Anglický pomarančový džem (fotorecept)
Autor receptu: tothka
K uvareniu a pridaniu tohoto džemu ma priviedla kúpa vedra pomarančov za dobrú cenu
a spomienka mojej dcéry na výborný anglický pomarančový džem. Tak som začala
hľadať dobrý recept na prípravu tejto lahôdky. Po prečítaní viacerých návodov som si z
každého vybrala niečo a prispôsobila som si podľa seba. Dôvod úpravy bol jednoduchý.
Priznám sa, že sa mi s týmto džemom nechcelo robiť tri dni ako som si prečítala v
niektorých receptoch. Nakoľko je môj experiment vydarený, môžete posúdiť aj vy
360 minút príprava |
300 minút tepelná úprava |
Postup
- Pomaranče dobre poumývame.Pripravíme si krájač a pokrájame ich na plátky.
- Polovicu pomarančov som pokrájala na 5,5mm plátky, čo sa mi zdalo dosť hrubé, tak druhú časť som krájala na jemnejšie. Zaliala som ich vodou. Robila som v dvoch nádobách, pretože moja dvojčlenná domácnosť nedisponuje takým veľkým kastrólom, aby sa mi všetko zmestilo do jedného (smola, prešla som nedávno na indukciu) . Zaliate pomaranče som nechala v chlade postáť do druhého dňa.
- Na druhý deň necháme pomaranče rozvariť a pridáme do nich cukor. Takto by mali znova stáť do ďalšieho dňa. Mne sa však nechcelo čakať a tak som ich varila pomaličky asi tri hodiny pokým kôra nezostala celkom sklovitá a priezračná.
- Keďže som varila každé kilo samostatne, jednu časť pomarančov som rozmixovala ponorným mixerom a obidva rozvary som ešte povarila asi 30 min. na silnejšom stupni .
- Obidva rozvary, keďže už boli zredukované som naliala spolu do jednej nádoby a pridala som šťavu z citrónov, dobre som ich premiešala a udržovala stále horúce . Takýto horúci džem som začala plniť do čistých suchých pohárov.
- Naplnené dobre uzatvorené poháre som ukladala hore dnom na dobu aspoň 10 min., aby sa chytilo viečko. Potom som ich nechala vychladnúť a uložila som do špajze. počkám, kto
dnes príde prvý na ochutnávku.
- Správne uvarený džem by mal byť priezračný a mal by mať trošku horkastú príchuť kôry.