Balotínka z prepelice na špargľovom rizote

Autor receptu: redakcia

Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu C a vysokú výživnú, no nízku kalorickú hodnotu. Je preto skvelá pre redukčné diéty.

4
porcie
30 minút
príprava
13 minút
na 130 °C

Postup

  1. Kuracie prsia rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, brandy, šľahačku a žĺtky a vytvoríme kurací fáš, ktorý použijeme ako plnku do prepelice. Prepelicu vykostíme, osolíme, okoreníme, potrieme kuracím fášom, prípadne na mozaiku pridáme nejaký šalátik a zvinieme do roládky a dáme upiecť na 130 °C asi 13 minút. Špargľu očistíme škrabkou a dáme ju variť do osolenej vody asi na 6 minút.
  2. Špargľu vyberieme a rýchlo zachladíme, aby ostala pekne zelená. Pór si nakrájame na jemné rezance, speníme na masle, podlejeme šľahačkou a pridáme trochu hnedej omáčky. Pridáme vopred uvarenú ryžu, dochutíme soľou a korením a podľa chuti aj čerstvým tymianom či pažítkou. Na záver pridáme parmezán, ktorý ryžu spojí. Parmezánovými hoblinami možno posypať aj hotové rizoto.
  3. Náš tip: Balotínka čiže jedlo pripravené z vykostenej hydiny, natreté plnkou a stočené do rolky je klasickou pochúťkou anglickej vyššej spoločnosti. Pôvod jedla možno vystopovať už vo viktoriánskych či edvardiánskych časoch. Ak chceme mať rizoto k balotínke nadýchané, na záver doň pridáme 30-percentnú našľahanú šľahačku.