Foto: lubisthemple
Trošku upravený recept z knihy o pečení.
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Droždie zmiešame s polovicou cukru. Druhú časť cukru zmiešame s olejom. Olej s cukrom mierne ohrejeme, odstavíme a pridáme cukror s droždím. Necháme odstáť asi 5 minút, kým sa začnú tvoriť bublinky.
-
2
Múky premiešame so soľou. Pridáme drožďovú zmes, vajíčko a premiesime. Postupne pridávame vodu a vypracujeme hladké cesto. Potrieme ho olejom a necháme kysnúť aspoň hodinu.
-
3
Ak chceme urobiť bagels rôznych príchutí, vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Do jednej časti vmiešame škoricu (možeme pridať aj hrozienka). Rozdelíme na štyri menšie časti. Z každého kúska vytvoríme asi 14 cm dlhý valček, ktorého konce spojíme a vytvoríme veniec.
-
4
To isté spravíme s druhou časťou cesta (tentokrát bez škorice).
-
5
Bagels necháme kysnúť asi pol hodinu. V dostatočne veľkom hrnci necháme uvrieť vodu. Po vykysnutí hodíme 3 až 4 bagels to vriacej vody a necháme ich variť asi minútu. Uložíme ich na papier na pečenie, potrieme rožšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom (prípadne ľanom či makom).
-
6
Pečieme v rúre rozohriatej na 190°C 20 až 30 minút. Bagels necháme vychladnúť.
-
7
Podávame so smotanovým syrom alebo ako nám chutí :)
@elisticka , ďakujem, aj nám chutili, ale nabudúce sa pokúsim recept ešte vylepšiť.
@julica , ďakujem :)
@miska a @sladkacokolada , budem rada, ak ich vyskúšate :)
@sovka62 , ďakujem
@marienka44 , je to pšeničná múka. kľudne však môžeš použiť len hladkú múku.
Nemate sa coho obavat @Lubka tu pridala perfektne obrazky takze vas nema co prekvapit a ten kupel v horucej vode doda bagel tu jeho typicku strukturu.
Tiez ich mam rada opecene so syrovymi pomazankami a udenym salmonom.
Pridala si Krasny recept a samozrejme, ze kombinacie muky a semiacok mozu byt rozne, avsak doporucila by som prvy krat urobit ich prave takto. Mozete ich zmrazit a ostanu perfis.
@jo , moje obľúbené sú škoricové s hrozienkami, lenže tie som akurát nemala kúpené, tak som použila len škoricu.
@honestka , ďakujem za povzbudenie Varecháčov k vyskúšaniu receptu i za tvoje milé slová :)
@betka11 , ja by som povedala, že sú niečo medzi chlebom a pečivom. Nemusíš si na bagels natrieť syrové nátierky, my sme si tie škoricové dali s nutelou a džemom :)