Vaječný likér
Vaječný likér

Advocaat - holandský vaječný likér fotorecept

janger - fotkajanger, 9. apríla 2017
Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept)
Foto: janger

Ako vznikol tento nazov? Je viacero teorii, napr. ze je to napoj na premazanie hrdla pre advokatov, lebo ti musia vela rozpravat. Dalsia moznost je, ze sa to sem dostalo z Antil, kde sa robil napoj z avokada zmiesaneho s alkoholom. Kedze v minulosti bolo avokado v Europe ovocie nezname a nedostupne, zacali ludia experimentovat a avokado nahradili zltkami.

Suroviny

150 g
150 g
180 g
1/2 ks
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Je viacero moznosti, ako pripravit vajecny liker. Robi sa s pridanim kondenzovaneho mlieka, niekto robi z celych vajec... Tento recept je zo zltkov. Povodne sa na jeho pripravu v Holandsku pouzivalo tzv. palene vino "brandewijn" (brandy), ale mozno robit aj s inymi liehovinami, napr. vodkou. Tento liker je husty, je sa s lyzickou, casto s kopcekom slahacky. Rady si na nom pochutnavaju hlavne damy. Obsah alkoholu by mal byt priblizne 14 %. Pri priprave je potrebny aj teplomer na varenie.

  2. 2

    Domaca priprava nie je zlozita. Zaobstarame si cerstve vajcia. Ja chodievam casto okolo jedneho domu, kde maju niekedy pred dverami stolik a na nom vylozenu aj krabicku, dve domacich vajec a pokladnicku, kde hodite peniaze. Sliepky tam behaju po zahrade. Maju viacero druhov, male, vacsie. A aj vajicka v krabicke maju rozne velkosti. Ale su vzdy cerstve.

  3. 3

    Dame do hrnca varit vodu. Do ineho hrnca, (misky) dame zltky. V mojom pripade to bolo 8 zltkov, cukor. Pridame stipku soli. Vyskrabkame polovicu vanilkoveho struku a dame k vajciam (aj struk, aj ten uvolni aromu). Pripravime si este aj dalsi hrniec so studenou vodou.

    Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zamiesame to. Misku dame nad paru, na hrniec s vriacou vodou. Miska nesmie byt namocena vo vriacej vode. Pridame alkohol. A velmi dobre stale miesame. Po celej ploche misky. Sledujeme teplotu na teplomeri.

    Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pri teplote 62 stupnov (vtedy to uz zacne hustnut) misku prelozime do hrnca so studenou vodou, aby sa to rychlo schladilo a stale miesame. Do vychladnutia.

  6. 6

    Potom to precedime. Ja som mala z tohto mnozstva 400 ml likeru.

    Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dame do flasky a do chladnicky.

    Advocaat - holandský vaječný likér (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Ajajajajaj.....rozprávka. Ja šľahám v pare, meriam teplotu, ale robím aj so šľahačkovou smotanou. Nabudúce urobím likér bez, načo daromne takú dobrotu riediť. Ale čoby nabudúce, k Veľkej noci, vajíčka sa hodia a bielky budú na tortu.
A je hustý a treba ho vytriasať, alebo sa aj leje? Mne sa teraz podaril taký hustý, že ho musím v chladničke držať dole hlavou, ak si chceme uliať.
@Bubaya (9.4.2017 17:34)

@bubaya , da sa liat, je takej konzistencie, ako riedky puding. Ja davam ale rada do flase so sirokym hrdlom, ak by bolo treba, mozem aj lyzicou vybrat. Tu je oblubeny taky husty. Citala som, ze na vyvoz robia redsi, tusim z celych vajec, lebo v mnohych krajinach sa vajecny liker viac pije, ako je lyzickou...
Dakujem ti za komentik :-).
Také se mi jeden rok vydařil vaječný likér hustý natolik, že se z flaše musel vytřepávat, ale byl výborný. Netušila jsem, že holandské dámy jsou tak vytříbené v chuti i způsobu konzumace. Díky, milá @Janger , za recept i osvětu i tímto směrem. Zajímavý recept, krásná fota! Já bloud jsem si myslela, že Advocaat je název nějaké firmy, co vyrábí likéry. Člověk se pořád učí.
@Haji (9.4.2017 17:57)

@haji , ak by si prisla na navstevu do nejakeho penzionu pre seniorov, tak pri roznych posedeniach, oslavach a tak, by si videla, ze to patri k takym standardnym alkoholickym maskrtam pre starsie generacie :-). Jeden poharik, k tomu lyzicku a uz maskrtia :-).
Advocaat vyrabaju viacere firmy, myslim, ze na Slovensku a v Cechach je taka znamejsia znacka Bols. Dakujem ti za komentik. Pozdravujem :-).
veľmi mi to pripomína obľúbený krásnežltý nápoj talianskych Dolomitov - Bombardino. Zrejme rovnaké suroviny, len neviem v akom pomere, a podáva sa to teplé (ako inak pre premrznutých lyžiarov), rovnako so šľahačkou. Ja nie som síce na sladké likéry, ale je to fajnotka, takže verím aj tvojmu Advocaatovi @janger
@Tiginko (9.4.2017 21:43)

@tiginko , ahoj. Ako som sa docitala, tak Bombardino je zmiesany Advocaat a brandy (rum, whiskey,) 1/2 a 1/2. Takze je to silnejsi drink. Ma viacero variacii...A aj nazov dostal podla sily, ze "je to ako bomba" :-).... Co by si potom aky nazov zasluzila taka nasa poriadna slivovica, co ;-? Pozdravujem :-).
Veľká paráda, rada by som vyskúšala. U mamy na každé Vianoce a Veľkú noc musel byť vaječný likér, čokoládový likér a griotka. Keď nám dospeli dcéry, robievala som re ne vaječný, iný alkohol nepili. Ale prešli na víno, naposledy som im likér spravila na predminulé Vianoce, nemal ho kto piť, v lete som ho vyliala, pre istotu, po toľkom stání.
Ale tvoj recept si odkladám, všetky moje priateľky sú staršie dámy, skúsim spraviť niekedy na babinec.
@Sovka62 (10.4.2017 09:50)

Mila @sovka , ked som bola mlada, teda mladsia ;-), tiez sme s kamaratkami mali rady vajcovy liker, byval s kondenzovanym mliekom, nie moc silny, co sa alkoholu tyka. Taka maskrtka to byvala. Teraz niekedy poharik vina vypijem...Vajcovy tiez nerobievam casto. Sem tam na pomaskrtenie, na poliatie zmrzliny a tak. Ale kedze tiez uz starsia dama, haha, tak preto som spravila :-). Inak, chuti aj starsim panom, len ti to tak nechcu otvorene priznat ;-).
Vyzerá luxusne ! Aj moja starká je na tieto dobrôtky špecialista, prinesiem jej tvoj recept nech vyskúša. Poteší sa. Ďakujem, že si ho sem pridala :)

Pridaj komentár k receptu: