Babičkin zemiakový koláč

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 13. mája 2016
Babičkin zemiakový koláč
Foto: droetker

Komerčný recept

8 - 10
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 - 190 °C

Suroviny

Na cesto:
1 kg nastrúhané
200 g
80 g
1 ks
1 - 2 KL zarovnané
2 PL kopcovité
 na špičku noža
 na špičku noža
 na špičku noža
120 g
6 ks
Na ozdobenie:
 plátky
Na omáčku:
250 g
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti
Na prípravu formy:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta ručne dobre premiešame nastrúhané zemiaky, na malé kocky pokrájanú slaninu a múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a korením. Pridáme rozpustené maslo a spoločne so žĺtkami vmiešame do zemiakovej hmoty.

  2. 2

    Bielka vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuhého snehu a zľahka ručne vmiešame do hmoty.

  3. 3

    Cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť.

    Elektrická rúra: 190 °C
    Teplovzdušná rúra: 170 °C
    Plynová rúra: stupeň 4

    Doba pečenia: asi 60 minút

  4. 4

    Po vypnutí rúry necháme upečený koláč ešte asi 10 minút v teplej rúre. Po vybratí nožom uvoľníme koláč z formy a krájame na porcie. Slaninu stočíme do roličiek a položíme na koláč. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.

  5. 5

    Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom, nasekanou pažítkou a soľou podľa chuti a podávame ku koláču.

  6. 6

    TIP: Zemiaky je lepšie uvariť deň vopred. Koláč podávame teplý, ale výborne chutí aj studený.

Diskusia k receptu

dogagador
Zaujimavy recept, zmena nezaskodi, vyskusam, vysledok vyzera velmi jedlo