Anglický pomarančový džem (fotorecept)

Autor receptu: tothka

K uvareniu a pridaniu tohoto džemu ma priviedla kúpa vedra pomarančov za dobrú cenu a spomienka mojej dcéry na výborný anglický pomarančový džem. Tak som začala hľadať dobrý recept na prípravu tejto lahôdky. Po prečítaní viacerých návodov som si z každého vybrala niečo a prispôsobila som si podľa seba. Dôvod úpravy bol jednoduchý. Priznám sa, že sa mi s týmto džemom nechcelo robiť tri dni ako som si prečítala v niektorých receptoch. Nakoľko je môj experiment vydarený, môžete posúdiť aj vy

360 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pomaranče dobre poumývame.Pripravíme si krájač a pokrájame ich na plátky.
  2. Polovicu pomarančov som pokrájala na 5,5mm plátky, čo sa mi zdalo dosť hrubé, tak druhú časť som krájala na jemnejšie. Zaliala som ich vodou. Robila som v dvoch nádobách, pretože moja dvojčlenná domácnosť nedisponuje takým veľkým kastrólom, aby sa mi všetko zmestilo do jedného (smola, prešla som nedávno na indukciu) . Zaliate pomaranče som nechala v chlade postáť do druhého dňa.
  3. Na druhý deň necháme pomaranče rozvariť a pridáme do nich cukor. Takto by mali znova stáť do ďalšieho dňa. Mne sa však nechcelo čakať a tak som ich varila pomaličky asi tri hodiny pokým kôra nezostala celkom sklovitá a priezračná.
  4. Keďže som varila každé kilo samostatne, jednu časť pomarančov som rozmixovala ponorným mixerom a obidva rozvary som ešte povarila asi 30 min. na silnejšom stupni .
  5. Obidva rozvary, keďže už boli zredukované som naliala spolu do jednej nádoby a pridala som šťavu z citrónov, dobre som ich premiešala a udržovala stále horúce . Takýto horúci džem som začala plniť do čistých suchých pohárov.
  6. Naplnené dobre uzatvorené poháre som ukladala hore dnom na dobu aspoň 10 min., aby sa chytilo viečko. Potom som ich nechala vychladnúť a uložila som do špajze. počkám, kto dnes príde prvý na ochutnávku.
  7. Správne uvarený džem by mal byť priezračný a mal by mať trošku horkastú príchuť kôry.