Bagels (fotorecept)
Autor receptu: lubisthemple
Trošku upravený recept z knihy o pečení.
8 porcií |
130 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Droždie zmiešame s polovicou cukru. Druhú časť cukru zmiešame s olejom. Olej s cukrom mierne ohrejeme, odstavíme a pridáme cukror s droždím. Necháme odstáť asi 5 minút, kým sa začnú tvoriť bublinky.
- Múky premiešame so soľou. Pridáme drožďovú zmes, vajíčko a premiesime. Postupne pridávame vodu a vypracujeme hladké cesto. Potrieme ho olejom a necháme kysnúť aspoň hodinu.
- Ak chceme urobiť bagels rôznych príchutí, vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Do jednej časti vmiešame škoricu (možeme pridať aj hrozienka). Rozdelíme na štyri menšie časti. Z každého kúska vytvoríme asi 14 cm dlhý valček, ktorého konce spojíme a vytvoríme veniec.
- To isté spravíme s druhou časťou cesta (tentokrát bez škorice).
- Bagels necháme kysnúť asi pol hodinu. V dostatočne veľkom hrnci necháme uvrieť vodu. Po vykysnutí hodíme 3 až 4 bagels to vriacej vody a necháme ich variť asi minútu. Uložíme ich na papier na pečenie, potrieme rožšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom (prípadne ľanom či makom).
- Pečieme v rúre rozohriatej na 190°C 20 až 30 minút. Bagels necháme vychladnúť.
- Podávame so smotanovým syrom alebo ako nám chutí :)