Babičkin zemiakový koláč

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

8 - 10
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 - 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta ručne dobre premiešame nastrúhané zemiaky, na malé kocky pokrájanú slaninu a múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a korením. Pridáme rozpustené maslo a spoločne so žĺtkami vmiešame do zemiakovej hmoty.
  2. Bielka vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuhého snehu a zľahka ručne vmiešame do hmoty.
  3. Cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť. <br /><br /> Elektrická rúra: 190 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 170 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 4<br /><br /> Doba pečenia: asi 60 minút
  4. Po vypnutí rúry necháme upečený koláč ešte asi 10 minút v teplej rúre. Po vybratí nožom uvoľníme koláč z formy a krájame na porcie. Slaninu stočíme do roličiek a položíme na koláč. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
  5. Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom, nasekanou pažítkou a soľou podľa chuti a podávame ku koláču.
  6. <b>TIP:</b> Zemiaky je lepšie uvariť deň vopred. Koláč podávame teplý, ale výborne chutí aj studený.