Banánová roláda
Banánová roláda s mätovým želé
Autor receptu: redakcia
Záviny a rolády
– to nie je len
klasika od prababičiek,
ale kapitola
hodná profesionála.
Stačí nápad, vtip,
štipka inšpirácie a už
sa na veľkonočný stôl
nesie zase iný koláč;
sladký, slaný, mäsitý,
zeleninový, pečený
i varený...
4 porcie |
30 minút príprava |
8 minút na 190 °C |
Postup
- Piškótové cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dohladka. Pridáme
preosiatu múku a premiešame. Pridáme sneh, ktorý sme
vyšľahali z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na
plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °C asi 8 minút.
- Plnka: Tri štvrtiny mlieka uvaríme s cukrom, jednu štvrtinu mlieka
zmiešame so Zlatým klasom a vlejeme do vriaceho mlieka, pridáme kakao, uvaríme
hustý puding a necháme ho vychladnúť. Do vychladnutého
pudingu za stáleho miešania pridávame kocky masla a tuku.
Pripravenú plnku natrieme na vychladnutú piškótu, uložíme
nakrájané banány a zrolujeme. Roládu potrieme zvyškom plnky
a rozpustenou čokoládou. Dáme stuhnúť do chladu.
- Mätové želé: Z čerstvej mäty a cukru urobíme silný tekutý
výťažok (silný vývar). Práškovú želatínu zalejeme studenou vodou a necháme
napučať. Do teplého mätového výťažku dáme rozpustiť napučanú
želatínu, vylejeme do formy a necháme stuhnúť v chlade.
Krájame teplým nožom.