Anglický pomarančový džem fotorecept

tothka - bez fotkytothka, 22. januára 2012
Anglický pomarančový džem (fotorecept)
Foto: tothka

K uvareniu a pridaniu tohoto džemu ma priviedla kúpa vedra pomarančov za dobrú cenu a spomienka mojej dcéry na výborný anglický pomarančový džem. Zobraziť celý popisK uvareniu a pridaniu tohoto džemu ma priviedla kúpa vedra pomarančov za dobrú cenu a spomienka mojej dcéry na výborný anglický pomarančový džem. Tak som začala hľadať dobrý recept na prípravu tejto lahôdky. Po prečítaní viacerých návodov som si z každého vybrala niečo a prispôsobila som si podľa seba. Dôvod úpravy bol jednoduchý. Priznám sa, že sa mi s týmto džemom nechcelo robiť tri dni ako som si prečítala v niektorých receptoch. Nakoľko je môj experiment vydarený, môžete posúdiť aj vy

360 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
3 kg
3 l vlažná
zo 4 ks




Postup

  1. 1

    Pomaranče dobre poumývame.Pripravíme si krájač a pokrájame ich na plátky.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicu pomarančov som pokrájala na 5,5mm plátky, čo sa mi zdalo dosť hrubé, tak druhú časť som krájala na jemnejšie. Zaliala som ich vodou. Robila som v dvoch nádobách, pretože moja dvojčlenná domácnosť nedisponuje takým veľkým kastrólom, aby sa mi všetko zmestilo do jedného (smola, prešla som nedávno na indukciu) . Zaliate pomaranče som nechala v chlade postáť do druhého dňa.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň necháme pomaranče rozvariť a pridáme do nich cukor. Takto by mali znova stáť do ďalšieho dňa. Mne sa však nechcelo čakať a tak som ich varila pomaličky asi tri hodiny pokým kôra nezostala celkom sklovitá a priezračná.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže som varila každé kilo samostatne, jednu časť pomarančov som rozmixovala ponorným mixerom a obidva rozvary som ešte povarila asi 30 min. na silnejšom stupni .

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obidva rozvary, keďže už boli zredukované som naliala spolu do jednej nádoby a pridala som šťavu z citrónov, dobre som ich premiešala a udržovala stále horúce . Takýto horúci džem som začala plniť do čistých suchých pohárov.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplnené dobre uzatvorené poháre som ukladala hore dnom na dobu aspoň 10 min., aby sa chytilo viečko. Potom som ich nechala vychladnúť a uložila som do špajze. počkám, kto dnes príde prvý na ochutnávku.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Správne uvarený džem by mal byť priezračný a mal by mať trošku horkastú príchuť kôry.

    Anglický pomarančový džem (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marianne69
ved to som sa chcela spytat,ci nie je moc horky,vyzera perfektne(KK).Len tu koru bude treba asi naozaj riadne vydrhnut,lebo v Uk som na vlastne oci videla,akym svinstvom to ovocie napustaju:-( o pomarancoch neviem,ale o bananoch viem svoje
korbacik
Je fakt výborný, oplatí sa tak dlho s ním pohrať:) Kolegyňa minulý týždeň priniesla na ochutnanie do práce a veruže nám chutil. Aj ja urobím. Pekný deň.
sneica
kupila som vedro pomarancou tak receptik ukladam mozno sa zijde...dzem je urcite chutny...:)
evanaaa
Niekde som videla recept na takýto džem, ale bez kôry, len s dužinou. Aj by som sa bála použiť celý, lebo tie jedy sú hlboko v šupe, voda to len tak nevymyje. J eden-dva, nepoviem ale také množstvo.....Ja som kúpila v Lídli hotový ( tam občas mávajú), ale som ho dala dcére.
limeth
Dakujem za recept. Zila som nejaky cas v Anglicku a pomarancovy dzem som si tam casto kupovala. U nas som ho v obchode nemohla najst, tak som si ho urobila podla tohto receptu a mozem povedat, ze recept je skvely. Dzem chuti tak, ako si ho pamatam z Anglicka. Dakujem, pridavam medzi recepty
tothka
@limeth , som rada že ti džem podľa tohoto receptu chutí a si spokojná, prajem pekný deň.
gabrielik
skusala som je velmi chutný len vobec mi nestuhol. .....kde som urobila chybu ? :)) dakujem za odpoved
jaynee
to sme dve, gabrielik, ja som ten džem robila včera a bohužiaľ, ani po 4 hodinách varenia a po rozmixovaní ďalšej hodiny a pol varenia nezhustol, a ani pridaním 1 dávky želírovacieho cukru a trošku kyseliny citrónovej na zhustnutie NEZHUSTOL....vychádza mi z toho iba jediné, je tam v recepte priveľa vody a netreba dať toľké šupy, druhýkrát budem múdrejšia
marianne
@smejkad pridala som ho ako samostatny recept, caka na zverejnenie inspirovany sice tothkou, aj ju uvadzam v recepte, ale stvorila som z neho nieco ine a s inymi mnozstvami...:-)
astheart
Těm, co džem netuhne: Zkuste sesbírat pecky z těch pomerančů, zavázat je do kousku gázy a dát do hrnce při vaření džemu. Mohlo by to pomoci, protože pecičky obsahují hodně pektinu.
astheart
Těm, co džem netuhne: Zkuste sesbírat pecky z těch pomerančů, zavázat je do kousku gázy a dát do hrnce při vaření džemu. Mohlo by to pomoci, protože pecičky obsahují hodně pektinu.
astheart
Nevím, proč to skočilo dvakrát. Prosím redakci, aby jeden smazali. Děkuji.
bubaya
S týmto džemom mám všade obrovský úspech, varím ho aspoň dvakrát ročne, a nikdy ho nie je dosť. Dnes idem zase variť, mám 3 kg bio pomarančov. Už je v komore len jeden pohárik, a to je málo. Robila som takto aj s citrónov, je tiež výborný, ale ostrejší. Ďalší recept do mojej siene slávy.
tothka
Bubaya Priznávam že si ma prekvapila, ale veľmi príjemne. som rada, že ti takýto džem chutí, prajem pekný deň.
1x bubaya
buchtabuchta
@Tothka (3.3.2018 17:19)

A poviem ti aj, ako som ho dovarila. Už bol taký sklovitý, hustol, tak si vravím, teraz opatrne, treba stáť pri hrnci a miešať, aby som no nepripálila. Tak som ho chvíľu povarila, dobre premiešala, vypla platničku, išla do práčovne, alebo k počítaču, alebo kde......a samozrejme, že som tú platničku nevypla. Alebo mi ju nejaký kuchynský škriatok znova zapol. Je mi to záhadou, lebo na elektrickom si dávam vždy pozor, už mi kdečo vykypelo alebo prihorelo. Po čase sa mi zdalo, že nejaké divné puchy sa po dome prevaľujú, nakoniec som zistila, že idú z kuchyne. Nielen lekvár bol pripálený. Aj drevená vareška, čo som v hrnci nechala, bola na spodku sčernetá,. a lekvár nechutne smrdel. Už som v živote kadečo pripálila, ale aby mi obhorela varecha v hrnci!!! to sa mi ešte nestalo. Lekvár bol nejedlý, smrdel. ako horiaca tráva na jeseň. Aj mi bolo do smiechu, aj do plaču, už aj poháriky som mala vyumývané, viečka nachystané.... a miesto lekváru som akurát ryby nakŕmila. No čo, ideme ďalej, uvarím nový. :D