Babičkin zemiakový koláč
Foto: droetker
Komerčný recept
porcií
príprava
na 170 - 190 °C
Suroviny
Na cesto: | |
1 kg nastrúhané |
|
200 g |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1 - 2 KL zarovnané |
|
2 PL kopcovité |
|
na špičku noža |
|
na špičku noža |
|
na špičku noža |
|
120 g |
|
6 ks |
|
Na ozdobenie: | |
plátky |
|
|
|
Na omáčku: | |
250 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na prípravu formy: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta ručne dobre premiešame nastrúhané zemiaky, na malé kocky pokrájanú slaninu a múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a korením. Pridáme rozpustené maslo a spoločne so žĺtkami vmiešame do zemiakovej hmoty.
- 2
Bielka vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuhého snehu a zľahka ručne vmiešame do hmoty.
- 3
Cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť. <br /><br /> Elektrická rúra: 190 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 170 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 4<br /><br /> Doba pečenia: asi 60 minút
- 4
Po vypnutí rúry necháme upečený koláč ešte asi 10 minút v teplej rúre. Po vybratí nožom uvoľníme koláč z formy a krájame na porcie. Slaninu stočíme do roličiek a položíme na koláč. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
- 5
Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom, nasekanou pažítkou a soľou podľa chuti a podávame ku koláču.
- 6
<b>TIP:</b> Zemiaky je lepšie uvariť deň vopred. Koláč podávame teplý, ale výborne chutí aj studený.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu