Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou fotorecept

babi - fotkababi, 6. júla 2011
Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept)
Foto: babi

Mám rada ľahké zeleninové jedlá. Podobný recept som jedla na dovolenke v Kuwajte a keďže mi veľmi chutil, robím si ho aj tu- - s malými obmenami.

Suroviny

podľa počtu jedákov
1 ks
1/2 (prostredná časť)
1 ks strúhaná
1 ks
1 ks
2 ks
podľa chuti
podľa chuti mletý
2-3 PL
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán ošúpeme a nakrájeme na menšie kocky. V mise s dierkami posypeme soľou a dobre premiešame. Necháme vypotiť.

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom dobre prepláchneme studenou vodou , necháme odkvapkať a pomocou papierových utierok osušíme.

  3. 3

    Do hlbšej panvice dáme 2 PL olivového oleja a opečieme baklažán. Nie všetok naraz, ale postupne, aby pokryl len dno. Inak sa neopečie.

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vyberieme do misy na papierovú utierku

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kým sa praží baklažán, pripravíme si ostatnú zeleninu. Mrkvu na hrubo postrúhame, pór, papriku, baraní roh a cibuľku pokrákame na rezance. Keď máme celý baklažán opečený, dáme do tej istej panvice znovu 2 PL olivového oleja a pridáme nakrájanú zeleninu.

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    popražíme málo osolíme a pridáme časť opečeného baklažánu - asi 2/3. Pridáme arabský kmín. Ja som dala 1 ČL . Je dosť aromatický, treba si naň zvyknúť ,preto zo začiatku dať radšej menej. Dobre premiešame.

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ostatný baklažán rozmixujeme s 2-3 PL bieleho jogurtu

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vzniknutú pastu vmiešajte do panvice. Kdo má rád cesnak teraz môže pridať - najlepšie pretlačený- Ja som nedávala, lebo mi nerobí dobre. Pridáme nasekaný petržlen a koriander. Ten má tiež výraznú chuť, /tak opatrne/

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dobre premiešame. Arabský chlieb opatrne rozdelíme na dva pláty /pozor ,aby sa neroztrhol/

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Každý naplníme zeleninou, pridáme biely jogurt a pokvakáme Grenadine Mollasse. Je to hustá nasladlá omáčka z granátového jablka. Tiež by som doporučovala opatrne

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zabalíme tak, že boky najprv preložíme a až teraz zatočíme. Servírujeme teplé. Je sa to rukami.

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakoniec pridávam foto omáčky a arabského kmínu. Ja som si to doniesla, ale myslím,že v hypermarketoch ,alebo špecialnych predajniach to dostať. Omáčka sa dá využiť aj v iných jedlách

    Arabský chlieb plnený baklažánovo - zeleninovou zmesou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
@babi takúto baštu to by som si dala aj o pol noci , momentálne opekám skoro každý deň papriku,baklažán,hríby,cesnak s bylinkami no a ešte každý deň varím džem z marhúl vlani neboli tak sa poistím keby na budúci rok nezarodili.
tatranka
Tá náplň do chlebika sa mi veľmi páči.Mám doma všetky suroviny.Minule som si napiekla tortily a keďže ich aj mrazím a potom použijem ako čerstvé,určite to bude jedno z jedál ktoré si s tvojim receptom upečieme.
Recept zaujímavý a pekne spracovaný.Ako vždy.
Ukladám do KK.
janaalizibolenova
@babi , takze si pouzila ako arabsku rascu cumin??? bo onehda sme mali so @Sandrou debatu o rasci :-D slovenskej, ceskej - terminologicky, a rasci a cumine chutovo :-D bo ja tiez davam do jedla a receptov cumin, ale sme sa nejak nezhodli so Sandrou, ze ci je cumin rimska rasca, alebo nie..uz tu raz bola na to debata tusim...
pivonka
Nahradím tú pastu octom z granátového jablka? Asi ťažko, však?
lucylee
@babi recept je na jednotku s hviezdickou :) otazka je aka je arabska rasca-ci je to cumin a teda rimsky kmin alebo nasa rasca, ktoru pouzivame v slovenskej kuchyni
babi
Ďakujem za komentáre.@tatranka , myslím, že môžeš dať aj tortily,ale oni používajú arabský chlieb, @janaalizibolevova ,použila som cumín powder čo je, že ako hovorí @michsamant je rímska rasca. Pamätám si tú debatu na túto tému.@pivonka ,nepoznám chuť octu z granátového jablka, tak neviem. Táto omáčka má hustú konzistenciu a je sladko- kyslá.
babi
@lucyle cumím je rímska rasca- ja som použila cumín powder.
Pridala som na konci aj obrázok, kde je to napísané

Zaujímavé video z archívu TV Varecha