
príprava
50-55 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušienkový základ: Sušienky rozmixujeme alebo podrvíme valčekom, zmiešame s rozpusteným maslom a štipkou soli a rovnomerne utlačíme na dno tortovej formy (použila som formu s priemerom 24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie (dno). Dáme do chladničky stuhnúť cca na 20 - 30 minút.
  2. Na krém zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor a vanilku, pridáme popučené banány, smotanu, škrob a po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes nalejeme na stuhnutý korpus a v rúre zohriatej na 160 °C pečieme cca 55 minút - 1 hodinu. Na spodok rúry som dala pekáč s vodou - vlhkosť by mala zabrániť popraskaniu koláča. Po upečení som nechala pol hodinku vo vypnutej rúre, potom som nechala vychladnúť na linke a nakoniec stuhnúť v chladničke.
  3. Na slaný karamel dáme do hrnca s hrubším dnom alebo do panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou cukor a vodu a necháme na miernom plameni cukor úplne rozpustiť - nezľaknite sa, keď sa z cukru najskôr utvorí biela tuhá škrupina - postupne sa rozpustí. Pridáme maslo, necháme rozpustiť, pridáme smotanu a nakoniec soľ, premiešame, necháme prebublať a odstavíme z plameňa. Necháme čiastočne vychladnúť, ale nie úplne, pretože potom karamel stuhne a bol by problém ho dostať na vrch koláča.
  4. Ozdobíme podľa chuti - ja som použila posekané oriešky (kešu, mandle, para, pistácie) a sušený kvet nechtíka lekárskeho.