Advocaat - holandský vaječný likér fotorecept
Foto: janger
Ako vznikol tento nazov? Je viacero teorii, napr. ze je to napoj na premazanie hrdla pre advokatov, lebo ti musia vela rozpravat. Dalsia moznost Zobraziť celý popisAko vznikol tento nazov? Je viacero teorii, napr. ze je to napoj na premazanie hrdla pre advokatov, lebo ti musia vela rozpravat. Dalsia moznost je, ze sa to sem dostalo z Antil, kde sa robil napoj z avokada zmiesaneho s alkoholom. Kedze v minulosti bolo avokado v Europe ovocie nezname a nedostupne, zacali ludia experimentovat a avokado nahradili zltkami.
Postup
-
1
Je viacero moznosti, ako pripravit vajecny liker. Robi sa s pridanim kondenzovaneho mlieka, niekto robi z celych vajec... Tento recept je zo zltkov. Povodne sa na jeho pripravu v Holandsku pouzivalo tzv. palene vino "brandewijn" (brandy), ale mozno robit aj s inymi liehovinami, napr. vodkou. Tento liker je husty, je sa s lyzickou, casto s kopcekom slahacky. Rady si na nom pochutnavaju hlavne damy. Obsah alkoholu by mal byt priblizne 14 %. Pri priprave je potrebny aj teplomer na varenie.
- 2
Domaca priprava nie je zlozita. Zaobstarame si cerstve vajcia. Ja chodievam casto okolo jedneho domu, kde maju niekedy pred dverami stolik a na nom vylozenu aj krabicku, dve domacich vajec a pokladnicku, kde hodite peniaze. Sliepky tam behaju po zahrade. Maju viacero druhov, male, vacsie. A aj vajicka v krabicke maju rozne velkosti. Ale su vzdy cerstve.
- 3
Dame do hrnca varit vodu. Do ineho hrnca, (misky) dame zltky. V mojom pripade to bolo 8 zltkov, cukor. Pridame stipku soli. Vyskrabkame polovicu vanilkoveho struku a dame k vajciam (aj struk, aj ten uvolni aromu). Pripravime si este aj dalsi hrniec so studenou vodou.
- 4
Zamiesame to. Misku dame nad paru, na hrniec s vriacou vodou. Miska nesmie byt namocena vo vriacej vode. Pridame alkohol. A velmi dobre stale miesame. Po celej ploche misky. Sledujeme teplotu na teplomeri.
- 5
Pri teplote 62 stupnov (vtedy to uz zacne hustnut) misku prelozime do hrnca so studenou vodou, aby sa to rychlo schladilo a stale miesame. Do vychladnutia.
- 6
Potom to precedime. Ja som mala z tohto mnozstva 400 ml likeru.
- 7
Dame do flasky a do chladnicky.
Tiež vaječný likér:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A je hustý a treba ho vytriasať, alebo sa aj leje? Mne sa teraz podaril taký hustý, že ho musím v chladničke držať dole hlavou, ak si chceme uliať.
@bubaya , da sa liat, je takej konzistencie, ako riedky puding. Ja davam ale rada do flase so sirokym hrdlom, ak by bolo treba, mozem aj lyzicou vybrat. Tu je oblubeny taky husty. Citala som, ze na vyvoz robia redsi, tusim z celych vajec, lebo v mnohych krajinach sa vajecny liker viac pije, ako je lyzickou...
Dakujem ti za komentik :-).
@haji , ak by si prisla na navstevu do nejakeho penzionu pre seniorov, tak pri roznych posedeniach, oslavach a tak, by si videla, ze to patri k takym standardnym alkoholickym maskrtam pre starsie generacie :-). Jeden poharik, k tomu lyzicku a uz maskrtia :-).
Advocaat vyrabaju viacere firmy, myslim, ze na Slovensku a v Cechach je taka znamejsia znacka Bols. Dakujem ti za komentik. Pozdravujem :-).
@terinka , aj tebe dakujem :-).
takže jako vtip dobrý. Máš bod.
to asi ťažko:-D likér sa mi páči, ako aj celý recept, s trochou histórie, tak ako je u teba už zvykom, @janger.
:-), no co bolo skor, vajce alebo sliepka? To potom skor Dick Advocaat je pomenovany podla likeru ;-).
@kukulienka , dakujem za koment a kompliment :-).
hahahaha, to som sa dobre zasmiala teraz, dobrééé:-DD
@tiginko , ahoj. Ako som sa docitala, tak Bombardino je zmiesany Advocaat a brandy (rum, whiskey,) 1/2 a 1/2. Takze je to silnejsi drink. Ma viacero variacii...A aj nazov dostal podla sily, ze "je to ako bomba" :-).... Co by si potom aky nazov zasluzila taka nasa poriadna slivovica, co ;-? Pozdravujem :-).
Dakujem, @arnilka.
Vsetkym dakujem za pristavenie sa pri recepte. Ochutnajte. Ale vsetko s mierou, he ;-))) ?
Ale tvoj recept si odkladám, všetky moje priateľky sú staršie dámy, skúsim spraviť niekedy na babinec.
Mila @sovka , ked som bola mlada, teda mladsia ;-), tiez sme s kamaratkami mali rady vajcovy liker, byval s kondenzovanym mliekom, nie moc silny, co sa alkoholu tyka. Taka maskrtka to byvala. Teraz niekedy poharik vina vypijem...Vajcovy tiez nerobievam casto. Sem tam na pomaskrtenie, na poliatie zmrzliny a tak. Ale kedze tiez uz starsia dama, haha, tak preto som spravila :-). Inak, chuti aj starsim panom, len ti to tak nechcu otvorene priznat ;-).
Haha, no, @sovka , fakt som prezerala tagy, ze kam by som ho este zaradila. Toto je teda napad. A veru blizko pravdy :-). Dakujem ti za komentik.
Ještě by šel zařadit do tagu fitness recept - bo futbalový tréner je tiež Advocaat. Ale to by @Redakcia musela na novém tagu zapracovat, zišlo by sa.
@haji , tak potom skor tag futbal, :-). Keby Advocaat (trener) vedel, by sa mu stikutalo, ako ho tu spominame ;-).
tak už chápem prečo je to Bombardino také dobré, lebo je to správne dochutené! Veru @janger , naša poriadna slivovica to už je iné torpédo! Zdravím :-)
@siisa , dufam, ze ak tvoja starka vyskusa, ze jej bude chutit. Dakujem za tvoj komentar a za pekne hodnotenie :-).
@jozka , no ktory Advocaat je lepsi, neviem ;-)....Ja pozdravujem do dalekej Ameriky a prajem pekne velkonocne sviatky.