Banánová roláda
Banánová roláda

Banánová roláda s mätovým želé

Martin Hoferica
zástupca šéfkuchára Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach, 3. apríla 2017
Banánová roláda s mätovým želé
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Záviny a rolády – to nie je len klasika od prababičiek, ale kapitola hodná profesionála. Stačí nápad, vtip, štipka inšpirácie a už sa na veľkonočný stôl nesie zase iný koláč; sladký, slaný, mäsitý, zeleninový, pečený i varený...

4
porcie
30 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
4 ks
150 g
70 g
Plnka:
3 ks
80 g
10 g
250 ml
40 g
300 g
150 g
100 g
50 g
Mätové želé:
100 g
50 g
20 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Piškótové cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dohladka. Pridáme preosiatu múku a premiešame. Pridáme sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °C asi 8 minút.

  2. 2

    Plnka: Tri štvrtiny mlieka uvaríme s cukrom, jednu štvrtinu mlieka zmiešame so Zlatým klasom a vlejeme do vriaceho mlieka, pridáme kakao, uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Do vychladnutého pudingu za stáleho miešania pridávame kocky masla a tuku. Pripravenú plnku natrieme na vychladnutú piškótu, uložíme nakrájané banány a zrolujeme. Roládu potrieme zvyškom plnky a rozpustenou čokoládou. Dáme stuhnúť do chladu.

  3. 3

    Mätové želé: Z čerstvej mäty a cukru urobíme silný tekutý výťažok (silný vývar). Práškovú želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Do teplého mätového výťažku dáme rozpustiť napučanú želatínu, vylejeme do formy a necháme stuhnúť v chlade. Krájame teplým nožom.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Ywett (5.4.2017 20:20)

Aj toto piškótové cesto sa pieklo na plechu vyloženom papierom na pečenie - už sme túto skutočnosť opravili v pracovnom postupe. Ďakujeme.
1x ywett
Umím si představit mátové želé uvnitř rolády.