Bagels (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Trošku upravený recept z knihy o pečení.

8
porcií
130 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie zmiešame s polovicou cukru. Druhú časť cukru zmiešame s olejom. Olej s cukrom mierne ohrejeme, odstavíme a pridáme cukror s droždím. Necháme odstáť asi 5 minút, kým sa začnú tvoriť bublinky.
  2. Múky premiešame so soľou. Pridáme drožďovú zmes, vajíčko a premiesime. Postupne pridávame vodu a vypracujeme hladké cesto. Potrieme ho olejom a necháme kysnúť aspoň hodinu.
  3. Ak chceme urobiť bagels rôznych príchutí, vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Do jednej časti vmiešame škoricu (možeme pridať aj hrozienka). Rozdelíme na štyri menšie časti. Z každého kúska vytvoríme asi 14 cm dlhý valček, ktorého konce spojíme a vytvoríme veniec.
  4. To isté spravíme s druhou časťou cesta (tentokrát bez škorice).
  5. Bagels necháme kysnúť asi pol hodinu. V dostatočne veľkom hrnci necháme uvrieť vodu. Po vykysnutí hodíme 3 až 4 bagels to vriacej vody a necháme ich variť asi minútu. Uložíme ich na papier na pečenie, potrieme rožšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom (prípadne ľanom či makom).
  6. Pečieme v rúre rozohriatej na 190°C 20 až 30 minút. Bagels necháme vychladnúť.
  7. Podávame so smotanovým syrom alebo ako nám chutí :)