Arancini (fotopostup)

sisok - fotkasisok, 21. augusta 2013
Arancini (fotopostup)
Foto: sisok

Tentokrát som chcela vyskúšať túto sicílsku rodinnú pochúťku. Taliani na arancini používajú ryžu arborio (lepivá ryža na rizoto) a neviem, čo je na tom Zobraziť celý popisTentokrát som chcela vyskúšať túto sicílsku rodinnú pochúťku. Taliani na arancini používajú ryžu arborio (lepivá ryža na rizoto) a neviem, čo je na tom pravda, ale vraj takýmto spôsobom zúžitkujú rizoto spredvečera....na overenie :) Čo je ale isté, ryža aj ragú musia vychladnúť a stuhnúť, číže ich treba pripraviť večer predtým alebo ráno a večer už iba tvarujeme guľky a vyprážame.

4-5
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
150 g
60 g
2 strúčik
1 ks
Na ryžovú vrstvu:
500 g
1,5 l
2 ks
50 g
3 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca vhodíme kocky bujónu, zalejeme 1 a 1/4l vody (na 500g ryže) a privedieme k bodu varu. Vodu bude možno treba dosoliť, ale to závisí od vášho bujónu. Každopádne musí byť dostatočne ochutená, aby bola ryža chutná. Do vody môžete pridať aj štipku šafránu, ja som však nemala poruke a chutilo aj bez toho. Za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetkú vodu.

    Arancini (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Na tento recept vám naozaj odporúčam použiť ryžu arborio, okrúhlu ryžu, no proste ryźu plnú škrobu - práve vďaka tomuto škrobu bude držať v celku. Keď sa vyparila všetká voda a ryža je skoro uvarená, odstavíme hrniec z ohňa.

  3. 3

    Do ryže pridáme kúsky masla, nastrúhaný parmezán a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame vajíčka, ryža by už v tomto momente mala byť dostatočne vychladnutá, aby sa vaječné žĺtka neuvarili. Takto pripravenú ryžu rozložíme na veľký tanier a necháme vychladnúť.

    Arancini (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Ragú: Do väčšieho hrnca vlejeme 2-3 šplechy olivového oleja a prihodíme k nemu mleté hovädzie mäso. Mäso chvíľu podusíme a keď zmení farbu z krvavo červenej na hnedkastú, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa udusená, pridáme do mäsa lúpane a nadrobno nakrájané paradajky, kocku cukru a hrášok. Kľudne použite konzervy, je to rýchlejšie ako čistiť paradajky a lúskať hrášok :) Pridáme očistené strúčiky cesnaku a necháme asi 30minút podusiť. Keď je omáčka uvarená, odstavíme a necháme vychladnúť. Ryžu aj omáčku som pripravila hneď ráno a nechala vychladnúť, ale hlavne stuhnúť na večer.

    Arancini (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Formovanie Arancini No a teraz sa pustíme do formovania arancini. Ruky si musíme pravidelne namáčať do čistej vody, aby sa nám ryža nelepila na ruky. Z vopred pripravenej ryže odoberieme za hrsť, asi takúto:

    Arancini (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Palcom v strede vytvoríme dierku. Túto dierku pomaly zväčšujeme - gulu otáčame, prst stále vo vnútri a postupne palcom tlačíme na steny guľky. Do vytvorenej jamky vložíme kúsok mozzarely. Ku syru pridáme za lyžicu ragú... No a guľu môžeme zatvoriť. Horné strany jemne pritlačíme dostredu a uťapkáme :)

    Arancini (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Polo-pripravené arancini obalíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v strúhanke. Vypražíme a podávame s čerstvým šalátom. Z 500g ryže mi vyšlo toľkoto arancini:

    Arancini (fotopostup) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
Krása, to neostane len v kk , určite príde aj na realizáciu :-) vidieť s akou láskou si to pripravovala :-)
manya
aj u mňa 5*, ukladám, vyskúšam
iwuska
presne som vedela, ze som uz ten nazov pocula a aj videla gulicky z vyprazanej plnenej ryze, ale ani za svet si nevedela spomenut, kde. tak teraz si mi osviezila pamat a podarili sa ti velmi pekne :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Zaujímavé. Vyskúšam. Pekné.
tiginko
nádhera, už som ich tuším obdivovala u @2010 , teda ak sa dobre pamätám
amelie
@sisok , dá sa použiť aj iný syr? Arancini vyzerajú veľmi jedlo:-)
sisok
@amelie - ja som dala velku kocku mozzarelly, ale pri degustacii sme sa vsetci zhodli na tom, ze syr by bolo lepsie nakrajat na mensie kusky, nech sa to pekne taha ;) kludne nahrad inym, ked chces. Ked vyskusas, daj vediet aky bol ;)
sisok
@2010 - prepac, nevidela som, ze ich mas aj ty ;) ale pjekne ich mas ;)
sisok
Ostatnym tiez dakujem za ohlas. Kazdy nazor si cenim, aspon spoznam chute mojich spoluobcanov ;)
amelie
@2010 , pozrela som si tvoj recept - určite vyskúšam, mäso sa nemusí mlieť... - , ale komentár sa nedá pridať, k sažalenju...
katamama
V kuchárskej knihe 2010 sa nenachádzajú už žiadne recepty, tak toto ma naozaj mrzí, mal by sa vrátiť,mal zaujímavé recepty. Samozrejme že nikto si nemôže pamätať každý recept ale chýbal by tu.
tinca
@sisok tak recept na arancini je asi na 100% dodržaný, jedla som ich na Sicílii, ale že by som ich jedla často to nie,no rcp a foto krása,chválim:)
sisok
@tinca - dakujem za pozitivny ohlas ;) ubezpecujem ta, ze ani my toto nejedavame kazdu nedelu, ale ked je nas viacej, tak toto dobre padne ;)
sisok
@frezia - grazie mille ;) no dala by som do ryze aj safran, ale bola som u kamaratov a v ich kuchyni nieco take nenajdem. Nabuduce dam ;)
alena45
konečne som sa tiež dostala k tomu, aby som tieto pomaranče urobila, výborné jedlo, namiesto mozzarely alebo parmezánu som dala kocku enciánu. Výborné !
sisok
@alena45 - super, to som rada, ze chutilo :) Encian preco nie, ja nabuduce tiez dam co budem mat :) dufam, ze netrvalo moc dlho, cela ta priprava :)
alexa73
ja som to jedla v Taliansku a veru to vobec nechutilo zle !!! Mas ich krasne .
alena45
znovu som si pripomenula toto jedlo, syn sa vrátil zo Sicílie a tiež mu to tam veľmi chutilo. No a navyše to už poznal z domu, vďaka tomuto receptu.
sisok
@Alena45 - tak recept som sice nevymyslela, ale som rada, ze to bolo zuzitkovane na inspiraciu :)
katka78
Síce som si upravila suroviny aj postup, ale aj tak ďakujem pekne za inšpiráciu, tvoj recept mi pomohol. Je to trošku piplavejšia práca, ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť, treba si to hlavne časovo rozvrhnúť. Ja som ryžu aj ragú pripravila deň vopred, takže guľky sa z "odležaného" robili lepšie, hoci to balenie chce trochu cviku. Chválim výborný popis a foto v bode 6 - pomôže hlavne menej skúseným. Vďaka @Sisok , nech sa ti darí ☺


katka78
Doplnenie: Guľky sú vhodné na krátkodobé uskladnenie aj ako polotovar do mrazničky. Keďže sme sa chystali na cesty, 4ks som zmrazila (jednotlivo) a teraz po návrate už len obalila a vypražila. Chuťovo boli stále veľmi dobré. Pred vyprážaním ich treba nechať čiastočne rozmraziť, aby sa dobre prepiekli aj vo vnútri, resp. nevyprážať ich príliš prudko.
mimon007
Výborné jedlo... Jedol som na sicílií ... Akurát ho varím takže už sa teším na zajtra 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia