Banánová roláda

Banánová roláda s mätovým želé

Autor receptu: redakcia

Záviny a rolády – to nie je len klasika od prababičiek, ale kapitola hodná profesionála. Stačí nápad, vtip, štipka inšpirácie a už sa na veľkonočný stôl nesie zase iný koláč; sladký, slaný, mäsitý, zeleninový, pečený i varený...

4
porcie
30 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškótové cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dohladka. Pridáme preosiatu múku a premiešame. Pridáme sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °C asi 8 minút.
  2. Plnka: Tri štvrtiny mlieka uvaríme s cukrom, jednu štvrtinu mlieka zmiešame so Zlatým klasom a vlejeme do vriaceho mlieka, pridáme kakao, uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Do vychladnutého pudingu za stáleho miešania pridávame kocky masla a tuku. Pripravenú plnku natrieme na vychladnutú piškótu, uložíme nakrájané banány a zrolujeme. Roládu potrieme zvyškom plnky a rozpustenou čokoládou. Dáme stuhnúť do chladu.
  3. Mätové želé: Z čerstvej mäty a cukru urobíme silný tekutý výťažok (silný vývar). Práškovú želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Do teplého mätového výťažku dáme rozpustiť napučanú želatínu, vylejeme do formy a necháme stuhnúť v chlade. Krájame teplým nožom.