Bagels fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 17. mája 2011

Trošku upravený recept z knihy o pečení.

8
porcií
130 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
250 g
2 PL
7 g
60 ml
1 ks
1 čl
150 ml
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Droždie zmiešame s polovicou cukru. Druhú časť cukru zmiešame s olejom. Olej s cukrom mierne ohrejeme, odstavíme a pridáme cukror s droždím. Necháme odstáť asi 5 minút, kým sa začnú tvoriť bublinky.

    Bagels (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múky premiešame so soľou. Pridáme drožďovú zmes, vajíčko a premiesime. Postupne pridávame vodu a vypracujeme hladké cesto. Potrieme ho olejom a necháme kysnúť aspoň hodinu.

    Bagels (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak chceme urobiť bagels rôznych príchutí, vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Do jednej časti vmiešame škoricu (možeme pridať aj hrozienka). Rozdelíme na štyri menšie časti. Z každého kúska vytvoríme asi 14 cm dlhý valček, ktorého konce spojíme a vytvoríme veniec.

    Bagels (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To isté spravíme s druhou časťou cesta (tentokrát bez škorice).

    Bagels (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bagels necháme kysnúť asi pol hodinu. V dostatočne veľkom hrnci necháme uvrieť vodu. Po vykysnutí hodíme 3 až 4 bagels to vriacej vody a necháme ich variť asi minútu. Uložíme ich na papier na pečenie, potrieme rožšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom (prípadne ľanom či makom).

    Bagels (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v rúre rozohriatej na 190°C 20 až 30 minút. Bagels necháme vychladnúť.

    Bagels (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame so smotanovým syrom alebo ako nám chutí :)

    Bagels (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ailuj82
Na toto sa chystám už dlho, ale nejak ma odrádza to varenie a potom pečenie. Pracné, ale ako vidím, výsledok stojí za to :). Krááááása
elisticka
krasne sa ti vydarili:-)))uz som ich raz robila a chutili celej rodine:-)))
julica
Neviem, či sú krajšie bagels, alebo fotky. perfiš perfiš
evanaaa
Jéj, prvýkrát vidím takýto recept, kde sa najprv povarí a potom pečie. Ozaj, na pare by to nešlo miesto varenia ? Chcela by som ich ale ochutnať, len by mi ich musel niekto upiecť.
lubisthemple
@evanaaa , myslím, že keby sa namiesto varenia parili, už by to nebolo ono. bagels sú špecifické práve tým že sa najskôr varia, potom pečú.
hubarka35
tak toto som ešte nevidela ani nejedla...ako to chutí?a prečo sa najskorej varia?aký to má význam to varenie?ale som dutá jak figurka.....
lubisthemple
@hubarka35 , bagels majú vnútri akoby žuvačkovitú a hustú štruktúru, ktorú dosiahneme práve tým, že sa najprv uvaria. aj keď to možno neznie veľmi lákavo, naozaj sú chutné :)
jerica
krása , zaujímavý postup, nepoznám je to pre mňa niečo nové :-)
elantra
uaau, su uplne krasne, musim vyskusat. som zvedava na chut cesta, nie je dost hutne?
sovka62
Recept poznám, ale bála som sa toho varenia. Hádam by som to už konečne mala skúsiť, tie tvoje vyzerajú náramne dobre.
vimar
dá sa to aj z celozrnnej alebo špaldovej? aby mi to nevyšlo navnivoč - neoskúšal to už dakto?
sissi29
Krasne, ukladam do mojej KK, kedze mam doma jedneho milovnika bagels. ;-)
babkamt
Pre mňa je nový názov,aj postup,páči sa mi,ukladám do kk, niekedy vyskúšam
tetuska
už dávno som chcela tento recept, konečne, len sa troška bojím, aký bude výsledok, ale vyzerá to fantasticky...
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Bagels som už raz robila a celkom sa mi podarili. Ochutiť ich škoricou, prípadne nejak inak je výborný nápad. Určite vyskúšam. Tie Tvoje na fotkách sú nádherné.
honestka
takto ich robievam aj ja, vybrala si velmi dobry recept hlavne pre tych, kto este bagles nerobil.
Nemate sa coho obavat @Lubka tu pridala perfektne obrazky takze vas nema co prekvapit a ten kupel v horucej vode doda bagel tu jeho typicku strukturu.
Tiez ich mam rada opecene so syrovymi pomazankami a udenym salmonom.
Pridala si Krasny recept a samozrejme, ze kombinacie muky a semiacok mozu byt rozne, avsak doporucila by som prvy krat urobit ich prave takto. Mozete ich zmrazit a ostanu perfis.
betka11
@lubka mohla by si mi opísať chuť,je to ako pečivo alebo koláčoveho typu keď píšete že dobre chutia zo syrovými nátierkami,my nemôžeme nič mliečne tak či mám skúšať alebo nie receptík ma moc zaujal,ďakujem pekný víkend
lubisthemple
@tetuska , neboj sa, určite sa ti podaria :)
@jo , moje obľúbené sú škoricové s hrozienkami, lenže tie som akurát nemala kúpené, tak som použila len škoricu.
@honestka , ďakujem za povzbudenie Varecháčov k vyskúšaniu receptu i za tvoje milé slová :)
@betka11 , ja by som povedala, že sú niečo medzi chlebom a pečivom. Nemusíš si na bagels natrieť syrové nátierky, my sme si tie škoricové dali s nutelou a džemom :)
hortenzia51
.. veľmi zaujimavý receptik ,,toto som ešte nevarila-nepiekla určite vyskúšam...dakujem za dobré napady,,,
libusa81
mam k tomu jeden dotaz..:) prave americke bagels sa maju najskor povarit, dat do mraznicky a na druhy den piect = davaju sa piect zmznute..robime ich denne, a vela vela druhov. tak to vykusajte..
mariaklara
Práve včera som listovala knihu, ktorú som dostala k sviatku a tento chlebík ma zaujal. Vyskúšam.
rabaka
už som robila podľa podobného receptu, boli výborné, na lepšie žemličky určite recept nenájdete, tak teda bagel je tradičný židovský pokrm
zuzali
Tak toto je paráda, ukladám a čo najskôr vyskúšam :)
jozka2
bagles mam velmi rada s cream cheese a domacim jahod.dzemom,ja dzem robim tak ze nenecham ich uvarit do husta aale necham aj rosol /stavu a horuce lejem do flase potom pouzivam na zmrzlinu alebo bagles atd.
sisok
super recept, vcera som piekla. Mam na Vas 2 otazocky : preco sa drozdie rozpusta v oleji (ja som dala cerstve drozdie a bala som sa, ci vyjde, ale vyslo :)? No a 2. otazocka: nebude vam vadit, ak pouzijem vas recept na pecivo na mojom blogu? :)
lubisthemple
@sisok , pravdupovediac som si nie ista, kvoli comu sa drozdie rozpusta v oleji...je mi luto, ze v tomto ti nepomozem, ale mozno sa najde niekto, kto odpoved pozna :) a samozrejme, mi to nebude vadit ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia